A freesízők közösségét sokkolta a hír, mindketten meghatározó alakjai voltak a sportnak.
Egy üvöltéssel is felérő hangos káromkodás után néma döbbenettel, lázasan kezdem kutatni a híreket, hátha mégsem igaz. Spanyol nyelvű chilei médiaforrásokra hivatkozva jönnek az első hírek, melyek szerint a két sízőt egy lavina utáni segélykérő hívás alapján hivatalosan eltűntként tartják nyilván. A rendőrség egy túrázó bejelentése alapján helikopteres felderítés során a lavina helyszínén megtalálja a két eltűntet. Bár leszállni nem tudnak hozzájuk, kétséget kizárólag ők azok. A terep 18 órányira van a legközelebbi lakott településtől, a mentőcsapat a cikk megjelenésekor érheti el őket. Addig még pislákol a remény, hátha van még bennük élet. Persze sejtjük, hogy ez már csak az elkerülhetetlen elodázása. De egyszerűen hihetetlen, hogy két ilyen kaliberű sportoló nincs többé!
Andreas Fransson 3 nappal ezelőtt izgatottan írta a közösségi médiában, hogy Chilébe indul. JP Auclairrel készült filmet forgatni, két svéd fotós, Bjarne Salén és Daniel Rönnbäck társaságában. A chilei-argentin határon fekvő, 3706 méteres Monte San Lorenzo (másik nevén Monte Cochrane) gleccser borította lejtőjén mozogtak, amikor jött a lavina, amely 700 méteren át sodorta őket. A filmesek megúszták, műholdas telefonon ők riasztották a hatóságokat.
Szabadstílusú Sí
Kirepült a pályáról a buckasíző a világbajnoki döntőben
09/03/2021 14:39
Az interneten özönlenek a részvétnyilvánítások, a tiszteletadás. A sízők és a hegyi sportolók közösségét mélyen megrendítette a két nagyszerű síző elvesztése.

JP Auclair

Fotó: Eurosport

A 37 éves kanadai Jean-Philippe Auclaira szabadstílusú sízés egyik alapítójának számít. Buckasízőként kezdte, de hamar szűknek érezte a szabályok miatti korlátokat. A szabadságot kereste. A 90-es évek végén, látva a snowboardosok kreatív lehetőségeit a parkokban, az újdonságra nyitott sízők is szerették volna ezeket az elemeket kipróbálni, melyre a FIS keretei nem voltak alkalmasak. Így jött létre a ma már „Új Kanadai Légierő” néven ismert csoport, köztük Mike Douglas, JF Cusson, Vincent Dorion, JP Auclair és Shane Szocs.A Salomon közreműködésével kifejlesztették az első twin tip (felhajlított farkú) léceket, melyekkel hátrafelé is lehetett csúszni. Innentől nem volt megállás, jöttek a trükkök a parkban, a félcsőben: megszületett a newschool, a szabadstílusú sízés új iskolája. Ennek volt úttörője JP Auclair.
JP az elmúlt két évtizedben iránymutató volt a freesízők számára. Tanner Hallal közösen megalapították az Armada sílécgyártó céget. Rengeteget filmezett, először a Poor Boyz Productions, majd a Sherpas Cinema számára. Makulátlan stílussal csúszott szűz, magashegyi terepen és városi környezetben is. Street fejezete az All. I. Can” című filmben ikonikus része munkásságának, mely messze túlmutat a sízésen. Ezzel emlékezünk rá.
A 31 éves Andreas Fransson korunk egyik leginspirálóbb extrém sízője volt. Filozofikus mélységű gondolatokkal tűzdelt kisfilmjei a magashegyek nagyszerűségét, a természet és a kaland személyes megtapasztalásának fontosságát hangsúlyozták. Semmi mást nem akart az élettől, csak megérteni azt és megtalálni benne a saját útját. Ez az út számára a magashegyek világa volt. Sosem az elért teljesítményekre volt büszke, hanem azokra a csúszásokra, melyeket végül nem vállalt be. Véleménye szerint ugyanis sokkal könnyebb nekivágni a lejtőnek, mint tudni nemet mondani, ha a körülmények nem alkalmasak. Azon a szinten, ahol ő mászott és síelt, a visszafordulás nem kudarc, hanem a túlélés feltétele. Elsőként végrehajtott lesiklásainak sikerességi rátáját 25% körülire saccolta, de az egyéb, nagyon nehéz csúszások során sem volt több 50-60%-nál.

Meredek küldetés

Fotó: Eurosport

Hogy mit jelent a „nagyon nehéz” kategória Andreas Fransson számára? Elég, ha kiemelünk néhány projektet rövid karrierjéből. 2011 tavaszán szólóban síelt le elsőként a 6194 m magas Denali (Mount McKinley) déli falán. A terep olyan meredek, hogy nem síelhető végig, vannak szakaszok, ahol kötélen kell ereszkedni. Az alaszkai hegy a sarkköri környezet miatt extrém időjárással bír, így szólóban feljutni a csúcsra is ajándék. Évekbe telhet, míg valaki megpróbálja megismételni. Számtalan első lesiklás fűződik a nevéhez Patagóniában és Skandináviában, de választott otthonában, Chamonix-ban is megsíelt mindent, ami extrém meredeknek számít. Olyan kuloárokat és falakat, hogy egy kézen meg lehet számolni, hányan merték bevállalni.

Andreas Fransson

Fotó: Eurosport

2010-ben már megérintette a halál szele, amikor az Aiguille Verte egyik kuloárjában kötélen ereszkedés közben elsodorta egy lavina.Nyakcsigolyáját, medencecsontját és bordáit törte. Társa, a remek képességű hegymászó, Colin Hailey ott döntött úgy, hogy ebből a fajta síelésből köszöni, de többet nem kér. Andreas felépült, legyőzte kételyeit és visszatért a hegyekbe, ahol otthon van, és ahol választ kap a kérdéseire. Egy lenyűgöző és elgondolkodtató film készült az élményről, „Csábító félelem” (Tempting Fear) címmel. A film segítségével megismerhetjük Andreast, és olyan igazi értéket közvetít, amely sokkal messzebbre mutat, mint amit napjaink GoPro-korszakának  adrenalinvadászaitól láthatunk. Minden perce kincs.
JP és Andreas, síeljetek békében!
*Frissítés: a cikk írása közben érkezett a hír, hogy újabb tragédia történt. Argentínában szintén lavinában életét vesztette a 29 éves amerikai Elizabeth Devon Daley, akit csak Liz Daley-ként ismert a splitboardos közösség. Liz a kevés női hegyivezetők egyike volt, a világ legjobb női extrém splitboardosa. Négy társával (köztük a Freeride World Tour egyik sztársízőjével, Drew Tabke-vel) a patagóniai Fitz Roy közelében lévő Cerro Vespignaniról ereszkedtek, amikor egy lavina 200 métert sodorta.

Liz Daley

Fotó: Eurosport

Néhány napja két ismert síhegymászó, Sebastian Haag és Andrea Zambaldi vesztette életét lavinában egy gyorsasági rekordkísérlet közben a 8013 méter magas Shisha Pangmán a Himalájában. Egy héten belül öt élsportolót ragadtak el a lavinák, akik mindannyian tapasztalt magashegyjárók voltak. Ennél súlyosabb figyelmeztetés aligha kell, hogy mennyire kell vigyázni a havas lejtőkön.
Szabadstílusú Sí
Tizenkét évet várt a világbajnoki címre
13/02/2021 20:31
Szabadstílusú Sí
Brutálisat bukott a síkrosszos Viking Hercegnő
21/12/2020 13:00