A héten a kazahsztáni Almatiban rendezik a FIS Szabadstílusú Sí-világbajnokságot, ahol a mai napon a buckasízők paralel versenyét láthattuk. Számos meglepetés mellett a nap leglátványosabb mozzanatát a svéd Albin Holmgrennek köszönhetjük, aki a nyolcaddöntőben kirepült a pályáról:

Tinik a dobogón


Szabadstílusú Sí
Mindössze két pont döntött a freestyle snowboard-világkupában
28/03/2022 - 07:35
A női mezőnyben számos meglepetés született. Már a nyolcaddöntőben kiesett az olimpiai- és világbajnok kanadai Justine Dufour Lapointe. Szintén a nyolcaddöntőben ejtette ki a korábbi világbajnok és tegnapi ezüstérmes kazah Yulia Galyshevát a mindössze 15 éves honfitársnője, Anastassiya Gorodko. A következő meglepetést a szám uralkodó olimpiai és világbajnoka, az elmúlt négy év domináns buckasízője, a francia Perrine Laffont okozta, aki a negyeddöntőben kiesett.
Így négy relatíve tapasztalatlan és kevésbé ismert versenyző vívta a kis- és nagydöntőt. A világbajnoki címet végül a 18 éves orosz Anastasiia Smirnova szerezte meg, 17 éves honfitársnőjét, Victoriia Lazarenkót legyőzve. A bronzérmes az első felnőtt világbajnokságán induló, mindössze 15 éves Anastassiya Gorodko lett.

Kingsbury a király


Ma sem volt ellenfele a világ valaha élt legjobb buckasízőjének, Mickael Kingsburynek. Miután egyéniben egy nappal korábban megvédte világbajnoki címét, duál mogulban is megtette ugyanezt, 2019 után tehát ismét duplázni tudott a vébén.
A 28 éves kanadai buckasíző gyakorlatilag versenyről versenyre ír történelmet, hiszen hosszú ideje ő a rekorder mindenféle eredmény tekintetében. Az elmúlt kilenc évben (!) ő nyerte a szakági és az összetett freestyle világkupát is, rekordszámú, 65 világkupa-győzelem mellett. Idén csak azért nem nyeri meg, mert sérülés miatt a szezon elején több versenyt ki kellett hagynia, pályafutása során először. Szocsiban szerzett ezüstérmét Phjongcshangban aranyra váltotta. Hat világbajnokságon eddig összesen 11 érmet szerzett (12 versenyből), ebből hat arany. Egyelőre esze ágában sincs visszavonulni.
Kingsbury a nagydöntőben az ausztrál Matt Grahamet győzte le, aki a legutóbbi olimpia és világbajnokság után ezúttal is Kingsbury mögött ezüstérmes. A bronzérmet a japán Ikuma Horishima nyakába akasztották, aki 2017-ben azzal robbant be az élvonalba, hogy mindkét számban világbajnok lett. Azon kevesek közé tartozik, akik éles versenyben le tudták győzni Kingsburyt.
A freestyle sí-világbajnokság Almatiban a síakrobatika versenyszámokkal folytatódik, szerdán és csütörtökön. Az Eurosport 2-n élőben láthatjátok a döntőket.
Szabadstílusú Sí
Snowboard és szabadstílusú sí záró körkép 18 kristálygömbbel
20/03/2022 - 20:41
Szabadstílusú Sí
Történelmet írt a svédek olimpiai bajnoka Reiteralmon
13/03/2022 - 12:43