A svéd Alexandra Edebo nemcsak a sípályán feltűnő jelenség. A 24 éves svéd síkrosszos csak három éve debütált a világkupában, ahol egyre jobb eredményeket produkál: egy héttel ezelőtt első győzelmét is megszerezte. Val Thorens azonban nem hozott számára szerencsét.


Az idei síkrossz világkupa második helyszíne, Val Thorens a világ egyik legnehezebb, ugyanakkor legizgalmasabb pályája is. Hosszú, technikás, gyors - nem véletlenül imádják a versenyzők közül sokan. Ezúttal a hóviszonyok messze voltak a tökéletestől, így a pálya egyenetlenségeivel, a kialakult és jéggé fagyott kádakkal, nyomvályúkkal is meg kellett küzdeni a versenyzőknek. Meg persze egymással, hiszen minden futamban négyen vannak egyszerre a pályán.
Úgy tűnt, hogy Alex Edebo folytatja Arosában megkezdett menetelését, a kisdöntőben azonban egy nagyon csúnya bukásba keveredett. A pálya felső szakaszán, egy ugratóról indulva a levegőben összeért a mellette síelő kanadai Zoe Chore-ral, mindketten kibillentek az egyensúlyukból, és a talajfogást követően Edebo a földhöz csapódott. Az ostorcsapás jellegű mozdulattal a fejét ütötte be erősen, és egy ideig mozdulatlan maradt. Ijesztő pillanatok voltak, olyanok, amilyeneket sosem akarunk látni.
Szabadstílusú Sí
Kirepült a pályáról a buckasíző a világbajnoki döntőben
09/03/2021 14:39
Edebo mentése sokáig tartott, rögzítették a nyakcsigolyáját, majd hordágyon vitték le a hegyimentők. A válogatott edzője, Michael Forslund utólag elmondta, hogy Edebo tudta mozgatni a kezét, lábát, illetve lehetett vele kommunikálni. 
A kórházi vizsgálatok során az is kiderült, hogy semmije nem tört el. Enyhébb agyrázkódást szenvedett, amely miatt most pihenőre kényszerül. Állapotát folyamatosan monitorozva, az agyrázkódás protokoll alapján fogják majd újra visszaengedni edzeni. Nem kizárt, hogy a következő versenyen, az ausztriai Montafonban január 15-én már rajthoz állhat.
A tavalyi szakági világkupa-győztes, a mezőny jelenlegi legjobbjának számító Sandra Naeslund térdsérülése miatt idén eddig Edebo képviselte egyedül a svéd női válogatottat. A svédek pedig hozzá vannak szokva a kiemelkedő síkrossz eredményekhez, hiszen Naeslund előtt Anna Holmlund hozta sorra a győzelmeket, egészen addig, amíg egy súlyos bukás nemcsak a pályafutását törte ketté. Hála az égnek, Edebo ennél jóval szerencsésebb volt, de ezek az esetek jól mutatják, hogy a síkrossz nemcsak a leglátványosabb sí szakág, hanem az egyik legveszélyesebb is.
Szabadstílusú Sí
Tizenkét évet várt a világbajnoki címre
13/02/2021 20:31
Szabadstílusú Sí
Freestyle Skiing : Wcup Krasnoyarsk : Men Aerials  : Big Final : Winner N.Roth
08/03/2020 13:29