Tom Pagés történelmet írt Madridban
A Red Bull X Fighters a világ legnívósabb szabadstílusú motokrossz, azaz FMX bajnoksága. A legjobb riderek a legnehezebb trükkökkel szállnak ringbe a bajnoki címért. Idén négy kontinens öt helyszínére látogat el a mezőny. A madridi Las Ventas aréna évek óta klasszikus állomásnak számít a bajnokságban. A bikaviadalokra is használt amfiteátrum egészen különleges kulisszát kölcsönöz az FMX-gladiátorok számára.
Azt már a selejtezők során lehetett látni, hogy az idei verseny valódi csemegének ígérkezik. A riderek a legextrémebb trükkökkel rukkoltak elő, melyek közül kétségkívül a 2013-as bajnok, Tom Pagés Bike Flipje volt, melyet versenyen még soha senki nem adott be. Szavakkal körülírni kissé bonyolult, úgyhogy inkább itt a videó (a versenyen ennél tisztábban is sikerült neki):
Szabadstílusú Motokr
Robbie Maddison Tahitin szörfözött – motorral!
03/08/2015 21:04
Ez a trükk a BMX-ből származik, még Morgan Wade mutatta be a 2004-es X Games-en. Egy ideje motoron többen is próbálkoztak már vele, versenyen mindeddig sikertelenül. Travis Pastrana edzésen már sikeresen teljesítette, valamint szivacsteknőbe is tudta landolni a trükköt, de ugye az más kávéház. Kyle Loza versenyen is próbálta, neki nem jött össze.
Tom Pagésnek viszont igen. 23.000 őrjöngő néző előtt a döntőben is sikerült beadnia, teljesen tisztán. A teher pedig nem volt rajta kevés, hiszen mindenki a legdurvább trükköket szórta. Az új-zélandi Josh Sheehan például dupla hátraszaltóval fűszerezte a menetét, amit a világon eddig alig néhányan próbáltak. Sheehan az egyetlen, aki rendszeresen csinálja freestyle versenyeken is. Ez jelenleg a legveszélyesebb mutatvány, ahol a rider a legkisebb hibáért is akár az életével fizethet. Madridban a győzelemhez azonban ez sem volt elég, mert Pagés valami elképesztő koreográfiát állított össze: Bike Flip, 540 Flair Tsunami, 360, Special Flip, The Volt – hogy csak a legnehezebbeket említsük. Bátran kijelenthetjük, hogy ez volt minden idők legszínvonalasabb döntője.
Íme, a győztes menet, teljes pompájában:
Szabadstílusú Motokr
Hetven méteres repülés egy krosszmotor nyergében
17/08/2014 07:30