Eurosport

A második legfiatalabb

A második legfiatalabb
By Eurosport

The 11/10/2018 at 14:38Updated The 11/10/2018 at 14:48

Gabriele Ruiu 18 évesen, 5 hónaposan és 27 naposan mutatkozhat be a Superbike-vb-n.

A hétvégén vadonatúj helyszínre látogat a sorozat: Argentínában, a San Juan Villicum pályán mérik össze a versenyzők az erejüket, ahol több újoncot is felavatnak. A figyelem leginkább a Team Pedercini Racing frissen igazolt motorosára összpontosul majd, hiszen minden idők második legfiatalabbjaként állhat rajthoz San Juanban. Nála csak Sebastiano Zerbo volt fiatalabb. Zerbo 1989-ben csatlakozott az akkor még kevésbé ismert Superbike-hoz, és Enna-Pergusán szerepelhetett egy Yamahával. Az olasz mindössze azon a versenyhétvégén vitézkedhetett a Superbike-ban, hogy azután sok-sok évvel később tegyen még egy próbát (35 évesen) a Supersportban is.

Ritkán fordul elő, hogy valaki tinédzserként kapjon lehetőség a világelitben. Legutóbb Loris Baz (2012) és Noriyuki Haga (1994) részesült ebben a megtiszteltetésben. Gabriele Ruiu amennyiben sikeresen veszi az elég magasra tett akadályt, akkor minden idők legfiatalabb pontszerzőjévé válhat. Igaz ezt a produkciót akár a két hét múlva sorra kerülő záró fordulón is hozhatja, hiszen az örök ranglistán így is ő kerülne az élre.

Futamgyőzelemre túl sok esélye nincs Ruiunak, de ha véletlenül nyerne, akkor a legfiatalabb lenne a sorban. A csúcstartó Yuichi Takeda (18 év, 8 hónap, 27 nap). A bajnoki címre viszont van még ideje, hiszen James Toseland 2004-ben ülhetett föl a trónra, 23 évesen.

A hétvégi összes argentínai eseményt az Eurosport1 élőben közvetíti.

(Vörös Csaba)