Súlyos korrupciós vádakkal illette az ARD német közszolgálati csatorna Aján Tamást, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnökét. A vádak konkrétan a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól érkező 5,5 millió dollár eltűnéséről szólnak, ami okirat-hamisításra, hűtlen kezelésre és sikkasztásra utal. Mindemellett - nem meglepő módon - rendkívül aggályos doppinggyanú is övezi az ügyet: az ARD birtokába került dokumentumok szerint rengeteg világbajnoki és olimpiai érmet szerzett súlyemelőt nem ellenőriztek versenyidőszakon kívül, vagy ha mégis, a szövetség által preferált Magyar Antidopping Csoport (HUNADO) munkatársai szemet hunytak a problémák felett. 


Az ARD honlapján megjelenő oknyomozó riportot az Index dolgozta fel magyar nyelven részletesen. A cikk alapján a következőket állapították meg az újságírók a bizalmas dokumentumok felderítésével. 

VALAHOL ELTŰNT 5 ÉS FÉL MILLIÓ DOLLÁR, ÉS AZ ÖSSZEG SORSÁRÓL "CSAK" AJÁN TAMÁS TUDHAT 


Tokyo 2020
Világcsúccsal nyert a kínai súlyemelő
28/07/2021 15:08
A Nemzetközi Súlyemelő Szövetségben csaknem fél évszázada tevékenykedő, abban húsz éve (!) elnök Aján Tamás számviteli képességei már korábban is problémásak voltak, hiszen az olimpiai közvetítési jogokért a NOB-tól 1992 óta befolyt 23 millió dolláros összeg két olyan bankszámlára érkezett, ami kifelejtődött a szövetség számviteli mérlegéből. Az ARD annak is utánajárt, hogy csak 2009-ben derült fény a két bankszámla létezésére, ezekhez csak Aján Tamásnak volt aláírási joga, és úgy tűnik, hogy 5 és fél millió dollár sorsa ismeretlen. 

AJÁN NEM VÁLASZOL, A NOB HÁRÍT, MINDENKI HÁRÍT


A súlyos vádak kapcsán az ARD természetesen minden érintettet szeretett volna megszólalni. Aján Tamás nyilvánvalóan nem reagált a kérdésekre. A NOB egyik szóvivője annyit mondott, hogy "a pénzek folyósítása idején érvényes szabályok alapján nem volt lehetőségük arra, hogy egy nemzetközi szövetség belügyeibe avatkozzanak", de arra nem válaszolt, hogy akkor mégis miért nem értesítették a hatóságokat a szabálytalanságokról. 
A Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) szintén hárított 2012-ben: szerintük a pénzek sorsa utáni nyomozás nem az ő illetékességi körük, még úgy sem, hogy az eltűnt pénz a NOB-tól származott. 
Megszólalt viszont a Német Súlyemelő Szövetség és az Európai Súlyemelő Szövetség elnöke. A közös bennük, hogy Christian Baumgartner és Antonio Urso is indult 2017-ben az IWF elnöki posztjáért, és mindketten alulmaradtak Aján Tamással szemben, akit akkor ötödik alkalommal választottak újra a szövetség élére. Állítólag mindketten tudtak a pénzügyi aggályokról, Urso jelezte is a NOB-nak, ám a bizottság még így sem foglalkozott az üggyel. Szerintük Aján 2009-ben azzal intézte el a kérdést, hogy ez az 5,5 millió dollár egyfajta vészhelyzeti tartalékként szolgál a szövetség számára. 

068_AA_10042014_97.jpg

Fotó: Eurosport

MAGYAR ELLENŐRÖK SEGÍTSÉGÉVEL RENGETEG DOPPINGMINTÁT HAMISÍTOTTAK


Az ARD oknyomozó riportjának másik súlyos témaköre a doppingvád, mely az egész súlyemelő szövetséget behálózza, és komoly magyar érdekeltséget sejtet. A német közszolgálati csatorna birtokába jutott dokumentumok a szövetség által 2008 és 2017 között elvégzett doppingvizsgálatokat mutatják. 
Ezek alapján megállapítható, hogy az ebben az intervallumban olimpiai és/vagy világbajnoki érmet szerző súlyemelők közel felét (204/453) egyáltalán nem ellenőrizték versenyidőszakon kívül - annak ellenére, hogy a legtöbb doppingszakértő szerint a teljesítmény nem elsősorban a versenyek, hanem az edzési időszak alatt manipulálható hatékonyan tiltott szerekkel. 
Az ARD dokumentumaiból például az is kiderül, hogy ebben a szűk évtizedben 62 orosz súlyemelő állhatott dobogóra világversenyen, közülük viszont 42-t egyáltalán nem ellenőriztek edzési szakaszban a verseny évében. 
Bár a súlyemeléshez mindig is szorosan hozzátartozott a doppingprobléma, a vádak súlyossága azért is meglepő, mert Aján Tamás és az IWF az elmúlt években látványos doppingellenes magatartást tanúsított kifelé, és a NOB-al karöltve "igyekezett" kifehéríteni a sportágat. 
Az ARD viszont azt állítja, hogy a szövetség által megbízott ellenőrök, akik bizony a Magyar Antidopping Csoport munkatársai, pénzt fogadtak el azért, hogy szemet hunyjanak a módosított doppingminták felett. 
Az ARD rejtett kamerás felvételein a moldáv válogatott orvosa, Dorin Balmus ismeri el, hogy országos versenyeken 45-55 eurót, nemzetközi eseményeken 150-180 eurót kaptak a doppingellenőrök hallgatásukért, a rendszer pedig úgy működött, hogy a súlyemelőkhöz hasonló dublőrökkel végeztették el a tesztet (amik nyilván negatívak lettek), az ellenőrök feladata pedig az volt a "tiszteletdíj" fejében, hogy ne vegyék észre a személycseréket.   
Akárhogy is nézzük, a nyilvánosságra hozott adatok alapján a HUNADO-nak valóban szignifikáns volt a jelenléte az ellenőrzések során: a 2008 és 2017 között elvégzett vizsgálatok 77%-át a magyar csoport munkatársai végezték a súlyemelőknél. A moldávok az összes vizsgálatnál (101 alkalom) magyar ellenőrt kaptak, doppinggyanú egyszer sem merült fel. Árnyalja a képet, hogy a 2015-ös houstoni világbajnokságon Aján tiltakozása ellenére kivételesen nem a HUNADO, hanem az amerikai USADA végezte a vizsgálatokat: rögtön találtak is 24 gyanús esetet, többet, mint az addigi világbajnokságokon összesen. Ráadásul ezen a vébén hogy, hogy nem, akadtak pozitív minták is. 

31041939_cf6273b13503621ff2c2196e6a8a2a48_x.jpg

Fotó: Eurosport

POZITÍV A MINTÁD? FIZESD A BÜNTETÉST KÉSZPÉNZBEN! 


Az ARD oknyomozó riportjának harmadik sarkalatos pontja Aján jól kidolgozott és szigorúan felügyelt szövetségi büntetési rendszere: ha valamelyik ország sportolóját doppingoláson kapták, akkor a helyi szövetség 500 ezer dollár pénzbírságot volt kénytelen befizetni az IWF-nek, méghozzá készpénzben, a nemzetközi versenyzéstől való eltiltás terhe mellett. Az ARD ukrán és az azeri példákat hoz fel ennek kapcsán, a végkifejlet pedig ugyanaz, mint a NOB-os pénzek esetében: azóta sem tudni, hogy ezek a befizetett pénzbírságok hova tűntek el. 
Tokyo 2020
Így örül valaki, aki épp megnyerte hazája első olimpiai aranyát
27/07/2021 10:49
Tokyo 2020
Így örül valaki, aki épp megnyerte hazája első olimpiai aranyát
27/07/2021 10:45