Noha lejár a januárban kirobbant korrupciós és doppingbotrány utáni 90 napos felfüggesztése, Aján Tamást további 2 hónapig biztosan távol tartja elnöki tisztségétől a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF).


Aján eredetileg 90 napra állt fel elnöki székéből, miután január 22-én a Richard McLaren vezette bizottság elkezdte vizsgálni a német közszolgálati ARD csatorna dokumentumfilmjében foglalt korrupciós és doppingvádakat.
A tervek szerint április 22-én tért volna vissza, de mivel a McLaren-bizottság továbbra is vizsgálja az ügyet, a szövetség Végrehajtó Bizottsága újból megbízta Ursula Papandrea korábbi alelnököt, hogy június 19-ig folytassa mint megbízott elnök.
Tokyo 2020
Világcsúccsal nyert a kínai súlyemelő
28/07/2021 15:08
Több millió dollárt tüntetett el és korrupt magyar doppingellenőröket alkalmazott Aján Tamás a vádak szerint | Hosszabbítás
Súlyos korrupciós vádakkal illette az ARD német közszolgálati csatorna Aján Tamást, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnökét. A vádak konkrétan a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól érkező 5,5 millió dollár eltűnéséről szólnak, ami okirat-hamisításra, hűtlen kezelésre és sikkasztásra utal.
A döntést azonban semmilyen nyilatkozat nem előzte meg, megjelent viszont egy dokumentum az IWF oldalán „A megbízott IWF elnök hatásköre” címmel, ami a következőket állítja:
„2020. január 5-én az ARD televízió leadta 
Der Herr de Heber
 c. műsorát Hajo Seppelt, Nick Butler és Gritt Hartmann szerkesztésében, amik részletes vádakkal illették elsősorban az IWF elnökét, Dr. Aján Tamást.
A dokumentumfilm vádjai pénzügyi visszaéléseket, korrupciót, a doppingellenőrzés szabályozását, dopping mintavételek manipulálását, az ellenőrzés alá vett sportolók általi megvesztegethetőséget, eljárásbéli különbségeket állítanak különböző országokkal, továbbá a szabálytalanságok pártolását. 
2020. január 22-én az IWF Végrehajtó Bizottsága megbízott elnöknek kinevezte az IWF alelnökét, Ursula Garza Papandreát, hogy felügyelje a zajló vizsgálatot, és elvégezze az IWF napi ügyeit.
2020. március 21-én a Végrehajtó Bizottság a megbízott elnöki mandátumot 2020. január 19-ig meghosszabbította.”
A nyilatkozatot március 25-én, szerdán tették ki az IWF weboldalára, az aláírók pedig „az IWF nevében” Papandrea, valamit a szövetség főtitkára, Mohammed Jalood voltak.
Aján még januárban visszautasított minden vádat, amit ellene felhoztak, március elején pedig így nyilatkozott: 
„Továbbra is hiszek abban, hogy a folyamatban lévő vizsgálatok megmutatják, hogy az ARD a szövetségre és személyemre vonatkozó vádjai alaptalanok.”

Lesz még elnök Aján?


A folytatás persze kérdéses: Aján Tamás befolyása jelentős. 44 éve vállal diplomáciai szerepet a Nemzetközi Súlyemelő Szövetségben, 1976-2000 között főtitkárként, azóta elnökként. 2000-től 10 éven át a NOB rendes, majd idén januári ügyéig tiszteletbeli tagja volt. Ez utóbbiról március 3-án lemondott, hogy „az olimpiai mozgalmat rosszindulatú pletykáktól és újabb kellemetlen esetektől mentse meg.”
Aján befolyását mi sem jelzi jobban, minthogy a NOB március 18-ra összehívott telekonferenciájára, ahová 33 sportág képviselője kapott meghívást, őt hívták, ő képviselte az IWF-et. Talán ezért, talán nem, de külön pontként bekerült az IWF dokumentumába: a megbízott elnök
„felügyeli a kapcsolatokat a nemzeti szövetségekkel, a NOB-bal, a Nemzetközi Sportszövetségek Szövetségével, a Nyári Olimpiai Sportágak Nemzetközi Szövetségével, a nemzeti olimpiai bizottságokkal, illetve más szervezetekkel és személyekkel.”
via Inside The Games
Tokyo 2020
Így örül valaki, aki épp megnyerte hazája első olimpiai aranyát
27/07/2021 10:49
Tokyo 2020
Így örül valaki, aki épp megnyerte hazája első olimpiai aranyát
27/07/2021 10:45