A Race Across America 1982 óta a világ egyik legkeményebb fizikai erőpróbája, az emberi kitartás emlékműve. A recept egyszerű: az Egyesült Államok nyugati partjáról a keleti partig kell kerékpárral eljutni, de nem akárhogy. A táv nincs szakaszokra bontva, az óra végig ketyeg, akkor is, amikor a versenyzők pihennek. Az egész egy gigászi időfutam. A kaliforniai Oceanside-ból a marylandi Annapolisig tartó kb. 4800 km során a mezőny 12 államon halad keresztül, melynek során keresztezik az Arizonai-sivatag 40 fokos katlanát, a Sziklás-hegység 3000 méter feletti hágóit, a préri monotóniája után pedig végül az Appalache gerincét. Az összes szintemelkedés 51800 méter, ami szinte felfoghatatlan. Csakúgy, mint maga a táv, hiszen európai szemmel nézve nem jön át az amerikai kontinens mérete: A Moszkva-Lisszabon táv is csak 4600 km. Nincs ennél hosszabb endurance verseny a földkerekségen.

Dave Mirra

Fotó: Eurosport

A versenyt egyéni indulók és csapatok (2, 4 és 8 fős) számára is kiírják. Egyéniben teljesíteni annyira kemény feladat, hogy a Mount Everest csúcsán is jóval többen jártak, mint ahányan szólóban letekerték a RAAM-t (350-nél kevesebben értek célba eddig a 33 év alatt). Az egyéni indulóknak 12, míg a csapatoknak 9 nap a szintidő. A legjobbak szólóban 8 nap körül teljesítik, a rekord 7 nap 15 óra 56 perc, az osztrák Christoph Strasser futotta idén, harmadszor győzve a versenyen. Ha belegondolunk, 4800 km 8 nap alatt még autóval is sok. A versenyt egyébként magyarok is teljesítették már: Káldy Attila háromszor (2003, 2006 és 2007, legutóbb 6. lett!), Szőnyi Ferenc kétszer (2010, 2012), Járvás Tamás pedig egyszer, 2012-ben, de akkor az 5. helyezésével rögtön a legjobb magyar eredményt érte el!
Sportok
Hurrá, költözünk!
29/03/2021 16:00

Prominens teljesít

Fotó: Eurosport

Magyar versenyző idén nem indult. A versenyt viszont a szokottnál is nagyobb médiafigyelem kísérte, mivel a nyolcfős csapatok között a Michael Matthews Alapítvány gárdájában végigtekerte az utat Pippa Middleton, Kate Middleton cambridge-i hercegné húga is. Mint sok más csapat, ők is alapítványok számára gyűjtöttek adományokat. Másodikként értek célba a kategóriájukban.

Pippa Middleton befutója

Fotó: Eurosport

Az „Út Legendái” névre hallgató amerikai csapatot a 49 éves Micky Dymond hívta létre, aki jövőre szólóban szeretné teljesíteni a versenyt. Az AMA Motokrossz és Szupermoto bajnok ütőképes csapatot állított össze. Ben Bostrom egykori szuperbike-versenyző (AMA Szuperbike bajnok 1998, X Games Szupermoto-győztes 2004, jelenleg profi hegyikerékpár-versenyző), Dave Mirra freestyle BMX-legenda (24 érem az X Games-ről, Bob Burnquist után a második legtöbb) és a tavaly visszavonult profi országúti kerékpáros David Zabriskie voltak a társai.

Dave Mirra

Fotó: Eurosport

Dave Mirra a 2011-es Dew Tour után vonult vissza a freestyle BMX-től. Figyelmét a ralikrosszra fordította, majd nem sokkal később rákapott a triatlonra. Jelenleg fél-ironman távokon indul, remek eredményeket ér el, és elég komoly céljai vannak. Két héttel a RAAM előtt 62. lett 2000 indulóból egy észak-karolinai fél-ironmanen, és még 6 nappal a RAAM rajtja előtt is elindult egy hasonlón Massachussetsben, de ott a futótáv elején feladta. Azt bevallotta, hogy egy ilyen verseny előtt talán nem volt túl bölcs dolog fél-iromaneket teljesíteni…

A Legendák befutója

Fotó: Eurosport

A „Legendák” végig versenyben voltak a győzelemért a Team Africa csapattal, amely két profi és két amatőr kerékpárversenyzőből állt. Az utolsó napon többször váltották egymást az élen, de végül az afrikai csapat egy elágazásnál rossz irányba fordult és behozhatatlan hátrányba került. Akár a kategória rekordideje is meglehetett volna Mirráéknak, de az utolsó napon Dymond csúnyán megfázott, Mirrának kellett a helyére beugrania, és a többletterhelés már sok volt neki. A versenyt azonban így is megnyerték. Az idejük 5 nap 11 óra 41 perc lett.
Végezetül tekintsék meg ezt az igazán hangulatos (angol nyelvű) videót, amelyben Micky Dymond mesél arról, mi motiválta az indulásra, és milyen lépcsőkön át jutott el a versenyre:
Sportok
A válogatott hozta a kötelezőt San Marino ellen, Valter dobogón végzett a katalán körön
29/03/2021 03:11
Sportok
Kikapott a románoktól a magyar válogatott, Verstappen indulhat az élről Bahreinben
28/03/2021 03:07