Ráadásul rajtuk kívül még négy ország legjobbjai vannak egyre komolyabb bajban, köztük nem egy éremesélyes is - úgy tűnik, hiába került elő a szennyezett húsos doppingkifogás.

Évek óta zajlik az a doppingügy, ami ezekben a hetekben a jelek szerint immár tényleg a célegyenesébe fordul. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) még tavaly októberben jelentette be, hogy a végéhez közeledik a Nemzetközi Súlyemelő Szövetségnél (IWF) végzett nyomozássorozat, hisz elegendő bizonyítékot találtak arra, hogy több ország súlyemelői pozitív doppingtesztekkel, hamis mintákkal és a mintavételezéskor egyszerűen szimpla embercserével ("hasonmások", amolyan dublőrök adták a mintát helyettük) csaltak és értek el jobbnál jobb nemzetközi eredményeket. 
Bizonyítékokat talált a WADA súlyemelő doppingminták hamisítására | Eurosport
A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) csütörtöki bejelentése szerint a Nemzetközi Súlyemelő Szövetségnél (IWF) végzett hároméves nyomozás során bizonyítékokat találtak doppingminták hamisítására, valamint arra, hogy "hasonmások" helyettesítettek sportolókat a mintavételek során. A WADA közölte: hat ország 18 súlyemelőjét gyanúsítja azzal, hogy hamis doppingmintát szolgáltatott, és a mintavételi folyamatban "hasonmások" személyesítették meg őket.
Sportok
Szurkolj Valter Atinak a Girón, újra száguldanak Micheliszék, visszatér Rafa Nadal
28/04/2022 15:40
Az insidethegames.biz kedden arról cikkezett, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által a 2012-es londoni olimpia doppingtesztjeinek újravizsgálására felkért Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) újabb aktákat zárt le. Ezek alapján a román súlyemelőket minden bizonnyal eltiltják a tokiói olimpián való részvételtől (ettől már csak egy hajszál választja el őket, sorsuk annak a független ítélőbizottságnak a kezében van, amely az egyiptomiakat, a malájokat és a thaiföldieket már elmeszelte), és hasonló sors várhat a kolumbiai és a vietnami, valamint adott esetben az orosz és az iraki súlyemelőkre is - igaz, az oroszok és az irakiak egyelőre egy fokkal "lejjebb" vannak a rangsorban, a kolumbiaiak pedig azzal védekeznek, hogy a pozitív mintában kimutatott boldenon szennyezett hússal került a szervezetükbe. 
A románok így sem voltak könnyű helyzetben, hisz a 2008-as pekingi olimpiáról származó, szintén utólag felderített doppingesetek miatt maximum egy női és egy férfi súlyemelőjük indulhatott volna (a világbajnok, juniorként egyébként két évre eltiltott Loredana Toma személyében komoly éremesélyessel), ráadásul a világbajnoki bronzérmes Nicolae Onică szintén pozitív mintával bukott le, őt tavaly szeptemberben tiltották el. A sportolókon kívül minden bizonnyal a Román Súlyemelő-szövetség (RWF) és az elnök, Nicu Vlad is megsínyli a büntetést, hisz technikai delegátus lett volna Tokióban, ám elég valószínűtlen, hogy egy felfüggesztett nemzet képviselője ezek után mégis ilyen szintű szerepet kapjon. 
A londoni olimpián négy román súlyemelő (az ezüstérmes Roxana Cocos, a bronzérmes Razvan Martin, valamint Florin Croitoru és a riói olimpián bronzérmes, onnan szintén kizárt Gabriel Sincraian) indult, és mind a négyük vesztét a sztanozolol nevű anabolikus szteroid okozta. Érdekesség, hogy a női 69 kilogrammosok kategóriájában az eredeti dobogósok közül Cocos mellett a harmadik helyen végző fehérorosz Maryna Shkermankovát is kizárták utólag, azaz csupán az aranyérmes Jong Sim Rin maradt meg "hírmondónak".
Martin és Sincraian szervezetében még 2013-ban mutatták ki a sztanozolol nyomait, a frissen lezárt nyomozás miatt ez önmagában most plusz kétéves eltiltást ér, és mivel Martin egy másik doppingeset miatt alapból 2025-ig, Sincraian pedig a riói ügye miatt 2024-ig volt eltiltva, mindez azt jelenti, hogy 2027, valamint 2026 előtt nem térhetnének vissza - Martin 2027-ben 35, Sincraian 2026-ban 37 éves lesz.
Mike Irani, az IWF jelenlegi ideiglenes elnöke úgy nyilatkozott, nagyon sajnálatos, hogy ennyi szabálysértés történt, de örül annak, hogy ezek sorra lelepleződnek: "Látszik, hogy sok erőfeszítést teszünk annak érdekében, hogy megállítsuk a szisztematikus doppingolást. Szeretnék köszönetet mondani az ITA dolgozóinak a kiváló munkájukért, hisz közös célunk a tiszta sport. Románia ügyében a független testületet kértük fel, ők fognak végleges döntést hozni a sorsukról."
A jelenlegi ismeretek alapján a pekingi és a londoni olimpián összesen 61 pozitív doppingeset született súlyemelésben, ez a hihetetlen szám pedig a további újravizsgálások után még tovább nőhet.
insidethegames.biz
Sportok
Volt egyszer egy Jugoszlávia... de a (sport)világ úgy tűnik, nem tanult belőle
01/03/2022 16:26
Sportok
Peking 2022 - Javított a címvédő curling vegyespáros
03/02/2022 16:02