Egy magyar indulóval és tengernyi világsztárral rajtol el ma este Dohában a 2014-es szabadtéri atlétikai szezon. Kisebb versenyeket ugyan rendeztek már idén tavasszal is, de az IAAF versenynaptárban így is a Golden Liga "romjain" 2010-ben útjára indított Gyémánt Liga sorozat viszi a prímet. A dohai nyitányon a női 100 méteres síkfutás (Shelly-Ann Fraser-Pryce és Blessing Okagbare párharca miatt), valamint a férfi magasugrás lehet a legizgalmasabb versenyszám.
Utóbbi nyilván a házigazda katariak számára élvez majd prioritást, hiszen ebben a versenyben indul el az idén fedett pályán világbajnoki címet szerzőMutaz Essa Barshim, akit tavaly a Puskás Ferenc Stadionban is majdnem láttunk. A katari magasugró akkor hátsérülése miatt maradt távol a budapesti eseménytől, most azonban saját bevallása szerint is rendben van fizikailag. A 192 cm magas katari ugró idén mind az öt versenyét megnyerte, igaz szabadtéren még csak az április végi 230 cm a legjobbja. Ennél jobbat a 2014-es versenyeken (szabadtéren) csak négyen ugrottak eddig, közülük is a Des Moinesben 240 cm-ig (!) jutó kanadai Derek Drouin lesz várhatóan a legfőbb ellenfél. A férfi magasugrás mezőnye tavaly parádés versenyeket hozott össze - a moszkvai vb-n az ukrán Bondarenko kétszer ugrott 246-on is - így szakértők egyetértenek abban, hogy idén ismét veszélyben lehet a kubai Javier Sotomayor 245 cm-es világcsúcsa.

shelly_ann_fraser

Fotó: Eurosport

Sportok
Hurrá, költözünk!
29/03/2021 16:00
Magyar részről a súlylökő Márton Anitára lesz érdemes figyelni Dohában, aki az idei fedett pályás vb-n Sopotban hatodik lett. Ellenfelei között lesznek klasszisok is, így a magyar idő szerint 16.35-kor kezdődő versenyen többek között a kétszeres olimpiai bajnok Valerie Adams is golyót ragad majd. Márton Anita mellett a versenynek lesz még egy magyar vonatkozása is, hiszen a női 3000 méteren - a minden valószínűség szerint "nyúlnak", iramfutónak szerződtetett - Varga Judit is rajthoz áll, igaz már olasz színekben.
A verseny előtti sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) további öt évig (2019-ig) partnerei támogatásával biztosan megrendezi a Gyémánt Liga sorozatot. Az idén 14 állomásból álló slágersorozatot ezúttal is a Digisport közvetíti hazánkban, a pénteki dohai versenyről este 21.25-től kezdődően két órás összefoglalót sugároz a csatorna.
A 2014-es Gyémánt Liga sorozat versenyei:
Doha (QAT) - május 9.
Sanghaj (CHN) - május 18.
Eugene (USA) - május 31.
Róma (ITA) - június 5.
Oslo (NOR) - június 11.
New York (USA) - június 14.
Lausanne (SUI) - július 3.
Párizs (FRA) - július 5.
Glasgow (GBR) - július 11-12.
Monaco (MON) - július 18.
Stockholm (SWE) - augusztus 21.
Birmingham (GBR) - augusztus 24.
Zürich (SUI) - augusztus 28.
Brüsszel (BEL) - szeptember 5.
Sportok
A válogatott hozta a kötelezőt San Marino ellen, Valter dobogón végzett a katalán körön
29/03/2021 03:11
Sportok
Kikapott a románoktól a magyar válogatott, Verstappen indulhat az élről Bahreinben
28/03/2021 03:07