Ma elkezdhetjük vágni a centit, hiszen már csak száz nap van hátra, és megnyitják a nyári ifjúsági olimpiai játékokat a kínai Nankingban. A csapatsportágakban (kézi- és kosárlabdában, labdarúgásban, rögbiben, valamint strandröplabdában) korán elvéreztünk a kvalifikáció során, a 29 sportág jó részében viszont képviselteti magát Magyarország az augusztus 16-28. között rendezendő, a 14-18 éves korosztály számára kiírt eseményen. A Magyar Olimpiai Bizottság munkatársai által elkészített alábbi összegzés megmutatja, mely sportágakban számíthatunk komolyabb eredményekre fiataljainktól a kínai városban:
Az úszók megbízhatóan szállítják az érmeket a világversenyeken, és Kiss László szövetségi kapitány ugyanezt várja az ifi játékokra utazó küldöttségtől is: „A második ifjúsági olimpia nagyon fontos programja a Magyar Úszó Szövetségnek. Mindenképp kötelez az előző esemény négy aranya, szeretnénk méltóan szerepelni" – mondta a mob.hu-nak Kiss László szövetségi kapitány, aki mindössze két versenyzőt, Szilágyi Liliánát és Horváth Dávidot említ név szerint lehetséges résztvevőként, de természetesen bízik a többi fiatalban is. Az olimpiára négy fiú és négy lány úszó nevezhető összesen, a már említett két sportoló mellett tizennyolcan pályáznak eséllyel arra, hogy ott lehessenek a seregszemlén, köztük a 2013-as EYOF-on aranyérmet szerző Matyasovszky Dalma és Szilvási Gréta (előbbi kétszer is diadalmaskodott Utrechtben). A potenciális indulók közül Sebestyén Dalma ifi Európa-bajnok, akárcsak Sztankovics Anna, míg a fiú aspiránsoknál Varga Dominik lett második tavaly az EYOF-on.
Az úszókhoz hasonlóan a síkvizi kajak-kenuban is korán, már tavaly augusztusban lezárult a kvalifikációs időszak. A megszerezhető négy kvótából hármat gyűjtöttünk be: egy-egy fiú és lány indulhat kajakban, kenuban viszont csak a fiúknál képviseltetjük magunkat. Azt, hogy pontosan kik utazhatnak ki Nankingba, csak a június 11-i velencei-tavi verseny után döntik el a szakvezetők. A 2013-as ORV-n elért eredmények sokat nyomhatnak a latban, ott kiemelkedő teljesítményt nyújtott kajakban Katona Dániel, Mayer Keán, Piller Kristóf, Rónai Tamás és Selyem Róbert, kenuban pedig Csiga János, Némedi Konrád, Posztós Patrik Sándor, valamint Sávai Csaba. A lányoknál Homonnai Luca, Piller Szabina, Pupp Noémi és Sólyom Dóra szerepelt jól a közelmúltban.
Sportok
Hurrá, költözünk!
29/03/2021 16:00
Cselgáncsban mindkét nem egy-egy versenyzőt delegálhat a játékokra, Gercsák Szabina a végső győzelemre is esélyesnek tartja magát a 63 kg-os súlycsoport küzdelmeiben, mellette a nemzetközi szövetség, Sárecz Mártont (-66 kg) hívta meg az ifjúsági olimpiára. Az öttusázóknál Tomaschof Soma szerzett kvótát, de komoly esély mutatkozik arra, hogy az ifi világranglistát vezető Regős Gergely mérethesse meg magát augusztusban. A lányoknál szintén nincs kőbe vésve az induló neve, ám mivel Zs. Tóth Anna harmadik a korosztályos ranglistán, szinte már Nankingban érezheti magát. Rajta kívül Ormándi Rebeka (világranglista-12.), Józan Beáta (47.) és Simon Sarolta (63.) reménykedhet. A világbajnok Kállai Ákos vezette edzői csapat a júniusi vb után jelöli ki a két magyar olimpiai résztvevőt.
Vitorlázásban a maximális két kvótát használja fel Magyarország: Érdi Mária és Vadnai Jonatán a Byte CII világbajnokság megnyerésével biztosította helyét az ifjúsági olimpián. Az év végi nemzetek rangsora alapján két magyar kerékpáros is indulhat Nankingban, azaz feltöltjük a lehetséges helyeket. Az egyik indulót az országúti (vélhetően Móricz Dániel), a másikat a mountain bike szakág (várhatóan Erdélyi Attila) adja. A két induló nevesítése a magyar szakszövetség kvalifikációs versenyei alapján dől el. A lányoknál két lehetséges kvótából  egyet sem sikerült szerezni. Jól kezdődött az év az asztaliteniszezők számára, hiszen a fiúk mezőnyében Szudi Ádám már az első európai kvalifikációs versenyen megszerezte tornagyőzelmével az indulás jogát. Ugyanezzel sajnos magyar lány nem dicsekedhet el.
Sportlövészetben a fiú légpuska kvalifikációs verseny megnyerésével biztosította helyét az olimpián Péni István, a további három lehetséges kvótát viszont nem sikerült megszerzeni. Vívásban a plovdivi kadett világbajnokságon hatból három kvótát szereztek a mieink. Párbajtőrben Esztergályos Patrik arany-, Nagy Kinga ezüst-, tőrben Pásztor Flóra bronzéremmel nyert jogot az indulásra. Ökölvívásban az áprilisi szófiai ifjúsági világbajnokságon a maximális három kvótát sikerült a fiúknak megszerezniük Könnyű Richárd (60kg), Tóth Richárd (64 kg) és Komor László (+91kg) révén. Ami a birkózást illeti, a napokban rendezik a bulgáriai Szamokovban a kvalifikációs Európa-bajnokságot. Itt kötött- és szabadfogásban 5-5, a lányoknál 4 súlycsoportban lehet kvótát szerezni, de egy-egy nemzet csak 2-2 fiút és 1 lányt nevezhet a játékokra.
Íjászatban május 19-24. között Ljubljanában rendezik az európai kvalifikációs versenyt. A szakvezetés bízik benne, hogy Csordás-Nagy Mátyás bizonyítja, helye van korosztályában a világ legjobbjai között; ehhez dobogós helyen kell végeznie a viadalon. A lányoknál nincsenek ilyen reményeink. Szertornában május 12-25. között rendezik a korosztályos Európa-bajnokságot. Itt a csapatversenyen elért összetett egyéni verseny alapján 19 fiú és lány szerezhet kvótát az olimpiára, ám egy nemzetet nemenként csak egy-egy fiatal képviselheti. A hazai szakvezetés nagyon reméli, hogy mindkét nem versenyén lesz magyar induló az olimpián: a lányoknál Honti Kitti és Dévai Boglárka, a fiúknál pedig Kardos Botond, Vida Kornél és Boncsér Krisztián bizakodhat.
Triatlonban egyetlen verseny, a május 17-i Weertben (Hollandia) rendezendő kvalifikációs viadal dönt a kvóták sorsáról. A versenyen 11 kvótát osztanak. Itt is nemzetenként egy-egy versenyző szerezheti meg az indulás jogát. A magyarok közül Lehmann Bencére, Rácz Gergőre és Tóth Milánra, valamint Bicsák Flórára, Fuchs Dórára és Csák Pannára izzasztó időszak vár – közülük kerülnek ki az utazók. Atlétikában május 31. és június 1. között kvalifikációs versenyt rendeznek Bakuban, ahol 43 magyar atléta indulhat. A nemzetközi szövetség eltérő kvótaszámokat határozott meg a kontinens számára, így elsősorban a dobó számokban számít a magyar szakvezetés olimpiai kvótára. Több olyan versenyzőnk is indul ezen a viadalon, aki már a 2013-as EYOF-on bizonyítottak: Halász Bence kétszer állhatott fel a dobogó tetejére, de Bácskay Zsófia és Tóth Lili Anna tiszteletére is lejátszották a magyar himnuszt.
Teniszben a június 9-i ifjúsági ranglista alapján jelöli ki a nemzetközi szövetség a mezőnyt. A lányoknál szinte biztosra vehető a ranglista-16. Bodnár Anna és 27. Stollár Fanni részvétele a játékokon. A fiúknál Bíró Andrénak kell a 62. pozícióról pár helyet feljebb lépnie, s akkor három magyar képviselheti a sportágat az olimpián a lehetséges négyből. Azt, hogy Bírónak mennyit kellene javítania, nehéz megtippelni, mert bár nemenként 32-en indulhatnak Nankingban, egy ország – mint már említettük – csak két versenyzőt delegálhat. Magyarország a csapatsportok mellett (amelyekben csak a korosztályos Európa-bajnokok indulhatnak) golfban, evezésben, műugrásban, ritmikus gimnasztikában, súlyemelésben, taekwondóban és tollaslabdában nem indít versenyzőt az olimpián. Összefoglalva: eddig 26 sportolónk már biztos olimpiai résztvevő, s további hat sportágban remélünk még kvótákat. A csapatvezetés 44-46 sportoló részvételére számít az augusztusi ifjúsági olimpián.
Sportok
A válogatott hozta a kötelezőt San Marino ellen, Valter dobogón végzett a katalán körön
29/03/2021 03:11
Sportok
Kikapott a románoktól a magyar válogatott, Verstappen indulhat az élről Bahreinben
28/03/2021 03:07