Nem sokan gondolták volna, hogy a phjongcshangi téli olimpián több aranyérmet szereznek a svéd sílövők mint a norvégok. Márpedig a svéd férfi biatlonváltó nagy meglepetésre legyőzte a legnagyobb favorit norvég négyest. A németek három büntetőkörrel is megszerezték a bronzérmet, míg a Martin Fourcade vezette franciáknak ezúttal meg kellett elégedniük az 5. hellyel.
A 2018-as téli olimpia utolsó biatlonversenye sem okozott csalódást, mely a címvédő oroszok nélkül zajlott. A férfiak pénteki 4x7,5 kilométeres váltófutamára úgy készülhettünk, hogy a három nagy csapat; a norvég, a francia és a német küzdhet majd az aranyéremért. Azonban Martin Fourcade négyese már az első embereknél elszállt, hiszen Simon Desthieux két büntetőkörre is kényszerült, és közel két perces hátrányt szedett össze az élen álló németekhez képest.
Aztán a második versenyzőknél a németek egy újabb világbajnoka betlizett a váltóversenyek során, hiszen Benedikt Doll is két büntetőkört futott az álló lövészete után, és a félperces előnyből félperces hátrányt ,,varázsolt” a közvetlen üldözőkkel szemben.
Sportok
Hurrá, költözünk!
29/03/2021 16:00
Féltávnál meglepetésre a csehek vezettek két rutinos biatlonosuk, Ondrej Moravec és Michal Slesingr kiváló teljesítményének köszönhetően, azonban arra lehetett számítani, hogy Jaroslav Soukoup nem tudja majd tartani csapatát az élbolyban. Három versenyzőt követően tulajdonképpen megszülettek az érmesek, hiszen Johannes Thingnes Boe (Norvégia), Sebastian Samuelsson (Svédország) és a német vegyesváltó győzelmét elbukó, de most olimpia bajnoki formáját idéző Arnd Peiffer több mint egy perces előnyt épített ki a többiekkel szemben.
A befutó embereknél a tömegrajtos verseny ezüstérmese, Simon Schempp már rögtön a fekvő lövészetnél beragadt, így a norvégok és a svédek maradtak versenyben a győzelemért. A sors pedig megismételte önmagát, hiszen Emil Hegle Svendsen ugyanúgy ahogy 2014-ben Szocsiban, úgy most is a norvégok utolsó tagjaként megremegett, és büntetőkörével kiengedte a kezéből csapata olimpia bajnoki címét. A hét olimpiai medállal is rendelkező Svendsen elég rutinos befejező emberként, de pont a rossz olimpiai váltóemlék miatt a mostani ötkarikás játékokon aranyérmet szerző 24 éves Johannes Thingnes Boe-vel talán megcserélhette volna a sorrendet Siegfried Mazet szövetségi kapitány. Fredrik Lindströmnek Svendsennel szemben csak egy tartaléklőszert kellett elhasználnia az utolsó lövészetben, és ezzel majdnem egy perces előnnyel nyertek a svédek a második helyezett norvégok (Lars Helge Birkeland, Tarjei Boe, Johannes Thingnes Boe, Emil Hegle Svendsen), és több mint két perccel a bronzérmes németek (Erik Lesser, Benedikt Doll, Arnd Peiffer, Simon Schempp) előtt.
Hogy jól teljesíts, muszáj egyfajta vallásos kapcsolatot kiépítened a saját sportágaddal, hogy higgyél mag Azonban ha ez az érzés túlnő rajtad, az már káros, és velem ma ez történt -
nyilatkozta Svendsen az újra elbukott arany után.
A franciák végül az ötödik helyig tudtak visszazárkózni, de az sok mindent elmond gyenge szereplésükről, hogy a nagy hátrány miatt talán kicsit kedvét vesztő ötszörös olimpiai bajnok Martin Fourcade-nak is be kellett mennie egy büntetőkörre.

A Peppe Femling, Jesper Nelin, Sebastian Samuelsson, Fredrik Lindström ,,kvartett” már a második olimpiai aranyérmet hozta a svéd sílövőknek Phjongcshangban,

amelynél csak a németek és a franciák gyűjtöttek többet ebben a sportágban. A norvégoknak pedig a nagy várakozások ellenére a 11 számból csupán egyszer jött össze a győzelem.
A 2018-as téli olimpián a biatlon versenyszámok ezzel véget értek, de a világkupa folytatódik március 8-án, amikor a finnországi Kontiolahtiban rendeznek férfi sprintversenyt.
(Szentimrei Kristóf írása)
Sportok
A válogatott hozta a kötelezőt San Marino ellen, Valter dobogón végzett a katalán körön
29/03/2021 03:11
Sportok
Kikapott a románoktól a magyar válogatott, Verstappen indulhat az élről Bahreinben
28/03/2021 03:07