Sokaknak tűnhet őrültségnek, sőt mindennél veszélyesebbnek már maga a tény is, hogy vannak olyan emberek, akik mindössze egy pár síléccel a lábukon, mindenféle egyéb segédeszköz nélkül nagyon magas helyekről leugorva nagyon messze röpködnek. És bár a dolog valóban nem veszélytelen, a síugrás azért a biztonságosabb téli sportok egyike. Az ugrók tapasztaltak, a sáncokat pedig úgy alakítják ki, hogy a lehető legjobban kövesse az ugrók röppályáját, ezért általában nem történik baj. Általában…
Persze az elmúlt szezonokból is emlékezhetünk egy-egy súlyos bukásra, nekem például az egyik első nagy esés, ami eszembe jut, Romören 2008-as Val di Fiemme-i bukása, ahol a norvég ugró olyan szerencsés volt, hogy saját lábán tudta elhagyni a sáncot. Honfitársa, Tom Hilde sokkal szerencsétlenebbül járt a 2011-es Négysáncon, pedig ő "csak" az ugrás végét nem tudta megfogni. Ezeknél valószínűleg még élénkebben él az emlékezetünkben annak a Thomas Morgensternnek a két tavalyi bukása (ITT és ITT), aki épp ezen bukások miatt abba is hagyta profi pályafutását. Mégis azt mondhatjuk, hogy általában - szerencsére - nem hemzseg az óriási balesetektől a síugró Világkupa. Általában…
De mi történik idén?! Az idei szezonkezdésben igen is úgy tűnik, hogy elég veszélyes dolog a síugrás, hiszen a vk első két hétvégéjén összesen három nagyobb bukás is történt. Először Kamil Stoch, a lengyel klasszis sérült meg Németországban, aztán a múlt hétvégén Finnországban a németek ifjú tehetsége, Andreas Wellinger és a szlovén Anze Lanisek is.  A hírek szerint szerencsére egyik ugró sérülése sem túl komoly, de azért mindhármuknak ki kell hagynia a következő norvégiai állomást, a lillehammeri olimpiai sáncot.
Sportok
Hurrá, költözünk!
29/03/2021 16:00
A 18 éves Laniseknek a jobb nagylábujját kell az esés következtében műteni, róla már hétfőn megírta a FIS hivatalos honlapja, hogy nem fog versenyezni Norvégiában. „Egy rövid szünet után egy sín segítségével már ismét képes leszek ugrani. Ezért nem versenyezhetek Lillehammerben és nem fogok tudni csatlakozni a csapathoz Nizhniy Tagilben sem. Jól érzem magam és szeretném megköszönni mindenkinek a jókívánságokat.” - idézi a szlovént a síszövetség.
Szerda délutánra derült ki az is, hogy a címvédő lengyelnek a 3. vk állomást is ki kell hagynia. A 27 éves Stoch már el akarta kezdeni az edzéseket, de már a bemelegítés alatt ismét fájt a korábban sérült bokája. Ezért úgy tűnik, újabb műtéten kell átesnie, ami azt is jelenti, hogy újabb 2-3 hétig nem tud pontokat gyűjteni a Világkupában.
A 19 éves Andreas Wellingert szerencsére nem kell műteni, de az ő gerinc rándulása és ficama is pihenésre szorul. „Az esés és a sérülések is nagyon dühítőek, főleg azért, mert a hiba, ami okozta őket, elkerülhető lett volna. Sajnos nem tudok részt venni a következő versenyeken.  Annak ugyanakkor örülök, hogy nem szenvedtem komolyabb sérüléseket. Most vissza akarok térni a sáncra és újra ugrani, méghozzá amilyen gyorsan csak lehet.” - mondta a német ugró.
Sokan a FIS rendszerét hibáztatják, vannak, akik szerint amióta a kompenzációs pontrendszer működik, sokkal extrémebb és veszélyesebb helyzetekben sem intik le a versenyeket. Ugyanakkor a versenyzők és a stábok nem a FIS-nek róják fel ezeket az eseteket.  Werner Schuster a németek kapitánya például ezt nyilatkozta Wellinger balesetéről: „Különböző szinteken is elemeztük az esés okát és észrevettünk egy egyéni hibát az ugrás első fázisában. A feltételek nem voltak ideálisak, de megfeleltek ahhoz, hogy a versenyt megtartsák. Andreas nagyon motivált volt, mert jól sikerült az ugrása a tréningen és ezt akarta megmutatni a versenyen is. Ő egy intelligens sportoló, ezért meg fogja tanulni, hogy jobban igazítsa az ugrási technikáját a körülményekhez. Most pedig a rehabilitációra kell koncentrálnia, hogy minél hamarabb ismét edzésbe állhasson.
És tényleg valószínű, hogy nem lett hirtelen, egyik szezonról a másikra veszélyesebb a síugrás. Az eddigi bukások részben tényleg szerencsétlen véletleneknek, részben pedig egyéni hibák következményei…
Sportok
A válogatott hozta a kötelezőt San Marino ellen, Valter dobogón végzett a katalán körön
29/03/2021 03:11
Sportok
Kikapott a románoktól a magyar válogatott, Verstappen indulhat az élről Bahreinben
28/03/2021 03:07