A kanadai Sebastien Toutant nyerte a férfi hódeszkások big air számát a phjongcshangi téli olimpián. A selejtezőt követően a szombati döntőben három sorozat zajlott és a két jobbik gyakorlat összesített pontszáma adta a végeredményt. Ebben a játékokon most debütáló versenyben egy hosszú lejtőn lecsúszva kell bemutatni az ugrást, azt pontozzák a bírák.
Toutant, a szakág első olimpiai bajnoka az első két lecsúszására kapott magas pontszámot, akárcsak a mögötte másodikként záró amerikai Kyle Mack, míg a bronzérmes brit Billy Morgan az első ugrását elrontotta, a másodikat és a harmadikat viszont szépen megcsinálta. A fináléban 12 versenyző szerepelt.
Eredmények
(az olimpia honlapjáról):hódeszka, férfi big air, olimpiai bajnok:-----------------------------------------Sebastien Toutant (Kanada) 174,25 pont2. Kyle Mack (Egyesült Államok) 168,753. Billy Morgan (Nagy-Britannia) 168,00
Sportok
Hurrá, költözünk!
29/03/2021 16:00
A magyar négyes a nyolcaddöntőben búcsúzott a jóval esélyesebb és későbbi győztes svájci kvartettel szemben az alpesi sízők szombati csapatversenyén a phjongcshangi téli olimpián.
A Hozmann Szonja, Maróty Mariann, Samsal Dalibor, Kékesi Márton összeállítású együttes valamennyi tagja kikapott a rendkívül gyors és egy kis ugratóval tarkított szlalompályán, azaz a tavalyi világbajnokság negyedik helyezettje 4-0-val jutott a legjobb nyolc közé.
Elsőként Hozmann Szonja vette birtokába a pályát Denise Feierabenddel, aki nagyjából két kaput és több mint egy másodpercet vert a 16 éves magyar lányra. Másodjára a horvát születésű Samsal Dalibor találkozott Ramon Zenhäusernnel, az esélyeket jól jelezte, hogy utóbbi ezüstérmes volt műlesiklásban. A negyedik olimpiáján, de először magyar színekben szereplő Samsal közel másfél másodperccel bizonyult lassabbnak.
Következett Maróty Mariann és Wendy Holdener. A svájci versenyző volt már világbajnok kombinációban, Phjongcshangban pedig nyert egy-egy ezüstöt és bronzot műlesiklásban és kombinációban. A különbség az eddigi legnagyobb volt közel három másodperccel. A legjobban Kékesi Márton szerepelt Daniel Yule ellen, ugyanis csak 1.16 másodperccel ért később a célba, mint riválisa.
"Azért zavart a sérülésem, mert ebben a számban két kézzel szokták elütni a kapukat, de én ezt nem tudtam megtenni"- értékelt elsőként Samsal, akinek az egyik edzésen eltört a hüvelykujja. "Mi nem tudjuk két kézzel ütni a kapukat, mint a férfiak" - mondta Hozmann Szonja, aki elárulta, ez annyira különleges versenyszám, hogy erre alig készülnek, itt is csak három napot gyakoroltak rá.
Maróty Mariann azt fejtette ki, hogy műlesikló a vonalvezetés, a kétpóznás kapuk viszont az óriás-műlesiklást idézik. Úgy értékelt, hogy emiatt egyszer beleakadt az egyik kapuba, utána már nem tudta visszanyerni a sebességét. "Azt hiszem, most mindannyiunknak kék-zöld folt a háta a visszacsapódó póznáktól" - mondta Kékesi.
A svájciakat nemcsak a magyarok, hanem senki nem tudta megállítani a folytatásban, ugyanis a negyeddöntőben a németeket 2-2-vel, jobb idővel, az elődöntőben a világbajnoki címvédő franciákat 3-1-re, a fináléban pedig az osztrákokat szintén 3-1-re győzték le.
Eredmények:
alpesi sí, csapatverseny, olimpiai bajnok:------------------------------------------Svájc (Denise Feierabend, Ramon Zenhäusern, Wendy Holdener, Daniel Yule, Luca Aerni)2. Ausztria (Stephanie Brunner, Katharina Gallhuber, KatharinaLiensberger, Manuel Feller, Michael Matt, Marco Schwarz)3. Norvégia (Nina Haver-Löseth, Kristin Lysdahl, Maren Skjöld, Sebastian Foss-Solevaag, Leif Kristian Nestvold-Haugen, Jonathan Nordbotten)
Az alpesi síelők között szuperóriás-műlesiklásban aratott váratlan győzelme után a hódeszkások párhuzamos óriás-műlesiklásában is a legjobbnak bizonyult a cseh Ester Ledecka  a phjongcshangi téli olimpián.
Ebben a számban már ő számított a legnagyobb esélyesnek, mivel tavaly megnyerte a világbajnokságot. Szombaton magabiztosan és koncentráltan versenyzett, nem "nyomta agyon" a teher, így sikerült neki a duplázás, két sportágban is aranyat nyert.
A második és harmadik helyen is német snowboardos, Selina Jörg és Ramona Theresia Hofmeister végzett.
A férfiaknál a négy éve ezüstérmes svájci Nevin Galmarini győzött, a döntőben a dél-koreai Li Szang Hót verve, a bronz pedig, akárcsak 2014-ben, Szocsiban, a szlovén Zan Kosirnak jutott.
Eredmények (az olimpia honlapjáról):hódeszka, női párhuzamos óriás-műlesiklás, olimpiai bajnok:-----------------------------------------------------------Ester Ledecka (Csehország)2. Selina Jörg (Németország)3. Ramona Theresia Hofmeister (Németország)hódeszka, férfi párhuzamos óriás-műlesiklás, olimpiai bajnok:------------------------------------------------------------Nevin Galmarini (Svájc)2. Li Szang Ho (Koreai Köztársaság)3. Zan Kosir (Szlovénia)
MTI
Sportok
A válogatott hozta a kötelezőt San Marino ellen, Valter dobogón végzett a katalán körön
29/03/2021 03:11
Sportok
Kikapott a románoktól a magyar válogatott, Verstappen indulhat az élről Bahreinben
28/03/2021 03:07