Bár a Nemzetközi Síszövetség (FIS) már 1967 óta rendez alpesi sí versenyeket, a söldeni viadalra csak 1993-ban került sor a Tiroli-Alpok 3000 méteres hegycsúcsai között, azóta hagyománnyá vált, hogy az év első versenyén a Rettenbach-gleccseren randevúznak a sízők októberben. Hagyományosan csak óriásműlesikló futamot rendeznek a nők és a férfiak számára így a gyors számok szerelmeseinek (lesiklás, szuper-óriásműlesiklás) november végéig kell várniuk, hogy az észak-amerikai lejtőkön láthassák kedvenceiket. A műlesiklók pedig csak 3 hét múlva kezdik el a szezont a finnországi Leviben. Ennek ellenére a szlalomosok vagy a Szuper-G legjobbjai is többször nekivágnak a kimondottan nehéznek mondott söldeni lejtőnek, hogy a sok hónapnyi edzés és várakozás után végre újra versenyezhessenek.
A 3040 méterre kitűzött rajtról mintegy 370 métert ereszkednek a síelők amíg célba nem érnek a meredek, nehéz kapukkal tűzdelt pályán. A szervezőknek sokszor gondot okoz a melegebb időjárás miatt olvadó gleccser, de az idén ez nem okozhat problémát, mivel a napokban megfelelő mennyiségű hó hullott a térségben.
A hétvége sztárja ismét Ted Ligety lehet, aki 2011 óta háromszor nyerte meg az évadnyitót. Az amerikai az előző hetekben a svájci Saas Feeben készült a versenyre és tökéletes állapotban érkezik Söldenbe. Várhatóan Ligety egyik legnagyobb ellenfele a tavalyi szezon összetett Világkupa-győztese, az osztrák Marcel Hirscher lesz, akinek eddig az év első futama nem igazán sikerült: az előző két évben „csak” harmadik helyen végzett. Hirscher helyzetét valószínűleg a francia, Alexis Pinturault is megnehezítheti, aki tavaly többször legyőzte már a hazaiak kedvencét (Lenzerheide, Szocsi, Sölden). Igazi meglepetés lenne, ha a férfiak számában nem közülük kerülne ki a győztes.
Sportok
Hurrá, költözünk!
29/03/2021 16:00
A nők esetében teljesen kiszámíthatatlan ki nyeri meg a 2014/15 szezon első versenyét. A tavalyi győztes svájci Lara Gut, vagy a szlovén Tina Maze lehetnek a favoritok, de a lichtensteini Tina Weirather sem borítaná fel a papírformát. Nem szabad megfeledkeznünk; Anna Fenningerről sem tavaly megnyerte az összetett Világkupát, ezen felül három GS futamot zsebelt be Lienzben, a svédországi Aréban és Lenzerheidében. Az ő sikerére a hazai média és a közvélemény is számít. Aki Lindsey Vonn győzelmét várja, az valószínűleg csalódni fog, mivel az amerikai lány a sérüléséből „lábadozik', így nem indul Söldenben.
A szombati és vasárnapi futamokat az Eurosport élőben közvetíti, ahogy a márciusig tartó évad összes versenyét, köztük a 2015. évi Alpesi Sí Világbajnokságot az egyesült államokbeli Beaver Creekből. Willy Bognerék pedig egy fantasztikus filmmel harangozzák be a szezont!
Sportok
A válogatott hozta a kötelezőt San Marino ellen, Valter dobogón végzett a katalán körön
29/03/2021 03:11
Sportok
Kikapott a románoktól a magyar válogatott, Verstappen indulhat az élről Bahreinben
28/03/2021 03:07