Bár a nemzetközi közvélemény kiemelt figyelme Brazília kapcsán nagyrészt a közelgő foci vb-nek köszönhető, a sport világában mindenki tudja, hogy a 2016-os riói nyári olimpia lesz a következő nagy esemény. Ha akarnánk, sem tudnánk elkerülni a Brazíliából érkező (egyelőre erősen bulváros színezetű) híreket, amelyek jól mutatják, hogy javában tart az újabb "olimpiai hírciklus". A nyári olimpiák közötti négy éves időszak második fele már rendre a kvalifikációs versenyekkel, a lehetséges aranyesélyesek felsorolásával, no meg a szervezők "rugdosásával" telik. Nem mintha Brazília esetében nem lehettünk benne biztosak, hogy ők is a 2004-es athéni olimpia előttihez hasonló sebességgel oldják meg a dolgokat (úgy tűnik, hogy Petőfi legendás Pató Pál ura most a Copacabana homokján tölti idejét), de azért mégiscsak furcsa, hogy a történelem első dél-amerikai olimpiája kapcsán már két évvel a játékok előtt kell kongatni a vészharangot. A költségvetésben felszínre kerülő kisebb-nagyobb lyukak és az építkezések jelentős elmaradása mellett az is gond, hogy a szervezőbizottság egyik motorja, Maria Silvia Bastos - a csigalassúságú tempóra hivatkozva - a napokban távozott posztjáról.
Azt már korábbi ötkarikás eseményeknél is megszoktuk (ld. Szocsi mínusz két hónap hírei), hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egy-egy magas rangú vezetője (többnyire a játékokért felelős szemlebizottság vezetője) időnként kiáll a nyilvánosság elé és burkoltan kritikával illeti a szervezőket az előkészületek lassúságáért. Így van ez, mióta az olimpia a nyolcvanas évek közepe óta igazán nagy biznisszé érett, igaz ennyire korai "ejnyebejnye" azért tényleg ritkaság. A rendező városnak adott hét év (jó ideig ez az időszak csak hat esztendő volt) a XXI. században kevésnek tűnik, főleg hogy Rio de Janeiro infrastruktúrája nem is indul olyan alapokról, mint amit Sydney vagy Peking esetében tapasztaltuk.

Jelenleg így néz ki a Rio de Janeiróban épülő olimpiai falu területe

Fotó: Eurosport

Sportok
Hurrá, költözünk!
29/03/2021 16:00
A brazilok esetében ráadásul nem is kicsi, pár hetes időbeli csúszásokról van szó, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság igazgatója, Gilbert Felli egy szerdai nyilatkozatában ugyanis bizonyos vonatkozásokban már kétéves (!) elmaradásról beszélt. A svájci sportdiplomata információi szerint különösen a brazil metropolisz központjában kialakításra kerülő Deodoro Sport Komplex építése van "patópáli mértékben" elmaradva az eredeti tervektől. Az eset nem egyedi, a NOB ugyanis úgy tudja, hogy jelenleg a szükséges létesítmények csupán 10%-a van versenyekre alkalmas állapotban - London esetében a játékok előtti hasonló stádiumban már 60%-os (fel)készültségről beszélhettünk.
A NOB egyelőre nem tervez szankciókat a brazilok ellen, ugyanakkor tudni lehet, hogy a probléma kezelését magasabb szintre emelték. Thomas Bach NOB-elnök jelölte ki ugyanis Fellit egyfajta krízismenedzsernek, aki a következő hónapokban rendszeresen repül majd Brazíliába, hogy személyes jelenlétével presszionálja gyorsabb és hatékonyabb munkavégzésre az ottaniakat. A nemzetközi olimpiai mozgalom köreiben otthonosan mozgó informátorok arról számolnak be, hogy a riói előkészületek - szigorúan a szervezési szempontok alapján - a valaha volt legrosszabb olimpiát vetítik előre. Szép kilátások - a tetejébe pedig ott lesz még a braziloknak a heves tiltakozásokkal, tüntetés-hegyekkel fenyegető nyári foci-vb is...
Sportok
A válogatott hozta a kötelezőt San Marino ellen, Valter dobogón végzett a katalán körön
29/03/2021 03:11
Sportok
Kikapott a románoktól a magyar válogatott, Verstappen indulhat az élről Bahreinben
28/03/2021 03:07