Nincs jogalap a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) Oroszország ellen várhatóan életbe léptetendő szankcióinak bírósági úton való megtámadására - jelentette ki Jurij Ganusz, az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) vezérigazgatója kedden a TASZSZ-nak nyilatkozva.
Ganusz arra reagált, hogy hétfőn ismertté vált: a WADA-szabályzatnak való megfelelést ellenőrző bizottsága azt javasolta az ügynökség végrehajtó testületének, hogy Oroszországot négy évre tiltsa el a nemzetközi sportrendezvényektől. Az indítvány oka, hogy a szakellenőrök szerint manipulálták a RUSADA moszkvai laboratóriumának adatbázisát, amelyet januárban szolgáltattak ki a WADA-nak.

000_1LN0X7.jpg

Fotó: Eurosport

Sportok
Hurrá, költözünk!
29/03/2021 16:00
A WADA végrehajtó bizottsága január 9-én hozza meg döntését, amely alapján Oroszországot eltiltanák a nemzetközi versenyek megrendezésétől és az ezeken való szerepléstől, de a "tiszta" sportolóknak semleges színekben engedélyeznék az indulást. A várható szankciók híre, melyeket megfellebbezni csakis a RUSADA jogosult, nagy felbolydulást keltett az orosz közéletben.
"A RUSADA nem lát jogi alapot a WADA végrehajtó bizottság erre vonatkozó döntéseinek vitatására, mert azok megfelelnek a mindkét fél által aláírt nemzetközi szabvány következményeinek" - nyilatkozott Ganusz.
Rámutatott, hogy a RUSADA tavaly szeptemberben csak feltételesen kapta vissza a 2015-ben megvont státusát, és csak technikai jellegű döntésnek tekinthető, ha ettől a WADA ismét megfosztja az egyik kritikus fontosságú vállalt kötelezettség - az érintetlen adatbázis átadására vonatkozó -megsértése címén.

033_5627029_5b8fce4ca676d.jpg

Fotó: Eurosport

"A sporthatóságokat képviselő szakértők semmilyen világos és elfogadható magyarázatot nem adtak a módosításokra, ami pedig fontos lett volna. Ily módon a változtatások ténye megalapozatlan. Ez a meg nem felelés technikai oka lett, aminek elvitatása nem indokolt" - mondta Ganusz.
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden arra hívta fel a figyelmet arra, hogy egyelőre csak egy ajánlásról, nem pedig egy határozatról van szó. A tárcavezető által kifejtett eszmefuttatás szerint vannak olyan erők, amelyek minden téren el akarják marasztalni Oroszországot és "az ő szempontjukból minél több az ilyen döntés, annál jobb az oroszellenes érvrendszer szempontjából". Lavrov azt hangoztatta, hogy Moszkva a tisztességes párbeszéd és minden ország esetében az egyenlő elbánás híve.
"Nem létezik, hogy csak egy vagy két olyan ország van, mondjuk Oroszország és Kína, amely mindenben hibás és mindent megszeg, a többiek pedig élnek a saját maguk által, mások megkérdezése nélkül megalkotott szabályok szerint, és mindenki mást arra kényszerítenek, hogy ezeket a szabályokat tiszteltben tartsák" - mondta.
Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő újságíróknak nyilatkozva valótlannak nevezte azt a Csempionat hírportálon megjelent értesülést, amely szerint a Kreml kerekasztal-megbeszélésre akarja összehívni az orosz sportszövetségek vezetőit a várható WADA-szankciók megvitatására.
Az orosz Interfax hírügynökség egyébként kedden idézte az NRK norvég közszolgálati televíziónak nyilatkozó Linda Helleland WADA-alelnököt, aki aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) jelentős mértékben befolyásolhatja majd, hogy milyen döntést hoz a WADA végrehajtó bizottsága és hogy a kemény fellépés hívei kisebbségben maradnak a 12 tagú testületben.
MTI
Sportok
A válogatott hozta a kötelezőt San Marino ellen, Valter dobogón végzett a katalán körön
29/03/2021 03:11
Sportok
Kikapott a románoktól a magyar válogatott, Verstappen indulhat az élről Bahreinben
28/03/2021 03:07