Egy sport, ahol nem számít az életkor. Egy világbajnoki sorozat, ahol akár 44 évesen is a világ tetejére érhet valaki. De hogy mi is ez valójában?  Salakmotor!
A salakmotorozás, angol kifejezéssel speedway, egy ausztrál eredetű technikai sportág, amelyen általában 4 versenyző küzd egyidejűleg egy ovális, vörös salakkal felszórt pályán, az óra járásával ellentétesen. Később ebből a sportágból fejlődött ki a jégmotorozás és a hosszúpályás salakmotorozás. Jelenleg több nemzetközi és országos versenysorozat is létezik. A két legismertebb sorozat a Csapat Világkupa és a Grand Prix, utóbbi 1995-ben lépett a világbajnokság helyébe.
Az első világbajnokságot 1936-ban rendezték meg Angliában a Wembley-ben, amit aztán huszonöt további megrendezett vb futam követett a legendás stadionban. A közel 80 éves múltra visszatekintő sportágban 14 olyan pilóta található, aki az utolsó világbajnoki trófeáját a „harmadik X.-en” túl gyűjtötte be. Ezek a versenyzők összesen 41 elsőséggel büszkélkedhetnek (1995 előtt egy versenyen dőlt el a bajnoki cím, azóta azonban több állomásos versenysorozat működik). Ha csak a Grand Prix-t nézzük, akkor hat ilyen motorost találunk: Hans Nielsen, Nicki Pedersen, Jason Crump, Tomasz Gollob, Greg Hancock és Tony Rickardsson. Ők a tizenkilenc esztendő alatt, 15 aranyérmet zsebelhettek be, ami elképesztő adat. A két sorozat legsikeresebb versenyzője a svéd Tony Rickardsson hat arany, három ezüst- és két bronzérmével.
Sportok
Hurrá, költözünk!
29/03/2021 16:00
A nagy hatosból jelenleg két aktív versenyzője van a legrangosabb vaspapucsos brigádnak, Greg Hancock és Nicki Pedersen. Az amerikai kétszer lett a pontverseny győztese, 1997 és 2011-ben. Érdekességképpen az első diadal évében a tavalyi világelső brit Tai Woffinden 7 éves volt. A 44 éves veterán óriási sorozata szakadt meg azzal, hogy a legutóbbi versenyen nem tudott rajthoz állni Vojensben kézsérülése miatt. Greg ugyanis 1995-től, egészen a dániai viadalig, az összes Grand Prix futamon rajthoz állt, ami szám szerint 177 nagydíj hétvége, és aligha lesz ehhez hasonló szériája bárkinek is a közeljövőben. A kaliforniai motorosnak a 2001-es szezont leszámítva, minden évben volt legalább egy olyan versenye, ahol „döntőzött”, azaz a legjobb négyben végzett.
Most 2014-et írunk, és Hancock nevével kezdődik a világbajnoki tabella, de korántsem lefutott még, hogy ki lesz a végső győztes, ugyanis a szintén kézsérüléssel bajlódó Woffinden hét, az utóbbi két versenyen remeklő Krzysztof Kasprzak nyolc, Nicki Pedersen pedig tizenegy ponttal követi őt. Két futammal a vége előtt nehéz megjósolni tehát, hogy ki lesz a világbajnok, de talán a szombati stockholmi Skandináv Nagydíj után okosabbak leszünk.
Sportok
A válogatott hozta a kötelezőt San Marino ellen, Valter dobogón végzett a katalán körön
29/03/2021 03:11
Sportok
Kikapott a románoktól a magyar válogatott, Verstappen indulhat az élről Bahreinben
28/03/2021 03:07