21:40 - Multisport Eb - Ecseki és Madarász a negyeddöntőben búcsúzott vegyes párosban

Az Ecseki Nándor, Madarász Dóra duó a negyeddöntőben búcsúzott az asztaliteniszezők vegyes páros versenyében a müncheni multisport Európa-bajnokságon.
A nyolcadik helyen kiemelt magyar kettős este az első helyen kiemelt, tavaly bronzérmes francia Emmanuel Lebesson, Jianan Yuan párossal mérkőzött meg, és küzdelmes összecsapáson maradt alul. A magyarok kétszer egyenlítették ki szetthátrányukat, a döntő játszmát 11-8-ra bukták el.
Sportok
Ronaldinho keményen dolgozik, hogy a teqball már 2028-ban olimpiai sportág legyen
TEGNAP - 17:57
A délután folyamán férfi egyesben is megkezdődött a csoportszakasz - az elsők egyből a főtáblára kerülnek -, a magyarok közül Majoros Bence, András Csaba és Lakatos Tamás nyert, Szudi Ádám viszont kikapott.
MTI

21:20 - Multisport Eb - Pályakerékpár: Orosz Gergő utolsó az eliminációs futamban

Orosz Gergő 16. lett az eliminációs futamban a müncheni multisport Európa-bajnokságon, a pályakerékpárosok vasárnapi versenynapján.
A számban minden második körben az utolsó búcsúzik, Orosz rögtön az elején hátul ragadt a pálya alsó részén, ahonnan nincs hová menekülni, így elsőként búcsúzott. A dobogó felső fokára a toronymagas esélyes, világbajnok olasz Elia Viviani állhatott azt követően, hogy a nap folyamán a több mint 200 kilométer hosszú országúti mezőnyversenyben hetedik lett.
Női pontversenyben Borissza Johanna állt rajthoz, ám a táv ötödénél, már körhátrányban kiszállt. A számban a világbajnok belga Lotte Kopecky diadalmaskodott azt követően, hogy szombaton a kieséses verseny után is az ő nyakába került az aranyérem.
Férfi sprintben az elődöntőben az egy körrel korábban Szalontay Sándort búcsúztató, csapatban olimpiai ezüst-, egyéniben bronzérmes Jack Carlin esett nagyot, ám önhibáján kívül, így döntőbe jutott.
A szombati kvalifikációban a leggyorsabb időt tekerő brit fájdalmai ellenére megnyerte az első futamot, ám a következő kettőben a francia Sébastien Vigier kerekedett felül. A nagy favorit hollandok nem indultak az Eb-n.
MTI

19:40 - Multisport Eb - Francia siker a triatlonosok vegyes váltójában, Magyarország tizedik

A magyar csapat a tizedik helyen végzett a triatlonosok vasárnapi vegyes váltó versenyszámában a müncheni multisport Európa-bajnokságon. A viadalt a franciák nyerték a házigazda németek, valamint a svájciak előtt.
A lebonyolítás szerint a négytagú staféta férfi-nő-férfi-nő sorrendben váltotta egymást úgy, hogy mindenki 300 métert úszott, 7,2 kilométert kerékpározott, majd 1,6 kilométert futott.
A vasárnapi versenyben 19 csapat indult, a magyaroknál Dévay Márk kezdett, aki a hatodik helyen váltotta az Eb-n csak ebben a számban szereplő Bragmayer Zsanettet. A tokiói olimpián 12. versenyző a gyengébb úszás után a második tusában javított, ezzel együtt a csapat kissé visszaesett, Lehmann Csongor a középmezőnyben vette át a képzeletbeli stafétabotot. A szombati egyéni versenyben remeklő, az éremről éppen csak lemaradó tiszaújvárosi triatlonos ezúttal is nagyszerűen teljesített, különösen futásban volt kiemelkedő. Így az egy hónappal ezelőtt Tiszaújvárosban junior Európa-kupán győztes Dobi Lili az ötödik helyről kezdhette meg a saját távját. A fiatal versenyző aztán nem tudta tartani ezt a pozíciót, s végül a tizedik helyen hozta be a magyar csapatot.
A versenyt többezer szurkoló tekintette meg az Olimpiai Parkban, ahol a korábbi sportági versenyekhez hasonlóan nagyszerű volt a hangulat.
MTI

19:25 - Vizes Eb - Ezüstérmes a 4x100 méteres férfi gyorsváltó

A 4x100 méteres magyar férfi gyorsváltó ezüstérmet nyert vasárnap a római úszó Európa-bajnokságon.
A Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Mészáros Dániel, Milák Kristóf összeállítású együttes 3:12.43 perces idővel csapott célba. Akárcsak a csütörtöki nyitónapon a 4x200 méteres gyorsváltóban, záróemberként Milák ezúttal is óriásit úszott és a negyedik helyről úszott fel a másodikra.
A staféta a délelőtti előfutamból a legjobb idővel került a döntőbe, ahol az előzetes várakozások szerint a olaszokkal kellett megvívniuk a sikerért. A házigazdák ugyanakkor gyorsan megléptek a mezőnytől, így a magyarok a dobogóért harcoltak, Milák az utolsó 100-ra negyedikként ugorhatott a medencébe és óriási hajrával másodiknak hozta be az egységet.
A számot nagy fölénnyel a házigazda olaszok nyerték 3:10.50-nel.
MTI

18:34 - Vizes Eb - Milák és Németh sem jutott döntőbe 200 méter gyorson

Milák Kristóf és Németh Nándor sem jutott döntőbe 200 méter gyorson vasárnap a római úszó Európa-bajnokságon.
Előbbinek mindössze bő tíz perce volt a regenerálódásra azt követően, hogy 100 méter pillangón megvédte címét, azonban ez láthatóan nem volt elég, ugyanis a táv második felére lelassult, így 1:47.37 perces idővel - ami több mint egy másodperccel lassabb volt, mint délelőtti úszása (1:46.26) - a 10. lett.
Németh ugyan javítani tudott az előfutamban úszott idején (1:48.04), de 1:47.15 perces teljesítménye csak a kilencedik helyhez volt elég. A nyolcadik, utolsó finálés eredménytől három század maradt el Németh Nándor.
Mindkét magyar versenyző ott lesz még a 4x100 méteres gyorsváltóban, amely a legjobb idővel várja a 19.15-kor kezdődő finálé rajtját.
MTI

18:05 - Vizes Eb - Milák Kristóf aranyérmes 100 méter pillangón

Milák Kristóf címét megvédve aranyérmet nyert 100 méter pillangón vasárnap a római úszó Európa-bajnokságon.
A szám olimpiai ezüstérmese és világbajnoka 50.33 másodperces idővel csapott célba, a döntő másik magyarja, Kós Hubert 11 századdal maradt le a bronzról, 51.33 másodperces egyéni csúccsal a negyedik lett
A Honvéd sportolója annak ellenére "bérelte ki" legjobb idővel rendelkezőnek járó 4-es pályát szombaton, hogy csak negyed órája volt pihenni a 100 méter gyors fináléját követően, ahol országos csúccsal lett második a világrekorddal győztes román David Popovici mögött.
A 22 éves szupersztár kicsit mintha visszafogta volna magát a döntőben - még két száma lesz vasárnap -, csak az utolsó 10 méteren biztosította be elsőségét. Kós a hajrában maradt le a dobogóról, de egyéni legjobbját (51.52) így is megjavította.
Kós a futam után a vegyes zónában rendkívül csalódottan értékelt: "Az első ötven méter úgy sikerült, ahogy terveztem, de a végén elrontottam a technikám. Sajnálom, remélem kétszáz vegyesen tudok majd javítani."
Milák önmaga második, a magyar küldöttség harmadik aranyát szerezte az olasz fővárosban, ahol a csütörtöki nyitónapon a 4x200 méteres gyorsváltóval diadalmaskodott.
MTI

16:35 - Vizes Eb - Hatodik a magyar szinkronúszócsapat szabad kombinációban

A magyar csapat a hatodik helyen végzett a szinkronúszók szabad kombinációs versenyében vasárnap a Rómában zajló Európa-bajnokságon.
Az Apáthy Anna, Barta Niké, Farkas Dóra Linda, Gács Boglárka, Götz Lilien, Hatala Hanna, Hungler Szabina, Szakáll Panna, Szórát Léna, Taksonyi Blanka összeállítású együttes 79,4667 pontot kapott gyakorlatára.
A csapat júniusban a Margitszigeten rendezett világbajnokságon története során először lépte át a 80 pontos határt (80,4667), ezúttal ez most nem sikerült. A mostani eredmény viszont jobb, mint a vb elődöntőjében bemutatott kűr utáni értékelés (78,7333). A csapattagok a vegyes zónában egyetértettek azzal, amennyiben még egyszer bemutathatták volna a gyakorlatot, mint a vb-n, újra összejöhetett volna a magasabb pontszám.
„Nagyon elégedettek vagyunk, mindent beletettünk ebbe a kűrbe, sajnos a nyolcvan pont most nem jött össze. A világbajnokság óriási élmény volt hazai közönség előtt, ez az Eb pedig egy jó szezonzárás és egy jó lehetőség volt arra, hogy ebben a felállásban még egyszer vízbe ugorjunk” - mondta Szórát Léna. A csapatból Apáthy Anna távozik, aki külföldön folytatja tanulmányait.
Árkovics Petra szövetségi kapitány megjegyezte, a bevonulásnál elkövetett minimális bakit leszámítva tökéletes kűrt mutatott be a csapat, és a végrehajtás is jobb volt, mint a világbajnokságon.
„Ez meg is látszik a pontszámokon, de sajnos a művészi hatásra gyengébb pontokat kaptunk, ami rá is nyomta a bélyegét a végeredményre” - értékelt a kapitány.
A hat csapatot felvonultató versenyszámot az ukránok nyerték a házigazda olaszok és a görögök előtt.
MTI

15:45 Kovács Zsófia aranyérmes, drámai finálé ugrásban

A Dunaújvárosi KSE versenyzője a csütörtöki selejtezőben 13,816 pontot kapott az ugrásaira, s ezzel első helyen került a döntőbe.
A finálé egy-egy francia és izraeli tornász ugrásaival kezdődött, az első esélyes, a Münchenben egyéni összetettben és csapatban is aranyérmes olasz Asia D'Amato harmadiknak ugrott. Egyből át is vette a vezetést, dacára annak, hogy a második gyakorlata után a leérkezésnél ellépett, ráadásul olyan szerencsétlenül, hogy ölben kellett levinni a pódiumról.
Utána az a brit Jessica Gadirova következett, aki tavaly második volt a kontinensviadalon és most is másodikként jutott be a szer döntőjébe. Az ugrásai azonban most kevésbé sikerültek, négy tornászt követően csak a harmadik helyre voltak elegendőek.
A szer két évvel ezelőtti Európa-bajnoka, a 22 éves Kovács a második csoport második ugrója volt, de előtte a bolgár Valentina Georgijevát D'Amatóhoz hasonlóan hosszan ápolni kellett a matracon. Eközben a magyar próbálta nem elveszíteni a fókuszt és melegen tartani az izmait, de nem volt könnyű dolga, mert az ápolás hosszú percekig tartott. Végül Georgijevát és D'Amatót is hordágyon vitték ki a csarnokból, előbbi nagyon súlyosan megsérült, már a helyszínen infúziót kapott és az ápolás során paravánnal takarták el a nézők elől.
A több mint negyedórás kényszerszünet után Kovács ismét ugorhatott bemelegítésként, majd élesben nagyszerűen teljesített: az első gyakorlatát 14,200 pontra, a másodikat pedig 13,666-ra értékelték, így 13,933 ponttal az élre ugrott. Ez egyben azt is jelentette, hogy már biztos érmes, mert őt már csak két riválisa követte.
Ők azonban nem tudtak elé kerülni, így Kovács Zsófia érvényesítette a papírformát, s megszerezte pályafutása harmadik Eb-aranyérmét.
Kovács a 16.53 órakor kezdődő talaj döntőben is érdekelt lesz.
Eredmény, női torna, ugrás:
  • Európa-bajnok: Kovács Zsófia 13,933 pont
  • 2. Asia D'Amato (Olaszország) 13,716
  • 3. Aline Friess (Franciaország) 13,599
MTI


15:03 Ecseki és Madarász a nyolc között vegyes párosban

A nyolcadik helyen kiemelt magyar kettős délelőtt egy selejtezőből indult norvég riválist vert meg magabiztosan, s a nyolcaddöntőben is egy kvalifikációból feljutott vetélytárssal csapott össze, a Deni Kozul, Katarina Strazar szlovén duóval.
Az első szettet az esélytelenebb ellenfél nyerte, amely a folytatásban is megnehezítette Ecsekiék dolgát. A magyaroknak kétszer is egyenlíteniük kellett, de a negyedik játszma begyűjtése után lendületből megnyerték a döntő szettet is.
A 19.40 órakor kezdődő negyeddöntőben az első helyen kiemelt, tavaly bronzérmes francia Emmanuel Lebesson, Jianan Yuan páros lesz Ecseki és Madarász ellenfele.
Közben elkezdődött a selejtező egyesben, Hartbrich Leonie és Bálint Bernadett is győzelemmel kezdte a csoportszakaszt, amelyből a csoportelsők egyből a főtáblára kerülnek.
Eredmények, vegyes páros, nyolcaddöntő:
  • Ecseki Nándor, Madarász Dóra-Deni Kozul, Katarina Strazar (szlovén) 3-2 (-7, 7, -10, 2, 7)
női egyes, selejtező, csoportmérkőzések:
7. csoport:
  • Hartbrich Leonie-Anna Kirichenko (finn) 3-0 (9, 6, 4)
21. csoport:
  • Bálint Bernadett-Baiba Bogdanova (lett) 3-0 (6, 7, 7)
korábban:
vegyes páros, 1. forduló:
  • Ecseki, Madarász-Borgar Haug, Rebekka Carlsen (norvég) 3-0 (5, 7, 4)

13:15 Hosszú: ha úszom tovább, ennél jobban szeretnék felkészülni

ld: Göbölyös Gábor, az MTI különtudósítója jelenti: Róma, 2022. augusztus 14., vasárnap (MTI) - A hazai rendezésű világbajnokság után Hosszú Katinka elfáradt, és nem tudott megfelelően felkészülni a Rómában zajló Európa-bajnokságra.
A többi között erről beszélt a 33 éves, háromszoros olimpiai bajnok vasárnap, azt követően, hogy szombaton fő számában, 400 méter vegyesen nem jutott döntőbe, ugyanis két honfitársa, a végül első és második helyezett Mihályvári-Farkas Viktória és Jakabos Zsuzsanna is megelőzte összesítésben.
"Talán annyira azért nem éltem meg drámaian ezt a dolgot, mint mindenki más, ha jól hallom. Persze nagyon bosszant, és talán egy kicsit rosszul is álltam hozzá a versenyhez, de a nap végén két magyar állt a dobogón, és szép lett a vége. Én a szám után egy fél óra alatt kidühöngtem magam, és utána este én is szurkoltam a csajoknak" - mondta Hosszú, aki megjegyezte, ennél többre lesz szüksége, ha folytatni akarja.
"Budapesten a világbajnokságon nagyon élveztem az úszást, annak ellenére, hogy ott sem voltam a csúcsformám közelében. A tegnapiról ez már nem mondható el, nyögvenyelősen ment az egész. Ha úszom tovább, akkor ennél jobban szeretnék felkészülni" - fogalmazott a kilencszeres nagymedencés világbajnok.
Hosszú leszögezte, amennyiben úgy dönt, hogy ott akar lenni 2024-ben a párizsi olimpián, akkor minél hamarabb el kell kezdenie úgy készülni, mint régen.
"Amit eddig kerestem, az egy kicsit az egyensúly a magánéletben, és hogy jól is érezzem magam, viszont az a helyzet, hogy ha én így készülök, akkor annak ez az eredménye. Főként arról van szó, amit az uszodán kívül csinálok. Egyszerűen nem férhet bele más, annak is arról kell szólnia, hogy a lehető legjobban felkészüljek. Ez az élsport, erre gondolunk, amikor mondjuk, mennyi lemondással jár. Ahhoz, hogy felkészüljek Párizsra, az kell, hogy ezt az életstílust folytassam."
Hosszú megjegyezte, egyelőre nem mondta ki, és még nem is fogja, hogy készen áll-e erre a kétéves felkészülésre, amely során mindent félre kellene tennie, "de talán".

11:44 A Szabó Bence, Furkó Kálmán egység címét megvédve aranyérmet szerzett vasárnap könnyűsúlyú kettesben a müncheni multisport Európa-bajnokság evezős versenyén.

Az olimpiai programban nem szereplő versenyszámra ezúttal is három egység nevezett - csakúgy, mint egy évvel ezelőtt az olaszországi Varesében -, így a magyarok éremszerzése biztosnak volt tekinthető.
Az egység pénteken megnyerte a pályabeosztó előfutamot, majd a fináléban ismét gyorsabbnak bizonyult a török és a szlovén riválisnál, utcahosszal nyerte a futamot.
Ez Magyarország első érme a kilenc sportág versenyeit magában foglaló multisport Eb-n, amely csütörtökön kezdődött és jövő vasárnapig tart.
A sportági versenyek zárónapján további három magyar hajó szállt vízre, mindegyik a B döntőben: összesítésben a Galambos Péter, Tamás Bence könnyűsúlyú kétpár a kilencedik, az egypárban érdekelt Pétervári-Molnár Bendegúz 10., a Bácskai Máté, Szabó Márton kétpár pedig a 11. helyet szerezte meg. Pétervári-Molnár kissé elmaradt a várakozásoktól, a másik két egység azonban teljesítette a célkitűzést.
Eredmény, férfi könnyűsúlyú kettes
  • Európa-bajnok: Szabó Bence, Furkó Kálmán 7:17.04 perc
  • 2. Enes Yenipazarli, Bayram Sonmez (Törökország) 7:25.55
  • 3. Jaka Malesic, Nik Azbe Magajna (Szlovénia) 7:32.99

11:10 A 4x100 méteres férfi gyorsváltó a legjobb idővel jutott döntőbe vasárnap a római úszó Európa-bajnokságon.

A délelőtti előfutamok során férfi 200 méter gyorson rögtön négy magyar volt érdekelt.
Elsőként a csütörtöki nyitónapon a 4x200 méteres gyorsváltó "délelőtti tagjaként" aranyérmes Mészáros Dániel egyéni legjobbjától (1:48.89) elmaradva 1:50.60 perccel összesítésben a 28. helyen zárt. Majd jött a győztes staféta három másik tagja - Holló Balázs volt a negyedik -, Milák Kristóf a szombati 100 méter gyors ezüstje után egy reggeli, 1:46.26 perces idővel "melegített", ami nem sokkal maradt el élete legjobbjától (1:45.74), így összesítésben a világbajnoki címvédő, szombaton 100-on őt világcsúccsal legyőző román David Popovicit is megelőzte.
"Le kellett úszni, mindenképpen be kellett kerülni, ennyi" - összegezte sztoikus nyugalommal egyébként szenzációs úszását Milák, akinek a szombati naphoz hasonlóan ezúttal is nagyjából negyed óra pihenője lesz, előbb a 100 méter pillangó döntőjében, majd a 200 méter gyors elődöntőjében lesz érdekelt. "Utóbbiban igazából csak be kell kerülni, és szerencsére az erősebb futamban vagyok, ami nekem sokkal jobb."
Ugyanebben a futamban Németh Nándor 1:48.04-gyel zárt és tizedikként ment tovább. Márton Richárd összesítésben nem maradt el sokkal honfitársától, 1:48.13 perces idejével a 12. lett, de mivel egy számban egy nemzetből maximum ketten juthatnak tovább, ezért ő búcsúzott.
"Ez egy szenvedés volt most, kissé nehézkesen ment a reggel, de a szerencse kicsit mellém állt. Ennek azért örülök" - mondta Németh.
Sebestyén Dalma a 200 méter vegyes hétfői küzdelmeire készül, most azonban bemelegítésképpen 100 méter pillangón is medencébe ugrott, egyéni legjobbját (58.85) megközelítve 59.39 másodperccel csapott célba, amivel a 16. helyen jutott volna tovább, a futam után azonban jelezte, ugyan nagyon örül ennek az időnek reggel, azonban az esti elődöntőben nem fog úszni.
Férfi 50 méter háton Kovács Benedek volt érdekelt, aki szombaton 200 méteren második volt, megszerezve ezzel pályafutása első érmét világeseményen. A BVSC 24 éves versenyzője a sprinttávot 25.73 másodperc alatt teljesítette, amivel a 25. helyen végzett. A vegyes zónában elmondta, ez nem az ő száma, ugyanakkor mivel nem volt más, ezt is vállalta, arra pedig jó volt ez a délelőtti úszás, hogy a szombati élményei okozta feszültséget kissé levezesse.
A 4x100 méteres gyorsváltó Németh Nándorral, Szabó Szebasztiánnal, Mészáros Dániellel - akinek névrokona úszott 200-on - és Milák Kristóffal a legjobb idővel (3:14.62) került a 19.15-kor kezdődő fináléba.
"Úgy néz ki, ez ütőképes lesz, Mészáros Dani felülmúlta az elvárásaimat, nagyon jól ment. Az olaszokat itthon nem lesz könnyű megcsípni, de bármi lehet" - fogalmazott Németh Nándor.

10:37 Nyolcaddöntős az Ecseki, Madarász vegyes páros

Az Ecseki Nándor, Madarász Dóra duó megnyerte első mérkőzését a főtáblán, ezzel bejutott a legjobb 16 közé az asztaliteniszezők vegyes páros versenyében a müncheni multisport Európa-bajnokságon.
A nyolcadik helyen kiemelt magyar kettős egy selejtezőből indult norvég riválissal csapott össze vasárnap délelőtt és három sima szettben nyert.
A következő ellenfél - 13.40 órától - az ugyancsak a kvalifikációból feljutott Deni Kozul, Katarina Strazar szlovén duó lesz.
Eredmény, vegyes páros, 1. forduló:
• Ecseki Nándor, Madarász Dóra-Borgar Haug, Rebekka Carlsen (norvég) 3-0 (5, 7, 4)
Forrás: MTI
Sportok
Potyognak a magyar érmek a kajak-kenu pályán - Kövesd nálunk az Eb-ket!
21/08/2022 - 09:19
Sportok
Kopasz Bálint arany-, a női kenupáros és Adolf Balázs ezüstérmes - Kövesd velünk az Eb-ket!
20/08/2022 - 16:54