A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elfogadja, hogy az orosz sportolók két évig nem indulhatnak nemzetközi versenyeken országuk zászlaja alatt, és nem játsszák le a tiszteletükre a himnuszukat, vagyis nem fellebbez a nemzetközi Sportdöntőbíróságnak (CAS) a szankciót megfelező decemberi döntése ellen.

Az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) a múlt héten jelentette be, hogy szintén nem nyújt be fellebbezést a CAS ítélettel szemben, hozzátéve: a sportolók érdekeit figyelembe véve határozott úgy, hogy nem vitatja a döntést.
A CAS december 17-én jelentette be, hogy jóváhagyta Oroszország eltiltását, de felére csökkentette a WADA által 2019 decemberében kiszabott négyéves büntetést. A CAS-döntés értelmében az oroszok a 2021-re halasztott tokiói nyári, valamint a 2022-es pekingi téli olimpián sem indulhatnak nemzetük képviseletében. A határozat szerint Oroszország a szankció ideje alatt nem jogosult nagyobb sportesemény megrendezésére, valamint ajánlattételre sem. Ezen idő alatt orosz kormánytisztviselők és képviselők nem vehetnek részt olyan eseményeken, mint az olimpia, illetve nagyobb sportágak világbajnoksága.
Sportok
Ronaldinho keményen dolgozik, hogy a teqball már 2028-ban olimpiai sportág legyen
01/10/2022 - 17:57
A döntéssel az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) nem volt elégedett, különösen azzal, hogy a szankció eredetileg kiszabott időtartama a felére csökkent. A Kreml ugyanakkor sajnálkozását és ellenérzését fejezte ki, legfőképpen azért, mert a határozat értelmében az orosz hivatalos személyek - köztük Vlagyimir Putyin elnök - két évig nem látogathatnak nemzetközi sporteseményeket.
A moszkvai doppingellenőrző laboratórium működését és a RUSADA-t 2015 végén függesztették fel, miután a WADA az év novemberében nyilvánosságra hozta illetékes bizottságának vizsgálati jelentését, amely megállapította, hogy Oroszországban átfogó doppingolás zajlott. Egy évvel később a WADA által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság arra a következtetésre jutott, hogy Oroszországban a doppingot állami támogatással, rendszerszintűen alkalmazták. A jelentés szerint az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között harminc sportágban mintegy ezer sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el.
Az orosz sportolók a 2016-os riói olimpián még elkerülték a teljes kizárást, a 2018-as phjongcshangi téli játékokról ugyanakkor már kitiltották Oroszországot, és sportolóinak külön engedélyt kellett kérniük a szerepléshez. Aki ezt megkapta, semlegesként vehetett részt a versenyeken. Ez a lehetőség továbbra is érvényben van: azok az orosz sportolók, akik bizonyítani tudják, hogy tisztán készülnek, semlegesként lehetnek ott a nagy versenyeken.
Az orosz ügynökség 2018. szeptember 20-án kapta vissza tesztelési engedélyét, a moszkvai labor pedig három hónappal később kezdhette újra működését. Ez utóbbi engedélyezéséhez több feltételt is szabott a WADA, ezek egyike volt az adatbázis átadása. A nemzetközi ügynökséget azonban akkor még megakadályozták az adatok átmásolásában, amelyet aztán tavaly januárban adtak át az oroszok. A WADA már akkor jelezte, hogy akár hónapokig is eltarthat, amíg megvizsgálja, az információk hitelesek-e, majd 2019 szeptemberében bejelentette, hogy hivatalos vizsgálatot indított azokkal a "következetlenségekkel" összefüggésben, melyeket az adatbázis tartalmazott.
A vizsgálat lezárulta után a WADA-szabályzatnak megfelelést ellenőrző bizottság négyéves eltiltást javasolt, melyet tavaly decemberben a végrehajtó bizottság egyhangúan megszavazott, mivel bizonyítottnak látta, hogy a moszkvai laborban hamis bizonyítékokat iktattak, illetve pozitív eredményeket semmisítettek meg, amelyek segítségével leleplezhetőek lettek volna a csalások.
A korábbi orosz doppingfőnök szerint az összes orosz sportolót ki kellene zárni a tokiói olimpiáról | Eurosport
Az összes orosz sportolót ki kell zárni a 2021-re halasztott tokiói olimpiáról, legalábbis Grigory Rodchenkov, a korábbi orosz doppingfőnökből lett WADA-informátor ezt állítja. Véleménye szerint hiába tiltották el az országot négy évre a nagy sporteseményektől, alapvetően semmi sem változott.
MTI
Sportok
Potyognak a magyar érmek a kajak-kenu pályán - Kövesd nálunk az Eb-ket!
21/08/2022 - 09:19
Sportok
Kopasz Bálint arany-, a női kenupáros és Adolf Balázs ezüstérmes - Kövesd velünk az Eb-ket!
20/08/2022 - 16:54