Fellebbezést nyújt be több mint négy évre szóló börtönbüntetése ellen Mark Schmidt erfurti orvos, aki központi figurája volt annak a botránynak, amelyben nyolc nemzet 21 sportolóját gyanúsították vérdoppingolással.


Schmidt ügyvédje, Juri Goldstein hétfőn elmondta: beadvány fogalmaznak meg, amelyben kérik az illetékes testületet, hogy állapítsa meg, eljárási hibák történtek az első fokon eljáró müncheni bíróságon.
A doktor négy év 10 hónapra szóló börtönbüntetést kapott pénteken a bajor fővárosban. Ezen kívül három évre eltiltották a praktizálástól is, amely az első komoly ügy azóta, hogy 2015-ben a dopping bűncselekménnyé vált Németországban.
Sportok
Szurkolj Valter Atinak a Girón, újra száguldanak Micheliszék, visszatér Rafa Nadal
28/04/2022 15:40
Az orvos legfőbb segítőjét, mint bűnrészest, 2 év 4 hónap börtönre, egy nővért pedig 1 év 4 hónap börtönre kötelezett a bíróság.
Mark Schmidt szeptember végén tett beismerő vallomást, a bíróság közlése szerint pedig abban találták bűnösnek, hogy 2011 és 2019 között sportolóknak segített doppingolni, beleértve olyanokat, akik a 2018-as pjongcsangi téli olimpián, illetve világbajnokságokon, valamint a Tour de France-on vettek részt.
Újabb sífutókat tiltottak el a tavalyi vb-n történt razzia után | Eurosport
A Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) újabb három sífutót és egy edzőt tiltott el négy évre a tavalyi, seefeldi világbajnokságon történt rendőrségi razzia folyományaként. Az Aderlass-művelet legújabb epizódjának érdekessége az, hogy ezúttal nem német nyelvterületről származó sportolók kerültek az ügy középpontjába.
Schmidt ügyvédei szeptemberben olvasták fel a tárgyaláson a vallomást, mely szerint a doktor 2012 óta foglalkozott vérdoppinggal, és elsősorban kerékpárosokkal, valamint téli sportágakat űző versenyzőkkel állt kapcsolatban. Tagadta ugyanakkor, hogy pénzről lett volna szó, csak a költségeket kellett megtéríteniük a sportolóknak, és hangsúlyozta, a versenyzők egészségét soha nem tette kockára.
Újabb két kuncsaftját tiltották el a német doppingdoktornak | Eurosport
Egy visszavonult és egy aktív szlovén kerékpárost két évre eltiltott a sportág nemzetközi szövetsége (UCI), miután bebizonyosodott, hogy kapcsolatban álltak a február végi északisí-világbajnokságon kirobbant doppingbotrány központi figurájának tartott német orvossal. Az UCI szerdai bejelentése szerint Borut Bozic és Kristijan Koren azon vizsgálat után kapott büntetést, amelyet osztrák hatóságoktól kapott információk alapján folytattak le.
Az ügyben a nyomozás még 2019 januárjában indult az ARD televíziós társaság dokumentumfilmje, valamint Johannes Dürr osztrák sífutó nyilatkozatai alapján. Ezután február 27-én két razziát is tartottak, az egyiket az ausztriai Seefeldben, az akkor ott zajló északisí-világbajnokságon. Az ezzel egy időben zajló másik, erfurti rajtaütés során tartóztatták le Mark Schmidtet.
MTI
Sportok
Volt egyszer egy Jugoszlávia... de a (sport)világ úgy tűnik, nem tanult belőle
01/03/2022 16:26
Sportok
Peking 2022 - Javított a címvédő curling vegyespáros
03/02/2022 16:02