Több érdekes szempont alapján is lehet vizsgálni az ünnepi sporteseményeket. A legfontosabb azonban az a kérdés, hogy miért választ ki egy bajnokság vagy egy szervezet egy bizonyos ünnepet, ahol megpróbál hagyományt teremteni azzal, hogy a közönsége fejében összeköti a saját sportágát az adott ünneppel. Ha e mögött népszerűsítési szándékot és hosszútávú marketing stratégiát érzünk, akkor jó helyen kapiskálunk.

Premier League, a karácsonyi forduló
Az angol bajnokság december 26-án azaz Boxing Dayen rendezett teljes fordulója a 19. századra visszanyúló hagyomány, amelynek történetéről már tavaly írtunk részletesebben. Sokáig december 25-én rendezték a karácsonyi fordulót, de ez a nap 20. század közepére sokkal inkább családi ünneppé vált, így az 50-es évek végén átkerült a forduló a Boxing Dayre. Skóciában, ahol szintén szokás ilyenkor játszani, ott utoljára 1976-ban rendeztek meccset az első ünnepen.
Sportok
Szilágyi Áron és Csipes Tamara az Év sportolója
06/01/2022 21:09
Az angol forduló különlegességét az adja, hogy ilyenkor a többi európai top bajnokság akár hetekre is leáll, eközben az angolok telepakolják a decemberüket, és rengeteg meccset játszatnak le a csapataikkal. Így a világon minden futballrajongó fejében sikerült összekötni a decembert az angol focival, különösen vonatkozik ez a Boxing Dayre.
A karácsonyi fordulót nem rakják tele az angolok rangadókkal, az idei menetrendben sem találunk olyan meccset, amin sztárcsapatok találkoznánk egymással. Ez talán nem olyan fontos az angoloknak, hiszen a Boxing Dayen mindenképp magas a TV-s nézettség, és nagyon sokan vannak a stadionokban is. A külföldi szurkolóknak azért mindenképp jó lenne, ha mesterségesen erre a napra raknának egy-két igazi rangadót, és ez hosszútávon talán az esemény hagyományát és súlyát is növelni tudná. Az angoloknak azért egyéb szempontjaik is vannak, például az, hogy a vendég szurkolóknak ne kelljen sokat utazniuk karácsonykor, de azért ettől még lehetne több nagy meccset tenni erre a napra.
NHL az év első napján
Az NHL-ben is van az ünnepkörhöz kapcsolódó esemény, igaz, nem karácsonykor, hanem új év napján. Ez pedig a Winter Classic, amely az alapszakasz talán legnagyobb érdeklődést kiváltó eseménye, minden évben. Ez egy szabadtéren rendszerint baseball vagy futball stadionban rendezett meccs, ahol az arénákban megszokott nézősereg többszöröse szokott bezsúfolódni, akármilyen hideg is legyen. Ennek az eseménynek nincs olyan nagy múltja, hiszen csak 2008-ban rendezték meg először.

A 2018-as Winter Classicon a New York Rangers a Buffalo Sabrest fogadta, a Mets basball stadionjában, a Citi Fielden, 41 ezer néző előtt

Fotó: SID

Vannak más szabadtéri események is, például a különböző Heritage Classic meccsek, de azokat mindig kanadai csapatok játsszák, ellentétben a Winter Classickal, ami mindig az USA-ban kerül megrendezésre, és általában a vendég csapat is amerikai.
A Winter Classic amellett, hogy a hoki ünnepe, egy lehetőség, az amerikai tv-s jogtulajdonosoknak, hogy jobban értékesíthessék a portékájukat. Ugyanis az NHL népszerűsége és bevételei az USA-ban messze eltörpülnek a másik három nagy major liga mellett, a profi hoki inkább Kanadában igazán sikeres.
Az NHL igyekszik mindig különböző helyi riválisok rangadóit elővenni a Winter Classicon. 2022-ben a Minnesota Wild fogadhatja 2019 bajnokát, a St.Louis Bluest.
Az amerikai major ligák szépen felosztották az ünnepeket. Az, hogy melyik liga mikor rendezi saját ünnepi meccsét az jelzi a liga súlyát is. A hálaadás talán még fontosabb ünnep az Egyesült Államokban, mint a karácsony, így ehhez tartozik a legnagyobb presztízsű bajnokság, az NFL. Jelentőségben ezután jön a karácsony és az NBA, utolsó helyen pedig ott van az NHL az újévvel. Az MLB kimarad a felsorolásból, hiszen az ünnepi időszakban náluk holtszezon van.
NBA karácsonyra
Az NBA karácsony első napján rendez mérkőzéseket minden évben, amióta liga létezik, azaz 1947 óta. Ez mostanában úgy néz ki, hogy a liga 25-én helyi idő szerint már kora délutántól egész napon át tartó meccsdömpinget zúdít a rajongókra, méghozzá úgy, hogy egyik találkozó sincs egy időben a másikkal, hanem szépen követik egymást.
A felsorolt, ünnepekkor is meccseket rendező szervezetek közül talán az NBA csinálja a legjobban a meccsek kijelölését. Mindig a legnagyobb rangadókat választják ki, lehetőleg úgy, hogy a liga legjobb csapatai legyenek a résztvevők, és a legnagyobb sztárokat láthassa a közönség. Ezért volt például éveken át Golden Sate-Cleveland meccs karácsonykor.

Kobe Bryant és LeBron James 2010 karácsonyán (bleacherreport.com)

Fotó: Other Agency

Az NBA-nek tehát nem számít, hogy hagyományosan kik szoktak játszani ezen a napon (persze a Knicks és a Lakers általában belefér a programba), vagy, hogy aktuálisan mi lenne a sorsolás, a meccseket önkényesen jelölik ki erre a napra, úgy hogy mindig a lehető legnagyobb érdeklődést tudják elérni karácsonyi programjukkal. Ezért lesz idén többek közt Phoenix Suns- Golden State Warriors, és Los Angeles Lakers-Brooklyn Nets meccs is. Ennél a két meccsnél nagyobb sztárparádét semelyik más összecsapás sem tudna hozni. Sajnos idén az újra berobbanó járvány erősen keresztülhúzza a számításokat, így ezekben a hetekben rengeteg csapat kényszerül tartalékosan kiállni a meccseire, ha egyáltalán ki tud. Ezért a Lakers-Nets meccsen elmarad a várva várt LeBron James- Kevin Durant összecsapás, mivel utóbbi koronavírus protokoll alá került.
Az NFL és a hálaadás
A hálaadás talán a legamerikaibb ünnep, minden év novemberének negyedik csütörtökje azonban nem csak az első telepesekre való emlékezésé, hanem a múlt század közepe óta valódi futball ünnep.
Ezen a napon már délelőtt rendeznek egyetemi meccseket, aztán délután előbb a Detroit Lions, majd a Dallas Cowboys fogadja az épp aktuális ellenfelét, 2006 óta pedig egy harmadik meccset is rendez az NFL, azt már változó csaptokkal.
A Lions 1934 óta rendez meccseket hálaadáskor, a csapatnak ez volt az első éve a városban, az új tulajdonos 1933-ban költöztette el az ohiói Portsmouth Spartans csapatát a motorvárosba. Az állandó hálaadás napi meccs gondolata alapvetően népszerűsítési célokat szolgált, a tulajdonos így akarta megismertetni, és megszerettetni a csapatot a rajongókkal. A kezdeményezéstől azt is remélték, hogy kitörhetnek a népszerű, és már évtizedek óta a városban lévő baseball csapat, a Tigers árnyékából.

Dallas Cowboys-Las Vegas Raiders- a győztes mezőnygól

Fotó: AFP

A Dallas Cowboys 1966-ban csatlakozott a hálaadásnapi programhoz, ma már természetes, hogy „Amerika csapatának” is van meccse az ünnepen.
A hálaadásnapi meccsek minőség nagyban függ attól, hogy a Lions és a Cowboys éppen milyen erőt képvisel. Az, hogy ennek a két csapatnak mindig játszania kell, ugyan erősíti a hagyományt, de nagyban lekorlátozza a meccsek összeállítását. Azért erre a napra általában csoportrangadókat szoktak tenni, de így is gyakran alakul ki olyan párosítás, amit a rajongók nem feltétlenül néznének meg, ha nem hálaadáskor rendeznék. Így a minőségi párosítások kialakítása terén az NFL jócskán elmarad az NBA-től, de legalább van valami koncepció, ami alapján megszervezik ezt a napot.
Négysáncverseny
Sajnos idén decemberben a többi ünnepi sporteseményhez hasonlóan a koronavírus újabb hulláma a 70. Négysáncversenyt sem kíméli. Így a síugrás legfontosabb eseményének minden állomása zárt kapus lesz.

A Négysáncverseny győztesének járó trófea- 2021-ben Kamil Stoch már harmadszor nyerte meg a rangos címet

Fotó: Getty Images

A Négysáncversenyt 1953 óta rendezik meg Németországban és Ausztriában. Az eseményhez fűződő hagyományt erősíti, hogy azóta a négy helyszín változatlan maradt, és a 70-es évek eleje óta a sorrendjük is állandó: Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck, Bischofshofen. A második németországi, azaz a garmischi versenyt tradicionálisan újév napján rendezik, a második ausztriait, szóval az utolsó állomást pedig január 6-án, azaz vízkereszt napján tartják Bischofshofenben. A vízkeresztnek sokkal nagyobb a jelentősége német nyelvterületen, mint nálunk, így Ausztriában és több német tartományban - elsősorban a déliekben - munkaszüneti nap. Így a Négysáncverseny is maximálisan egy ünnepi sportesemény.
Darts
Az elmúlt szűk évtizedben Magyarországon is rendkívül népszerűvé vált a darts, különösen a darts nézés. Ez szinte kizárólag a karácsonyi időszakban megrendezett PDC világbajnokságnak köszönhető. Amely ugyan karácsony három napján, illetve szilveszterkor szünetel, de egyébként december közepétől január elejéig minden nap vannak mérkőzések. Ezzel a PDC remekül kihasználja a karácsony előtti, illetve a két ünnep közti estéket, amikor az emberek jellemzően otthon vannak, és nincs túl sok rivális sportesemény, amit a darts helyett nézhetnének. A PDC 1994 óta rendez világbajnokságot, már a kezdetekből az ünnepi időszakban, eleinte azonban csak karácsony után indult a vb, mivel a kevesebb induló miatt jóval rövidebb volt a torna. A 2000-es évek közepén álltak át a karácsony előtti kezdésre. A PDC világbajnokság, és a darts népszerűvé válásához sokat hozzátett az időpont választás, amely különösen hosszútávon bizonyult jó döntésnek.
A felsorolt példák alapján láthatjuk, hogy elég sikeresen működtethető az ünnepi sportesemények koncepciója. Mivel ezeken a napokon nincs túl sok egyéb szórakozási lehetőség, ezért nagyobb a potenciálisan elérhető nézőtömeg. Tovább növeli az elérhető fogyasztók számát, hogy sok esetben a többi piaci riválisnak mondható sportág is szünetel, ezért az adott ünnepet, ünnepkört jól össze lehet kötni az erre szánt sporteseménnyel.
Persze a hideg piaci logikán, és a számító marketing szempontokon túl kialakul egy hagyomány is, ami teljesen beleivódik az adott sportág vagy liga történelmébe, és akár évtizedes, vagy az angol futball esetében évszázados léptékben meghatározza azt.
Források: as.com, profootballhof.com, goal.com
Sportok
A Honvéd bebizonyította, hogy bizony a Fradi is verhető
02/01/2022 11:18
Sportok
2021 legnagyobb sportos bénázásai csokorba szedve
02/01/2022 11:07