Őszintén szólva soha nem gondoltam volna, pláne nem akkor, amikor oda jártam, hogy a TF (gy.k. Testnevelési Egyetem) egyszer képes lesz kitörni a Nép/Nemzeti Sport biztosította keretekből, és meghódítja a politikai napilapok leghátsónál előrébb elhelyezkedő oldalait is.
Az egykori köztársasági elnök egykori doktorijával kezdődött minden, majd apróbb, korántsem ilyen fajsúlyos történések után érkeztünk meg az elmúlt héthez, amikor is egyfelől az egyetem SOTE-ról történő leválása, másfelől pedig az azóta már Lex Mocsaiként elhíresült törvény uralta a közbeszédet. Utóbbi szerint a sporttudományi felsőoktatásban az olimpiai érem megszerzése "a doktori fokozattal egyenértékűnek minősül", magyarul aki ilyennel rendelkezik, akár rektora is lehet az egyetemnek, amennyiben az egyéb feltételeknek megfelel.
Magyarországon élünk, nem meglepő módon mindenki politikai szimpátiájának megfelelően értékelte a törvényt, az egyik oldal szerint a törvényt eleve Mocsai Lajosra írták, a másik oldal szerint meg úgyis jól van minden, miért pont ez ne lenne jól.
Sportok
Hurrá, költözünk!
29/03/2021 16:00
Pedig azért ennél talán mehetnénk egy picit messzebbre is.
Először is, az elfogadott törvény értelmében az immáron önnálló Magyar Testnevelési Egyetem következő rektora lehetne akár Komora Imre is, ha nem tévedek, ami azért már önmagában is komikus és sokat mondó azt hiszem. Persze az, hogy valaki megfelel a feltételeknek, nem jelenti azt, hogy valakit adott esetben meg is választanak, de azért talán lehetett volna picit jobban szűkíteni a kört, mégse jelentkezhessen akárki. Mondjuk beleírni, hogy edzőként megszerzett olimpiai érem, vagy a kizáró okok közé azt, hogy valaki nem nyilatkozhat úgy a televízióban, hogy "mi kultúrcsapat vagyunk b..meg".
Bár kétségtelen, hogy utóbbi azért furcsán nézne ki egy törvényben.
Ami viszont a másik oldalt illeti. Mindenki mocsaizik, meg értetlenkedik, hogy mégis miként lehet egyenértékű egy olimpiai érem egy doktori címmel, pedig elgondolkodni picit a kérdésen azért érdemes volna, azt hiszem.
Minden tudomány területen érezhető egy kis feszültség, ellentét az elmélet és a gyakorlat képviselői között. Bár őszintén szólva azt nem látom, miként tudna összezördülni egy elméleti egy gyakorlati matematikussal. Hogy egészen őszinte legyek, a határmezsgyét sem érzem olyan határozottnak, mint mondjuk a sporttudományokban.
"Amíg Ránky tanár úr kutatta a hármas-nyolcast két emberrel, addig én nyertem pár érmet a női válogatottal az Európa-bajnokságokon." - mondta egykoron Pálinkás tanár úr kosárlabda órán, és ennél jobban én sem tudom összefoglalni amiről szó van.
Itt aki edzőnek áll, az edzősködik napi nem tudom hány órában, ami mellett értelemszerűen nem lehet ideje arra, hogy megfeleljen azoknak a követelményeknek, amelyeknek manapság meg kell felelnie annak, aki doktor szeretne lenni.
(A nyolcvanas években ez másként volt, meg még a kilencvenes évek elején is, de ez most mellékszál.) Aki nem annyira a gyakorlati munkára helyezi a hangsúlyt, aki mondjuk kutatja az izmok működését, vagy a citromsav ciklust, az életvitele miatt könnyebben meg tud felelni ezeknek a követelményeknek.
Egyszerűen könnyebben lesz doktor.
Az ő munkájuk is ugyanolyan fontos, hiszen az edzők mindig az ő eredményeiket szintetizálják, de azért azt hiszem, hogy az ugyanolyan ebben a félmondatban nagyon hangsúlyos. Nem szerencsés alá vagy fölérendeltségről beszélni sport területén, azt gondolni, hogy az elmélet vagy a gyakorlat előbbre való.
Így aztán úgy hiszem, az sem szerencsés, hogyha bizonyos pozíciók csak az egyik oldal számára nyitottak.
Sportok
A válogatott hozta a kötelezőt San Marino ellen, Valter dobogón végzett a katalán körön
29/03/2021 03:11
Sportok
Kikapott a románoktól a magyar válogatott, Verstappen indulhat az élről Bahreinben
28/03/2021 03:07