Van az örök ultimate "érv", amikor azzal a szófordulattal fejezik ki emberek az ellenszenvüket valakivel kapcsolatban, hogy

"tornából felmentett"

az illető. Kevés, ennél irritálóbb álérv létezik, mely éppen azt a munkát spórolja meg, hogy valódi indokokat mondjunk a másik vélt vagy valós alkalmatlanságáról. A sportéletben legutóbb Kovács "Kokó" István használta ezt.


Ökölvívás: Le a tornából felmentett sportvezetőkkel! – Kovács István címmel jelent meg interjú a Nemzeti Sport online felületén kedden az amatőrként és profiként is világ- és Európa-bajnok Kovács Istvánnal, a Nemzetközi Amatőr Ökölvívó-szövetség (AIBA) új főtitkárával (a megválasztásához innen is gratulálunk). Ebben az olimpiai bajnok bunyós a harmadik kérdésre adott válaszában azt mondja, hogy "amikor olyan, tornából felmentett sportvezetők hoznak döntéseket, mint amilyen például az egykori elnök, a pakisztáni Anwar Chowdry volt, az láttuk, hogy hová vezet."
(Itt leszögeznénk, hogy Kovács Istvánnal elfogultak vagyunk. Amikor Kokó 1991-ben világbajnok lett Sydneyben, és e sorok írója az ő győzelméről szóló cikket olvasta az NS-ben a 10. születésnapja előtt néhány nappal, na, akkor határoztuk el, hogy sportújságírók szeretnénk lenni. A végső lökést Benedek Tibor barcelonai olimpián nyújtott teljesítménye, és az UTE vízilabdacsapatának akkori játéka adta, Tibornak szerencsére ezt kétszer is elmesélhettük életében. Kokónak viszont sosem említettük, pedig hét éven át kollégák voltunk a SportKlub TV-nél. Éppen ezért olyan csalódás, hogy tőle is olvastuk ezt a szófordulatot. Vállalva annak ódiumát, hogy nem ismerjük az egyébként több mint tíz éve elhunyt Anwar Chowdry munkásságát. Zárójel bezárva.)
Sportok
Szilágyi Áron és Csipes Tamara az Év sportolója
06/01/2022 21:09

Ben-Stiller-Royal-Tenenbaums-min.jpg

Fotó: Eurosport

Ez inkább a megalázás egy formája, nem pedig érv. Lásd, hogy egyszerre lehet szinonimája a vékony és a kövér szavaknak, meg annak, hogy valaki inkább csak agyra gyúr. Meg igazából mindenre jó, egy biankó csekk. Akik ezzel élnek, ahelyett, hogy szofisztikáltan kifejtenék azt, amiben hisznek, és hogy egy vitában, értékelésben a saját véleményük helyességét bizonyítanák, inkább a másik alkalmatlanságát vélik ezzel kifejezni, megbélyegeznek másokat a tornából felmentett kifejezéssel, ami vagy igaz, vagy nem, de ez nem lehet perdöntő egy kérdésben.
A Ferencváros legendás, 70-szeres magyar válogatott futballistája, Nyilasi Tibor egy 2017-es nyilatkozatában ezt mondta a magyar olimpiai pályázat visszavonásáról: "Nem tudom, kik ezek a lelkes aktivisták, de valószínű, hogy a sportpályákon nem találkoztam velük. Egyes tornából felmentett emberek azért nagy kárt tudnak okozni! Hiszen fogalmuk sincs, hogy ha már egyszer bejutott egy csapat a legjobb három közé, a szétlövés előtt nem szabad feltett kézzel kihátrálni!"
Nézzük meg a magyar sportszövetségek élén álló vezetőket! Legtöbbjük nem kiemelkedő sportpályafutása miatt került abba a bizonyos pozícióba, ellenük mégsem halljuk a tornából felmentett érvet, és nem is kell, mert nem emiatt alkalmasak, vagy alkalmatlanok a posztjukon. 
via GIPHY
Néhány éve az egyik, az akkori nemzetközi vízilabdaéletben is tevékenykedő magyar játékvezetőnek az volt az érve egy velünk folytatott vitában, hogy mivel a cikk szerzője egy percet nem pólózott, nem fogadja el a véleményünket. 
Kele János szokta idézni az AC Milan egykori zseniális edzője, Arrigo Sacchi találó mondását, miszerint 
"aki zsoké akar lenni, annak nem kell lónak lennie előtte". 
Ahogy egy filmkritikusnak sem kell filmrendezőnek lennie előzőleg, egy sportvezetőnek sem kell élsportolónak lennie. Vezetnie, menedzselnie inkább kell tudni, összefognia a kollégáiból álló csapatot. Nyilván nem hátrány a sportmúlt, de mintha az ezzel a dumával operálók azt sugallnák, hogy az általuk elvárt felfogást, mentalitást, tudást csak a focipályán, a ringben, az edzőteremben, vagy egy vízzel teli medencében lehetne elsajátítani. Ezernyi más identitásképző tényező is létezik.
Ahelyett, hogy arról beszélnének, hogy a tervszerűen, távlatokban való komplex gondolkodás, a kreativitás, az intelligencia, a nyelvtudás, a karizma a lényeg, nem pedig ez a macsó manifesztum. 
Hasonló kategória, hogy néhány hete a BVSC vízilabdás szakosztály-igazgatója, Mészáros Csaba úgy nyomatékosította az egyesület hivatalos közleményét a távozó vezetőedző, Szűcs Leventével szemben, hogy a neve alá odaírta korábban elért eredményeit:
"Mészáros Csaba
Szakosztály-igazgató
200-szoros magyar válogatott, világbajnoki és Világkupa-bronzérmes, 5-szörös magyar bajnok és kupagyőztes, a BVSC Örökös Bajnoka"
Szivós Márton pedig ezt figurázta ki frappánsan az UVSE-Honvéd (10-10) rangadó utáni videós nyilatkozatában: 
"Szivós Márton
Budapesti Honvéd, vezetőedző
1x Legrand-kupa-bajnok
strandvízilabda-bajnok
Heliopolis-bajnokés SAS-torna-résztvevő".
Csak ez a gőg, ez tűnne el a magyar vízilabdából! | Eurosport
Felkorbácsolta a kedélyeket a BVSC OB I-es férfi vízilabdacsapatánál történt edzőcsere , főleg annak a klub felőli kommunikálása. A négy éve vezetőedzőként dolgozó, azonnali hatállyal felmondó Szűcs Levente helyett egy hete addigi másodedzője, Kemény Kristóf vezeti a gárdát, aki a címvédő FTC elleni sikerrel kezdett.
Minden idők legjobb kosárlabdázója, Michael Jordan nem éppen a legkiválóbb klubtulajdonosok közé tartozik az NBA-ben, de hogy ellenpéldát is mondjunk, Madaras Norbert a sportolói szerepben parádézott, és sportvezetőként is remek, de nem azért, mert kétszeres olimpiai bajnok és kétszeres vb-aranyérmes pólós, hanem mert megvannak a megfelelő kvalitásai, skilljei, és igazi jellem.
"Tornából felmentett"Égető bizonyíték a valódi érvek hiányára. 
(a szerző egy, az általános iskolában és a gimnáziumban is félévekre tényleg tornából felmentett tanuló volt az összesen öt fülműtétje miatt, amiért a teniszt is abba kellett hagynia)
Sportok
A Honvéd bebizonyította, hogy bizony a Fradi is verhető
02/01/2022 11:18
Sportok
2021 legnagyobb sportos bénázásai csokorba szedve
02/01/2022 11:07