Az előző tél végén még "lenyelte" a síugró társadalom, hogy a szlovén szervezők lassúsága miatt nem készült el időben a planicai sírepülő sánc, így nem lehetett Világkupa versenyt rendezni a sportág egyik legismertebb és leghangulatosabb helyszínén. A világrekord visszaszerzésére bazírozó szlovénok ugyanis igyekeztek addig lassítani a tervek megvalósítását, amíg ki nem alakulnak a repülő sáncokkal kapcsolatos új FIS előírások. Ezek alapján aztán végül csak belekezdtek az építkezésbe, amelynek viszont a nyáron már régen be kellett volna fejeződnie.
Egyelőre viszont még nem a csodaszép érkezőlejtő fotója, csak nagy felfordulás látható a sáncnál, amely még mindig nincs ugrásra alkalmas állapotban. Sőt, szlovén források (a Delo nevű lap) most már a vészharangot is kongatják, hiszen ha hamar beáll a tél (amire az elmúlt napokat nézve simán van esély), akkor lehet, hogy nem is tudják befejezni az építkezést. Az esetleges fagyás pedig ezt követően - a szakemberek szerint - alaposan megnehezítené a 2015. március 19-ére tervezett Világkupa verseny helyszínének megfelelő előkészítését.
A sírepülő világrekordot immár lassan négy éve a norvégiai Vikersundhoz köthető (Johan Remen Evensen - 246,5 méter), amelyet nagyon szeretnének a csúcsot korábban évekig bitorló szlovénok visszahódítani. Éppen ezért fogtak a sánc drasztikus átalakításába. A 400 millió dolláros építkezést megnyerő konzorcium azonban a nyáron csődöt jelentett, előfordult, hogy négy hétig egyetlen kapavágás sem volt a területen, így jelentős csúszásban vannak a határidőkkel.
Sportok
Hurrá, költözünk!
29/03/2021 16:00
A FIS versenyigazgatója, Walter Hofer szerint a sánc elkészül jövő márciusra, így ők még nem aggódnak az újabb lehetséges blama miatt. "Folyamatban vannak a munkálatok, hét napból hetet dolgoznak. November 11-én lesz a helyszínbejárásunk, akkor mi is többet látunk majd. Nekünk azt ígérték, hogy minden rendben lesz, de ebben a tél gyors bejövetele megakadályozhatja őket" - mondta az osztrák szakember. A szlovénoknak viszont különösen kínos lenne, ha nem épülne fel időben a sánc, hiszen annak finanszírozására vastagon kaptak forrásokat az EU-tól is, ott pedig a határidők be nem tartása súlyos pénzek visszafizetésével járna együtt, ami akár derékba is törheti a még befejezetlen projektet. Pedig a planicai időjárás alkalmas lehetne a világcsúcs megdöntésére, az Adria felől érkező szelek ugyanis stabilabban fújnak, mint máshol - messzebbre repítve a legjobb sírepülőket, mint Vikersundban.
Az olasz és osztrák határ közelében lévő, Kranjska Gora mellett található völgy a közelmúltban a 2017-es (Lahti ellenében) és a 2019-es (Seefeld) északi-sí világbajnokság rendezését is elbukta, a mostani csúszások pedig aligha erősítik a szlovén sportlobbi pozícióit. "Remélem, hogy egy norvég fogja megdönteni a rekordomat, hiszen négy év után lassan ideje lenne már. Ha viszont nem egy honfitársam, akkor talán Robert Kranjec, esetleg Peter Prevc lehet alkalmas arra, hogy ideális viszonyok között eljusson 250 méterig" - nyilatkozta a jelenlegi csúcstartó Evensen. Halkan teszem hozzá, ehhez nem csak jó szél és kiváló ugrók, de egy készen átadott planicai sírepülő sánc is szükségeltetne már...
Sportok
A válogatott hozta a kötelezőt San Marino ellen, Valter dobogón végzett a katalán körön
29/03/2021 03:11
Sportok
Kikapott a románoktól a magyar válogatott, Verstappen indulhat az élről Bahreinben
28/03/2021 03:07