22:53 - Gyurátz hetedik kalapácsvetésben, Krizsán kilencedik az első nap után

Gyurátz Réka a hetedik helyen végzett kalapácsvetésben a müncheni multisport Európa-bajnokság keretei között zajló atlétikai Eb szerdai versenynapján.
A Dobó SE 2013-as ifjúsági vb-n aranyérmes atlétája a 12 fős döntőben elsőre 68,16 méterre hajította a kalapácsot. Másodikra nem tudott javítani, 66,97 méterre szállt a szer, harmadikra viszont igen, 69,02-vel hatodikként a legjobb nyolc között tovább folytathatta a versenyt. Negyedik dobása 68,62 méteres volt, majd az ötödik 69,01-es, de ekkor már a hetedik helyen állt, mert az ukrán Irina Klimec túldobta őt. Végül maradt ebben a pozícióban, mert az utolsó kísérlete érvénytelen volt.
Sportok
Ronaldinho keményen dolgozik, hogy a teqball már 2028-ban olimpiai sportág legyen
TEGNAP - 17:57
"Nagyon örülök ennek a hetedik helynek. Előzetesen nem gondoltam volna, hogy a 69 méter elég lesz, de szerintem nem kell magyarázkodnom, egy világverseny mindig a helyezésekről szól. Kicsit sajnálom, hogy egy kiugróbb eredmény nem sikerült most, de van hova fejlődnöm - értékelt Gyurátz Réka. - Azon vagyunk, hogy minden évben egy kicsit előrébb lépjek és az ilyen nagy világversenyeken is tudjam hozni a legjobb formámat. Majd jövőre, a budapesti vb-n, és utána is még jó sokáig."
A hétpróbázó Krizsán Xénia súlylökésben az első kísérletére 14,02 méterre (795 pont) juttatta el a golyót - további két lökése érvénytelen volt -, ezzel az eredménnyel hetedik lett a harmadik számban és a 200 méteres futás előtt a 12.-ről a kilencedik helyre jött fel. Az MTK Budapest fedett Eb-bronzérmes atlétája a félkörös versenyben az első futamban harmadikként ért célba 24.74 másodperccel (911), de a győztes osztrák Ivona Dadicot kizárták. Összességében 14. lett a negyedik számban és az első napot a kilencedik helyen zárta 3658 ponttal, majd mosolygósan értékelt a magyar újságírók gyűrűjében.
"Súlylökésben nagyon örültem, hogy már az első kísérletem 14 méter fölött volt, aztán megpróbáltam kockáztatni, nem jött össze. A 200 méter lehetett volna kicsit jobb, de a vádlijaim görcsöltek, így az utolsó métereken azon voltam, hogy csak érjek be. Szerintem teli talpon futottam, nem is lábujjhegyen. De nem vagyok csalódott, még van három szám" - mondta.
Hozzátette: csütörtökön a távolugrásra nagyon oda fog figyelni, miután a eugene-i vb-n ebben a számban nem volt érvényes kísérlete.
"Nagyon fogok koncentrálni, hogy már az első ugrásom érvényes legyen. A gerellyel szerintem megleszek, aztán jön a 800 méter, ami a legnehezebb, szóval nem lesz egyszerű a második nap, de egyelőre nagyon élvezem a versenyt" - fogalmazott Krizsán Xénia.
A férfiak 110 méteres gátfutásában az elődöntő három futamának első két-két helye ért közvetlen fináléba jutást, illetve két további versenyző az idejével lett a döntő résztvevője. Az Eb előtt sérüléssel bajlódó Szűcs Valdó a harmadik futamban az 1-es pályára került, és 13.78 másodperccel hatodik lett. Ezzel összesítésben a 18. helyen végzett.
"Sajnos a dinamika még nincs benn a futásomban, a sérülésem miatt sok idő kimaradt júniusban, pont amikor az edzés arról szól, hogy fejlesszük a gyorsaságot. Az erő úgy érzem megvan, a konditeremben nagyon jók az eredmények, de a sprint, a gátközti futás hiányzik. Ezt csak edzéssel lehet elérni. A versenyek is hiányoznak, ez mindössze a harmadik versenyem idén. Sajnos hátráltattak a sérülések, de visszajövök" - nyilatkozott a vegyes zónában a magyar gátas.
Eredmény:
női kalapácsvetés:
 • 1. Bianca Florentina Ghelber (Románia) 72,72 m
 • 2. Ewa Rozanska (Lengyelország) 72,12
 • 3. Sara Fantini (Olaszország 71,58
 • ...7. GYURÁTZ RÉKA 69,02
(MTI)

21:02 - András Csaba bravúrral a 32 között, Majoros is továbbjutott

Az óriási bravúrt bemutató András Csaba és Majoros Bence bejutott a második fordulóba egyesben a müncheni multisport Európa-bajnokság asztalitenisz-versenyén. Lakatos Tamás és Szudi Ádám búcsúzott a 64 között.
Mind a négy magyar a selejtezőből jutott a főtáblára, közülük a legnehezebb ellenfelet Lakatos (176. a világranglistán) kapta az európai ranglistavezető svéd Truls Möregard (6.) személyében, aki az első kiemelt ezen a tornán. A magyar játékos ezzel együtt nem vallott szégyent, az első két játszmát megnyerte, ezután azonban érvényesült a papírforma, a húszéves, tavaly világbajnoki ezüstérmes skandináv rivális végül hat szettben győzött.
Szudi (155.) egy másik svéddel, Anton Källberggel (18.) nézett farkasszemet, aki szintén a kontinens legjobbjai közé tartozik, Münchenben a hetedik kiemelt. Ez a meccs jóval simábban alakult, az esélyesebb ellenfél nem engedett játszmát a magyarnak, 31 perc alatt diadalmaskodott.
A húszéves András Csaba (198.) a 2016-os budapesti Európa-bajnok francia Emmanuel Lebessont (43.) kapta a sorsoláskor, és a mérkőzés eleje az esélyeknek megfelelően alakult. Az ellenfél 3-0-ra elhúzott, de amikor már úgy tűnt, hogy sima négyszettes siker lesz a vége, András feltámadt, és előbb szépített, majd egyenlített, végül pedig óriási meglepetésre fordítani is tudott. A fiatal játékost a nők szövetségi kapitánya, Bátorfi Zoltán segítette a meccsen.
"Null-három után taktikát váltottam, és Bátorfi Zoltán is összekapott mentálisan, ugyanis nagyon el voltam keseredve, hogy minden szett csak néhány ponton múlt. Ezután működött az új játékstílus, és nagyon örülök, hogy sikerült nyernem" - nyilatkozott az MTI-nek a fiatal magyar játékos, aki egy világsztárral, a harmadik helyen kiemelt német Dimitrij Ovtcharovval (9.) játszik majd a pénteki második fordulóban.
"Ő az egyik kedvenc játékosom, még soha ne játszottam vele" - mondta András Csaba.
Majoros (100.) júliusban, a budapesti WTT-versenyen Källberget és Lebessont is legyőzte, most pedig a portugál Joao Monteiro (79.) ellen lépett asztalhoz, aki nem tűnt legyőzhetetlennek, különösen annak fényében, hogy a magyar játékos az utóbbi hetekben remek formában van. Majoros 3-1-re elhúzott, de a vetélytárs egyenlíteni tudott, a döntő szettben azonban ismét a magyar volt a jobb, így ő is készülhet a pénteki második fordulóra, amelyben ismét Källberg, Szudi legyőzője lesz a riválisa.
Eredmények:
férfi egyes, 1. forduló (a 32 közé jutásért):
 • András Csaba-Emmanuel Lebesson (francia) 4-3 (-9, -8, -9, 8, 7, 6, 6)
 • Majoros Bence-Joao Monteiro (portugál) 4-3 (10, -9, 17, 10, -8, -6, 9)
 • Truls Möregard (svéd)-Lakatos Tamás 4-2 (-7, -8, 9, 4, 7, 7)
 • Anton Källberg (svéd)-Szudi Ádám 4-0 (4, 9, 10, 12)
(MTI)

19:04 - Fél másodperc döntött a férfi kerékpárosok időfutamában, Peák 19.

Stefan Bissegger győzött az országúti kerékpárosok férfi időfutamában szerdán a müncheni multisport Európa-bajnokságon. Peák Barnabás 19., míg Dina Márton 29. lett.
A kétszeres világbajnok olasz Filippo Ganna a szakasz eleji rövid emelkedőn a leggyorsabb volt, a síkon azonban két svájci is megelőzte őt. Előtte végzett - akárcsak tavaly - az elmúlt két kiírás aranyérmese, Stefan Küng, aki azonban fél másodperccel elmaradt honfitársától, Bisseggertől. A Tour de France-on bukások és technikai hibák miatt mindkét időfutamon a saját várakozásai alatt szereplő 23 éves Bissegger második Eb-medálját szerezte a 53,169 km/órás átlagú tekeréssel: 2018-ban a glasgow-i multisport Eb-n pályán az üldözéses csapatversenyben volt tagja az ezüstérmes svájci sornak.
Bissegger sikere azt jelenti, hogy mindkét nemben svájci bringás viselheti az Európa-bajnoki trikót a következő egy évben, hiszen korábban a nőknél Marlen Reusser nyert.
A magyarok közül - akiket az útvonalon biztatás és piros-fehér-zöld zászló fogadott - Peák 28:59 perces idejével 19. lett, előrelépve a tavalyi Eb-n elért 23. pozíciójához képest. Dina másfél perccel tekert rosszabb időt, a 30:29 perccel a 35 indulóból hatot előzött meg.
Eredmények,
férfi időfutam:
 • 1. Stefan Bissegger (Svájc) 27:05 perc
 • 2. Stefan Küng (Svájc) 1 másodperc hátrány
 • 3. Filippo Ganna (Olaszország) 8 mp h.
 • ...19. Peák Barnabás 1:53 perc hátrány
 • ...29. Dina Márton 3:23 p h.
(MTI)

15:45 - Reusser megvédte címét a női kerékpárosok időfutamában

A címvédő Marlen Reusser győzött az országúti kerékpárosok női időfutamában szerdán a müncheni multisport Európa-bajnokságon.
A tavaly a világbajnokságon és az olimpián is ezüstérmes svájci versenyző a Fürstenfeldbruck környéki 24 kilométeres táv elején lévő rövid emelkedőn tekert jobb időt, mint a vb-aranyérmes holland Ellen van Dijk, az ezt követő síkon pedig egyformán haladtak. Így akárcsak a tavalyi kontinensviadalon, ezúttal is ők állhattak a dobogó felső két fokára. A harmadik helyet az ugyancsak holland Riejanne Markus szerezte meg, aki egyéniben első érmét vehette át világversenyen.
A viadal krónikájához hozzátartozik, hogy utolsó időfutamát teljesítette a hazai közönségkedvenc Lisa Brennauer. A 12. helyen végző 2014-es világbajnok - aki pályán üldözéses versenyben csapatban arany-, egyéniben ezüstérmet gyűjtött a bajor fővárosban - a vasárnapi mezőnyversennyel zárja le pályafutását.
A férfiak időfutamát - Dina Mártonnal és Peák Barnabással a mezőnyben - 17.30-tól rendezik ugyanezen a pályán.
Eredmények:
női időfutam:
1. Marlen Reusser (Svájc) 30:59 perc
2. Ellen van Dijk (Hollandia) 6 másodperc hátrány
3. Riejanne Markus (Hollandia) 28 mp h.
Forrás: MTI

14:28 - Atlétika: Kiestek a diszkoszvetők

Mindkét magyar diszkoszvető, Huszák János és Szikszai Róbert a selejtezőben búcsúzott szerdán a müncheni multisport Európa-bajnokság keretében zajló atlétikai Eb-n.
A 2015-ben U23-as Eb-bronzérmes Szikszai 61,29 méterrel kezdett - idei legjobbja 64,19 méter -, a második dobása pedig három centivel volt nagyobb. Harmadikra rontott, de így is negyedik lett a csoportjában, amelyben a 66 méteres szintet csak a világbajnok szlovén Kristjan Ceh dobta túl.
"Nem dobáltunk nagyokat, hátszelünk van, de kavarog néha a szél. A harmadik dobással nem vagyok elégedett, de az első kettő 61 fölött volt, néhány centi különbséggel. Ha még egy métert rá tudtam volna tenni, akkor nem lenne izgulnivalóm a második csoport előtt" - mondta az MTI-nek a 27 éves nehézatléta.
A B csoportból viszont kilencen is jobb eredményt értek el Szikszainál, így kiszorult a 12-es döntőből és 13. lett.
A 30 esztendős Huszák János 60 méter alatt maradt: 59,18 után 59,99 következett, harmadik kísérlete pedig érvénytelen volt. Összesítésben a 20. helyen végzett.
"Július 26-án kezdtem a szezont, mert március közepén megsérültem és utána több sérülés is hátráltatott. Tavalyról megvolt a szintem az Eb-re, ezért próbáltam összedrótozni magam, hogy el tudjak itt indulni. A múlt héten, a Gyulai Memorialon jól dobtam, az az eredmény most is elég lett volna. A mai teljesítményemről nem igazán tudok mit mondani." - nyilatkozott Huszák.
A szerda esti programban a hétpróbázó Krizsán Xénián kívül Szűcs Valdó a 110 m gát elődöntőjében lesz érdekelt, Gyurátz Réka pedig a női kalapácsvetés döntőjében.
(Forrás: MTI)

13:48 - Asztalitenisz: Póta és Madarász a 32 között egyesben, Hartbrich búcsúzott

Póta Georgina és Madarász Dóra sikerrel vette az első fordulót egyesben a müncheni multisport Európa-bajnokság asztalitenisz-versenyén, a harmadik magyar, Hartbrich Leonie viszont búcsúzott.
A világranglistán 58., 18. kiemelt Póta a hozzá hasonlóan rutinos, svájci Rachel Moret-vel csapott össze szerdán délelőtt, a rivális 115. a nemzetközi szövetség rangsorában. Az első két szettet megnyerte a 37 éves magyar pingpongos, de aztán óriási csata alakult ki, ami egészen a döntő szettig tartott. Ebben aztán a kétszeres Európa-bajnok Póta érvényesítette a papírformát, s továbblépett a 32 közé.
Madarász (71.) ennél jóval simábban nyert az ukrán Szolomija Bratejko (160.) ellen.
A selejtezőből főtáblára került Hartbrich (138.) is ukrán riválist kapott a 36 esztendős Ganna Gaponova (86.) személyében, aki ellen nagyot küzdött, szoros játszmákat játszott, de végül öt szettben alulmaradt.
Pótára a marosvásárhelyi születésű, román színekben versenyző Szőcs Bernadette (32.), Madarászra pedig utóbbi honfitársa, Elizabeta Samara (34.) vár a következő, csütörtöki fordulóban.
Eredmények:
női egyes, 1. forduló (a 32 közé jutásért):
Póta Georgina-Rachel Moret (svájci) 4-3 (9, 9, -9, -6, 12, -8, 6)
Madarász Dóra-Szolomija Bratejko (ukrán) 4-1 (6, 4, 6, -8, 8)
Ganna Gaponova (ukrán)-Hartbrich Leonie 4-1 (8, -13, 8, 12, 9)
(Forrás: MTI)

13:30 - Atlétika: A hétpróbázó Krizsán Xénia javított magasugrásban

A hétpróbázó Krizsán Xénia a 100 méter gát után magasugrásban jobban teljesített a müncheni multisport Európa-bajnokság keretében zajló atlétikai Eb-n, szerdán.
Az MTK Budapest versenyzője az 1,62 méteres magasságon beszállt, ezt és a 1,65-öt is elsőre vitte. Az 1,68-on másodikra, az 1,71-en pedig harmadikra jutott túl. Következett elsőre az 1,74, majd az 1,77, amelyhez megint három ugrásra volt szüksége. Az 1,80 nem sikerült, de csoportjában, amelyben a gyengébb ugrók szerepeltek, ezen a magasságon csak egy riválisa jutott túl.

Krizsán Xénia

Fotó: AFP

"Rengeteget jelent nekem ez a magasság. Sokat küszködtem az olimpiai sérülésemmel, úgyhogy rettentően örülök, hogy ez sikerült. Sokra sikeredett az ugrások száma ebben a versenyszámban, megküzdöttem ezért az eredményért. A gáttal nem vagyok elégedett, a magassal azonban igen. Egyszer ez megy jól, egyszer az, remélem, a folytatásban több fog jól menni" - értékelt az MTI-nek Krizsán.
A másik csoportban a kétszeres olimpiai és kétszeres világbajnok belga Nafissatou Thiam 1,98 métert teljesített, ami a hétpróbázóknál Európa-bajnoki csúcs.
Krizsán összesítésben egy helyet javított, 1952 ponttal a 12. helyen várhatja a folytatást.
A hétpróbázóknak délután a súlylökés és a 200 méteres síkfutás következik.
(Forrás: MTI)

12:43 - Atlétika: Molnár Janka nem jutott elődöntőbe 400 gáton

Molnár Janka futamában a hatodik helyen ért célba, és nem jutott be az elődöntőbe női 400 méter gáton a müncheni multisport Európa-bajnokság keretében zajló atlétikai Eb-n.
A 21 éves magyar versenyző a harmadik, utolsó előfutamban állt rajthoz, s az azt megelőző két futás alapján egyértelműnek tűnt, hogy 57 másodpercen belüli eredmény kell a továbbjutáshoz, ami az idén már 56.04-et is teljesítő Molnártól reálisnak tűnt. A magyar gátas a rajt után jó tempóban futott, váltott lábbal, gond nélkül vette a gátakat, s a célegyenesre fordulva a negyedik-ötödik helyen haladt.
Az utolsó előtti gát előtt aztán ritmust váltott, és megindult előre, ám nem jött ki jól a lépés, le kellett lassítania, így visszaesett, s végül a hatodik helyen ért célba 57.38 másodperces eredménnyel.

Molnár Janka - fotó: MASZ Facebook

Fotó: Eurosport

"Nagyon nem jött ki a ritmus a végén, de majdnem végig rossz volt. Figyeltem rá, hogy azt csináljam, amit az edzőm kért tőlem, nem tudom, sikerült-e. Nagyon elfáradtam, már a hat-hetedik gátnál, nem tudom, ez miért történt. Múlt héten a Gyulai Memorial ennél sokkal könnyebben ment, érzésre is jobb volt. Nem tudom, miért sikerült ez ennyire nehézkesre." - nyilatkozott az MTI-nek az élete első felnőtt világversenyén szereplő futó, aki hozzátette: magabiztosan ment be az arénába, mert tudta, hogy jó formában van és nagyon sajnálja, hogy az az eredmény, ami már tavaly óta benne van, ezúttal sem jött ki belőle.
Az elődöntőbe a futamok első három-három helyezettje és a három legjobb időt elérő került. Molnár Janka összesítésben a 19. helyen végzett.
(Forrás: MTI)

11:47 - Atlétika: Halász Bence döntős kalapácsvetésben

Halász Bence magabiztos teljesítménnyel bejutott szerdán a kalapácsvetés csütörtöki döntőjébe a müncheni multisport Európa-bajnokság keretében zajló atlétikai Eb-n, Rába Dániel és Pars Krisztián búcsúzott.
Férfi kalapácsvetésben három magyar is bekerült a mezőnybe, mindhárman a szombathelyi Dobó SE versenyzői. A szerdai reggeli programban, az első csoportban kapott helyet az U20-as Eb-harmadik Rába Dániel és Pars Krisztián, aki tíz éve nyerte meg az olimpiát Londonban.
A 24 éves Rába 70,32 méterrel kezdett, majd 71,59-re javított, és 71,14-gyel zárt. Így elmaradt a 77,50-es finálés szinttől, de még reménykedhetett, hogy bekerül a legjobb 12 közé, mivel csoportjában a hatodik lett. A második csoportból azonban már a második sorozat felénél nyolcan is túldobták.

Rába Dániel - forrás: MASZ Facebook

Fotó: facebook

"Nem vagyok elégedett a dobásaimmal, voltak ennél sokkal jobbak is idén. Az első világversenyemen vagyok, ezért izgultam is, de nem voltam feszült. Élveztem a versenyt." - értékelt Rába, aki elárulta, másfél hete a térdét fájlalja. Hozzátette: úgy érzi, sokat kell még erősödnie, technikailag fejlődnie, hogy megállja a helyét ebben a mezőnyben.
A 40 esztendős Pars mindhárom kísérletét elrontotta. Mindegyik dobása 70 méter alatt maradt, így kilépett, le se mérette azokat.
"Semmi nem állt össze. Ráadásul tapsolt a közönség, amit én nagyon utálok, mert teljesen elviszi a figyelmet a mozgásról. - mondta London olimpiai bajnoka. - Csalódott azért nem vagyok, mert kellenek a negatív élmények is, ez életem mindössze második háromikszes versenye. A sérüléseim után már rendben vagyok, de a technikai rész valamiért nem áll össze. A jövő évi budapesti vb-ig mindenképpen folytatom, ha az nem lenne, már abbahagytam volna. Próbálok felmenni a 76-77 méteres szintre."

Pars Krisztián - fotó: MASZ Facebook

Fotó: facebook

A második csoportban Halász Bence elsőre túldobta a szintet - ez az első csoportból csak az olimpiai bajnok lengyel Wojciech Nowickinek sikerült -, láthatólag megerőltetés nélkül ért el 77,72 méteres eredményt. A vb- és Eb-bronzérmes nehézatléta ezzel folytatta jó sorozatát, a tokiói olimpia kivételével mindig elsőre biztosította helyét a döntőben.
"Nagyon örülök, hogy az első dobásommal sikerült teljesíteni a kvalifikációs szintet. Nagyon izgultam, hiszen úgy érzem, hogy a selejtező mindig sokkal nehezebb, stresszesebb, mint maga a döntő, mert oda egyáltalán be kell jutni. Ha már ott vagyunk, akkor menjünk, szórjuk!. - nyilatkozott Halász, aki azt mondta, a többiek eredményével nem foglalkozott. - Nagyon jó állapotban vagyok, hiszen egy félig meddig elrontott, kicsit izgulós, visszafogott dobással ekkorát sikerült elérnem. Voltak benne technikai hibák, de az alapja rendben volt, ennek köszönhető, hogy sikerült túldobni a sárga vonalat. A dobás során kicsit megbotlottam a saját lábamban, de uraltam a helyzetet."

Halász Bence - fotó: MASZ Facebook

Fotó: facebook

A 25 éves versenyző az MTI érdeklődésére azt mondta, a döntőig hátralévő időt pihenéssel tölti, s megpróbálja fenntartani a felszabadult hangulatát.
"Itt az utolsó percekben, órákban már semmit nem kell csinálni, több mint egy éve erre a versenyre készülünk, és úgy érzem, hogy teljesen készen állunk" - fogalmazott.
A férfi kalapács döntőjét csütörtökön 20.10 órától rendezik az Olimpiai Stadionban.
(Forrás: MTI)

11:01 - Atlétika: A hétpróbázó Krizsán Xénia 13. az első szám után

A hétpróbázó Krizsán Xénia visszafogottan kezdett a müncheni multisport Európa-bajnokság keretében zajló atlétikai Eb-n szerdán.
Az MTK Budapest versenyzője a három hete rendezett eugene-i szabadtéri világbajnokságon érvényes kísérlet nélkül zárta a távolugrást, és nem folytatta a versenyt. A fedett Eb-bronzérmes atléta idén így még nem teljesítette a hétpróbát, de tavalyi, Götzisben elért 6651 pontos országos csúcsa az ötödik legjobb volt a 23 fős mezőnyben.

Krizsán Xénia

Fotó: AFP

Krizsán szerdán nem kezdett jól 100 m gáton, futamában előbb bemozdult, majd a második rajt után a hetedik helyen ért célba 13.77 másodperccel, messze elmaradva 13.33-as idei legjobbjától. Az így szerzett 1011 ponttal a 13. helyen állt az első szám után.
A hétpróbázókra délelőtt még a magasugrás, délután a súlylökés és a 200 méteres futás vár.
(Forrás: MTI)

10:49 - Asztalitenisz: Búcsúzott a Majoros, András férfi asztalitenisz páros

A Majoros Bence, András Csaba duó kikapott a férfi párosok nyolcaddöntőjében a müncheni multisport Európa-bajnokság asztalitenisz-versenyén.
A magyar kettős szerdán a nyolcadik helyen kiemelt belga Florent Lambiet, Martin Allegro egységgel csapott össze, s ugyan a második szettben nagy küzdelemre kényszerítette ellenfelét, összeségében sima vereséget szenvedett. Majorosék búcsújával párosban már nem érdekeltek a magyarok az Eb-n.
Eredmény: férfi páros, nyolcaddöntő:
(Forrás: MTI)

8:40 - Két hét után újra világversenyen a kajak-kenusok

Összesen 43 magyar versenyző - az épeknél 33, a para szakágban tíz - indul a müncheni multisport Európa-bajnokság keretén belül csütörtöktől vasárnapig sorra kerülő kajak-kenu kontinensbajnokságon, amely mindössze két héttel követi a világbajnokságot.
A válogatott négy arany-, egy ezüst-, és hat bronzérmet szerezve második helyen végzett az augusztus eleji, kanadai vb éremtáblázatán, s bár néhány helyen változott a csapat, a célkitűzés most is hasonló.
Hüttner Csaba szövetségi kapitány módosított a Halifaxben indult válogatotton, az összeállításnál az is fontos szempont volt, hogy az Eb-n kvótákat lehet szerezni a 2023-as Európa Játékokra.
A szakember az MTI-nek elmondta: miután fárasztó utazást követően hazaérkeztek a tengerentúlról, néhány napot igénybe vett az átállás - ráadásul a kenus csapat lapátjai csak három nap késéssel érkeztek meg -, de mostanra nagyjából mindenki kipihente magát.
"Nehéz fenntartani a formát ilyen hosszú ideig, a két hét talán a legrosszabb ebből a szempontból, de minden riválisunk ezzel a problémával küzd" - fogalmazott Hüttner Csaba.
Hozzátette: konkrét elvárások most sincsenek a sok fiatallal teletűzdelt válogatottal szemben, de szerinte ami a vb-n sikerült, az most is benne van a csapatban.
"Ott sem a felkészüléssel volt a gond, hanem azzal, hogy a fiatalok nehezen alkalmazkodtak egy felnőtt világverseny körülményeihez." - mondta.
A para szakág egy-egy arany- és bronzérmet szerzett a vb-n, gyakorlatilag a kanadai csapat lesz ott Münchenben is, kiegészülve két B egységgel, amire a szabályok lehetőséget adnak. Hajdu Botond szövetségi kapitány három dobogós helyet vár az együttestől, de azt mondta: a nagyon optimista elképzelése szerint akár négy éremmel is zárhatnak.
A verseny csütörtökön elő- és középfutamokkal kezdődik, a döntőket pénteken, szombaton és vasárnap rendezik az Olimpiai Regatta Központban. München most először ad otthont kajak-kenu Eb-nek.
(Forrás: MTI)

8:00 - Torna: legjobb 13 nemzet közé kerülés a cél a férfi tornászoknál is

A legjobb 13 nemzet közé kerülés a magyar férfi tornászválogatott célja a csütörtöktől vasárnapig tartó kontinensviadalon, amelyet a müncheni multisport Európa-bajnokság keretein belül rendeznek meg.
Kovács István szövetségi kapitány a kiutazás előtt elmondta, ha sikerülne a legjobb 13 között végezniük, részt vehetnének az október 29. és november 6. közötti, liverpooli olimpiai kvalifikációs világbajnokság csapatversenyében.
"A többit majd Münchenben meglátjuk, a szerleosztást is csak a pódiumedzés után hirdetjük ki. A múlt héten kedden és csütörtökön is volt szólítás, a fiúk jól bemutatták a gyakorlatokat" - tette hozzá a szakvezető.
A női válogatottnak is a legjobb 13 közé jutás volt a célja, amit teljesített is, mivel bejutott a csapatverseny döntőjébe, ahol végül hetedik lett.
A férfi felnőtt válogatottat Mészáros Krisztofer, Balázs Krisztián, Tomcsányi Benedek, Kiss Balázs és Kardos Botond alkotja majd Münchenben, a két otthon maradó tartalék pedig Bátori Szabolcs és Rengei Balázs lesz.
A csütörtöki selejtezők alapján hirdetik ki az egyéni összetett végeredményét, illetve kialakítják a szerenkénti döntők és a csapatfinálé mezőnyét is. Csapatonként az öt főből négy tornász mehet fel egy-egy szerre, amelyekből a legjobb három pontszám számít. A csapatdöntőbe a legjobb nyolc nemzet kerül, és ott már csak három tornász mutathatja be gyakorlatát egy szeren, és mindhárom eredmény számít.
A magyar juniorválogatott Molnár Botond, Závory Szilárd, Mentovai István, Juhász Balázs, Zámbori Zala összeállításban szerepel a kontinensviadalon. Puskás Jenő utánpótlás szövetségi kapitány tájékoztatása szerint a felkészülés utolsó három hete zökkenőmentesen zajlott, ezt megelőzően azonban sérülések nehezítették a fiatalok és edzőik munkáját.
Hozzátette, nincs nagy elvárás a fiúkkal szemben, hiszen a koronavírus-járvány miatt ennek a korosztálynak nem igazán volt ilyen volumenű nemzetközi megmérettetése.
"Ezzel együtt bízom a fiúkban, és abban, hogy talajon és ugrásban lehet esély a szerenkénti fináléba kerülésre" - mondta Puskás.
A 35. férfi Európa-bajnokság programja:
csütörtök:
felnőtt selejtező, egyben egyéni összetett verseny 10.00
péntek:
junior selejtező, egyben egyéni összetett és csapatverseny 10.00
szombat:
felnőtt csapatverseny, döntő 14.45
vasárnap:
szerenkénti döntők: juniorok 9.45, felnőttek 13.45
(Forrás: MTI)
Sportok
Potyognak a magyar érmek a kajak-kenu pályán - Kövesd nálunk az Eb-ket!
21/08/2022 - 09:19
Sportok
Kopasz Bálint arany-, a női kenupáros és Adolf Balázs ezüstérmes - Kövesd velünk az Eb-ket!
20/08/2022 - 16:54