33 ország sportminisztere írt alá közös nyilatkozatot, amelyben Oroszország és Fehéroroszország nemzetközi szervezetekben való tagságának felfüggesztését sürgetik, összhangban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (NPB) korábbi ajánlásával. Azt is javasolják, hogy és a nemzetközi sportversenyek közvetítését betiltsák ebben a két országban – adta hírül a TASS orosz hírügynökség a Kamil Bortniczuk lengyel sport- és idegenforgalmi miniszter pénteki tájékoztatóján elhangzottakat.
A sportvezetők szerint erre azért van szükség, mert a február végén kirobbant orosz invázió után bekövetkező sportszankciók az elmúlt időkben lazulni látszottak, noha a háborús helyzet négy hónapja változatlan. Példának említik a Nemzetközi Bob‑ és Szkeletonszövetséget, amely feloldotta az orosz tagszövetség tiltását, és teljes értékű tagként visszafogadták az orosz és belorusz sportolókat.
A nyilatkozatot 25 uniós ország írta alá, az EU tagállamok közül Bulgária és Magyarország a kivétel. Az EU-n kívüli államok közül aláírta Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Új-Zéland, Ausztrália, Dél-Korea, Japán, Norvégia és Kanada minisztere.
Sportok
Aranyérmes az 1000 méteres női kajak kettes - multisport Eb élőben az Eurosport.hu-n
7 ÓRÁJA

Az orosz miniszter szerint a lépés diszkriminatív

Az Oroszország nemzetközi sportszövetségi tagságának felfüggesztéséről szóló nyilatkozat diszkriminatív, és sérti az államok független sportszervezetekbe való be nem avatkozásának elvét – mondta Oleg Maticin orosz sportminiszter a minisztérium sajtóosztálya által adott kommentárjában.
„A dokumentum szerzői – állami tisztviselők, sportminiszterek – aláírásukkal ellentmondanak annak az álláspontnak, hogy az államok nem avatkoznak be a független sportszervezetek működésébe. Mindamellett, hogy egyes sportági szövetségek együttműködésre törekednek képviselőinkkel, és befogadják az orosz sportolókat a nemzetközi versenyekre, más követelések mégis kirívóan diszkriminatív jellegűek. Az ilyen kijelentések nem védik a sportolók érdekeit” – tette hozzá a miniszter.

Tatiana Tarasova (balra) és Alexei Yagudin korábbi műkorcsolya sztár kommentátorként az orosz műkorcsolya bajnokságon 2018. december 20-án Szaranszkban, Oroszországban.

Fotó: AFP

Tatyana Tarasova nem fogalmazott ilyen diplomatikusan. A sikeres műkorcsolyaedző az aláíró országokat oroszlánhoz hasonlította, ami a ketrecében darabokra tépi a gondozók által adott vadhúst.
„Mindenki nyugodtan mondjon, amit akar. Itt vannak a lengyelek 100 éve a műkorcsolyában, de nincsenek eredmények. Most fogtak egy orosz lányt, megpróbálják magukhoz láncolni. (Ekaterina Kurakova orosz származású műkorcsolyázó, aki 2019. október óta lengyel állampolgár.) Ha a mieinket eltiltják, ez a lány nyilván ott lesz a díjazottak között. A lengyelek szemetek és fasiszták. Nem tudnak másképp harcolni az erősek ellen" – idézi Tarasovát a RIA Novosti orosz állami hírügynökség.
Február 28-án a Nemzetközi Olimpiai Bizottság azt javasolta a nemzetközi sportszövetségeknek, hogy az ukrajnai helyzet miatt ne engedjenek be orosz és fehérorosz sportolókat nemzetközi versenyekre. A legtöbb sportági szövetség egyetértett ezzel az ajánlással.
Sportok
Halász Bence ezüstérmes kalapácsvetésben - Ez történt a Multisport Eb 8. napján
TEGNAP - 08:34
Sportok
Gyurátz hetedik kalapácsvetésben - Ez történt a Multisport Eb 7. napján
17/08/2022 - 08:23