Az Egyesült Államok után Kanadában folytatódik a 6 állomásos grand prix sorozat a műkorcsolyázók és jégtáncosok számára. A Skate Canada versenyt 1973 óta rendezik meg, 1995-től pedig a grand prix sorozat állandó állomása. A mostani versenyen 55 versenyző lép jégre, hogy lehetőséget szerezzen a grand prix döntőbe jutáshoz, melyet december második hetében rendeznek Barcelonában. Az egyénizőknél 12-12, míg párosban és jégtáncban 8-8 páros kap meghívást a viadalokra. A két napra sűrített verseny első napján mind a négy szakágban a rövid programokat futották le a versenyzők.
A férfiaknál az utolsó napokban két kanadai versenyző is visszalépett sérülés miatt, egyikük a verseny előtt egy nappal, így a helyére már nem volt lehetőség másik versenyzőt nevezni. A 11 fős mezőnyből a kétszeres Európa bajnok és kétszeres világbajnoki bronzérmes spanyol Javier Fernandez mutatta be a legtöbb pontot érő programot. A négyfordulatos Salchow mellett egy tripla Lutz – tripla Toe-Loop kombinációval alapozta meg technikai pontjait. Az egyetlen igazán szembetűnő szépséghibát akkor követte el, amikor a tervezett tripla Axel helyett csak duplát ugrott programja második felében. A második helyről a japán Takahito Mura várhatja a kűrt, aki csak apróbb megingásai miatt kapott negatív értékelést négyfordulatosársa és kombinációjára. Éremszerző helyen van jelenleg az orosz Konstantin Menshov is, aki egyedül mert bevállalni két négyfordulatost is a rövidprogramjába a férfiak mezőnyében. A Toe-Loop-ot kombinációban egy dupla Toe-Loop-pal, a Salchow-ot pedig szólóban mutatta be. A spanyol fiúhoz hasonlóan neki is az Axellal gyűlt meg a baja, vetélytársához hasonlóan ő is csak duplára pörgette be az ugrást. A három amerikai fiú közül Stephan Carriere bizonyult a legjobbnak, akit 2010 óta nem láthattunk grand prix versenyen és világbajnokságon is 2008-ban indulhatott utoljára. Csalódást keltően futott a cseh Brezina és a francia Amodio is, mindketten két-két ugrásukban hibáztak, így jelentős hátránnyal várhatják a szombati kűrt.

Javier Fernandez

Fotó: Eurosport

Sportok
Hurrá, költözünk!
29/03/2021 16:00
Eredmények:http://www.isuresults.com/results/gpcan2014/SEG001.HTM
A párosok versenyében nem volt meglepetés, a négykontinens győztes és kétszeres vb-bronzérmes, hazai pályán versenyző Duhamel / Radford kettős magabiztos előnyt szerezett a rövid programmal. Szóló ugrásként és kidobós ugrásként is a Lutz-ot mutatták be triplán, lépéssoruk, páros forgáskombinációjuk, halálforgásuk és emelésük is a legnehezebb, 4-es szintet kapta meg.
A háromszoros junior világbajnok kínai Sui / Han kettős tavaly éppen lecsúszott a grand prix döntőbe jutásról, idén azonban minden esélyük megvan rá, hogy a legjobb 6 kettős közé verekedjék magukat. Ők szóló ugrásként a Toe-Loop-ot választották, kidobósként a Flipet mutatták be.
Az orosz Tarasova / Morozov páros először szerepel senior grand prix versenyen, és úgy tűnik nem hoznak szégyent elődeikre. A kínai kettőstől mindössze 1.08 ponttal vannak elmaradva, jóllehet technikai pontszámuk magasabb volt. A kettős idén már bezsebelt egy ezüstérmet az oberstdorfi Nebelhorn Trophy-n, itt is jó esélyük van az éremszerzésre.
Érdemes szót ejteni a kanadai Moore-Towers / Marinaro párról is, akik ebben a felállásban először léptek jégre. A kettős lány tagja korábban Dylan Moscovitch-al az oldalán kétszer is vb-4. helyet szerezett, ám most új partnerével bizonyíthat. Bemutatkozásuk nem mondható éppen rossznak, ám a halálforgásban a fiú hibázott és így erre az elemre nem kaptak pontot. A kűrrel minden bizonnyal egy újabb lépést tesznek afelé, hogy új felállásukat a pontozókkal is megkedveltessék.
Eredmények:http://www.isuresults.com/results/gpcan2014/SEG005.HTM

Meagan Duhamel-Eric Radford

Fotó: Eurosport

A párosok után a jégtáncosok következtek, akiknek idén a Paso Doble kötelezőt kell bemutatni a rövid táncon belül. Bátran kijelenthető, hogy a verseny ebben a szakágban a legkevésbé izgalmas. A kanadaiak favorit és immáron első számú kettőse, Kaitlyn Weaver és Andrew Poje egy igen meggyőző röviddel tette egyértelművé, hogy ezen a versenyen nem lehet legyőzőjük. 9 pontos előnyüket nemcsak 4-es szintű twizzlejüknek, hanem erős kötelezőjüknek is köszönhetik.
A második helyen kisebbfajta meglepetésre a korábbi junior világbajnok orosz Monko / Khaliavin kettős áll, akik forgatott emelésükre kaptak 4-es szintet, minden más elemük 3-as szintet ért el. A szezonban egy kisebb nemzetközi versenyen, Fehéroroszországban már győzni tudtak, itt azonban még az éremszerzésben sem lehetnek biztosak. A kűrben ugyanis könnyen befoghatja őket az amerikai Hubbell / Donohue vagy a hazai pályán versenyző Gilles / Poirier kettős is.
Eredmények:http://www.isuresults.com/results/gpcan2014/SEG007.HTM

Kaitlyn Weaver- Andrew Poje

Fotó: Eurosport

Utolsóként a hölgyek mutathatták be rövidprogramjukat a Skate Canadán. Az orosz-amerikai-japán fölény lassan már megingathatatlan lesz a nagy világversenyeken, ha a hölgyek mezőnyét nézzük. A legjobb rövidet az orosz Anna Pogorilaya mutatta be, aki a tavalyi szezonját is grand prix győzelemmel indította. Tripla Lutz – tripla Toe-Loop kombinációval, tripla Rittbergerrel, 4-es szintű lépéssorral tűzdelt Adagio programjába csak egy apróbb szépséghiba csúszott, a dupla Axelből érkezett bizonytalanul.
Az amerikaiak favoritja, Ashley Wagner ugyan erős tripla-tripla kombinációt ugrott, második ugrása hiányos volt, így negatív értékelést kapott rá, mint ahogy a szóló tripla Rittbergerére is, mely programja második felében szerepelt 10%-kal több pontért. A gyengeségeit ellensúlyozta viszont azzal, hogy minden forgása és lépéssora is 4-es szintet ért el.
A mezőny másik orosz versenyzője, Alena Leonova tiszta programot futott tripla Toe-Loop – tripla Toe-Loop kombinációval, szóló tripla Flippel és dupla Axellel. Egyedül az utolsó hátrahajlós forgásával gyűlt meg a baja, mely csak basic szintet ért el, ezzel értékes pontokat vesztve. A két japán lány közül még bármelyikük felkapaszkodhat a dobogóra, de nagyobb esélye Satoko Miyaharának van, aki idén a milánói Lombardia Trophy versenyen már aranyat szerzett. Az orosz lányok mellett Európát a svéd Viktoria Helgesson képviselte, akinek úgy tűnik mélyrepülése még nem ért véget. Az egykor szebb napokat megélt műkorcsolyázónőnek még a legkönnyebb tripla ugrással is meggyűlt a baja és az utolsó helyről várhatja a holnapi kűrt.
Eredmények:http://www.isuresults.com/results/gpcan2014/SEG003.HTM

Anna Pogorilaya

Fotó: Eurosport

Sportok
A válogatott hozta a kötelezőt San Marino ellen, Valter dobogón végzett a katalán körön
29/03/2021 03:11
Sportok
Kikapott a románoktól a magyar válogatott, Verstappen indulhat az élről Bahreinben
28/03/2021 03:07