Azt hiszem, nem lennék ma reggel Petter Northug helyében. Kilencszeres világbajnokként, kétszeres olimpiai bajnokként persze szívesen sütkéreznék kedvenc sportágamban, de... Az én álmomat lényegesen kevesebb kusza gondolat szakíthatta meg november elsejére virradóra, mint az övét. A 28 esztendős sífutót ugyanis több okból is szétszedheti a norvég sajtó. Nem mintha ezt nem tették volna meg már eddig is, májusi ittas vezetése és az azóta zajló nyilvános meghurcolása, majd 50 napos börtönbüntetése éppen elég témát adott az északi nemzet bulvárújságíróinak.
Most azonban szigorúan szakmai (és üzleti) alapon veszik majd elő Petter barátunkat, aki ráadásul pénteken állítólagos betegsége (?) miatt kénytelen volt hazautazni az olaszországi Val Senalesben zajló magaslati edzőtáborból. A kór hirtelen megjelenése azért érdekes, mert a hírek szerint a norvég szövetség november elsejét jelölte meg végső határidőként Northug számára, hogy eldöntse, mit akar. A dilemma megértéséhez vissza kell nyúlnunk az előző télhez, amelyben már egyszer előkerült a válogatott és Northug viszonya. A norvég sífutó ugyanis 2013 májusában kilépett a nemzeti válogatott keretéből és egyéni szponzorának csapatát, a Coop-ot erősítette tovább. Hasonló ezen csapatok felépítése is, mint a kerékpársportban, így nem példa nélküli, hogy a pénzdíjas versenyeken a nemzeti színek helyett egy szponzorált csapatban induljon el valaki. Igaz ez többnyire nem a Világkupában szereplőkre jellemző.
A gond csak az, hogy a norvég sífutás aranytojást tojó "tyúkja" ezzel a döntésével finoman szólva is sz*rban hagyta a szövetség marketingeseit, akik nem győztek magyarázkodni az őket támogató Spar-nak, amely nem mellesleg a Coop egyik legnagyobb riválisa Norvégiában. Mivel azonban közelgett a szocsi olimpia, az addig rendkívül sikeres Northugot csak sikerült valamilyen kompromisszummal (és ki tudja milyen háttéralkuval) "visszatenni" a válogatottba. Más kérdés, hogy a szezonja ráment erre a hosszas folyamatra, Szocsiban érmet sem szerzett a korábbi sikerember, így a nyarat egészen más alkupozícióból kezdte meg. Ha nem lett volna az ittas vezetése (40-es táblánál 83-al ment, rommá törve aztán Audiját), akkor is felettébb nehéz döntéssel szembesülne.
Sportok
Hurrá, költözünk!
29/03/2021 16:00

Ez maradt meg a szponzor által felajánlott gépkocsiból - volt is belőle botrány rendesen...

Fotó: Eurosport

A szövetség ráadásul bekeményített és már áprilisban közölte, hogy ezúttal nem lesz különengedély. Vagy visszajön Northug a nemzeti csapathoz, vagy ha nem, akkor a Világkupa versenyeken (és így a faluni világbajnokságon sem!) nem indulhat el norvég színekben. Northug a nyár folyamán maradt a Coop-nál, amely a balhéi ellenére kitartott mellette, de eléggé döcögősen kezdte meg az alapozást. Ma estig viszont már választ kellene adnia a norvég szövetségnek. Szorít a határidő, tehát dönteni kell. Én nyugodtan aludtam az éjjel, Petter barátunk viszont - akár tényleg beteg, akár nem - vélhetően elég sokat forgolódott az ágyban...
Sportok
A válogatott hozta a kötelezőt San Marino ellen, Valter dobogón végzett a katalán körön
29/03/2021 03:11
Sportok
Kikapott a románoktól a magyar válogatott, Verstappen indulhat az élről Bahreinben
28/03/2021 03:07