A Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) bejelentette, hogy mely helyszínek jelentkeztek a különböző sí világbajnokságok megrendezésére a 2024-25-ös időszakra. Nem igazán meglepő, de túl nagy verseny nem várható, hiszen egyedül az alpesi sí világbajnokság megrendezésére jelentkezett egynél több kandidáns.
Három sí világbajnokságot rendeznek 2025 telén. Ezek közül az északi sí vb megrendezésére egyedül a norvégiai Trondheim jelentkezett, így minden bizonnyal ott rendezik majd a síugró, sífutó és északi összetett versenyeket. Trondheim 1997-ben egyszer már megrendezte az eseményt, amelynek legnagyobb sztárja a női sífutóversenyek mindegyikét aranyéremmel záró Jelena Välbe volt, de a hazaiak kedvence, Björn Daehlieis három arannyal és öt éremmel zárt. Norvégia utoljára 2011-ben rendezett északi sí vb-t. Talán érdekes az is, hogy mennyire nincs jelentkező Európán kívülről: 2007, a szapporói vb óta csak európai helyszínek voltak, Észak-Amerika pedig ebben az évezredben még nem rendezett ilyen eseményt.
Egyetlen jelentkező, az oroszországi Krasznojarszk jelezte rendezési szándékát a 2025-ös freestyle sí és snowboard vb-re. Oroszország korábban egyik vb-t sem rendezte még meg (2015 óta kötötték össze a freestyle sízők és a snowboardosok vb-it), azonban néhány hónapja a téli Universiade megrendezésével Krasznojarszk megmutatta, hogy készen áll egy vb-re is. Amennyire az Alpokra és Skandináviára szűkül az északi sí vb, annyira próbál új területeket felfedezni a FIS az extrém sportolókkal: 2021-ben a pekingi olimpiai helyszínen, Csangcsiakouban, 2023-ban pedig Grúziában/Georgiában lesz majd a vb.
Sportok
Hurrá, költözünk!
29/03/2021 16:00
Gian Franco Kasper, a FIS elnöke elmondta, hogy a szervezet vezetése nagyon elégedett azzal, hogy ennyi érdeklődő van a szervezet világbajnokságainak megrendezésére. Alighanem az alpesi sí vb-re gondolhatott, hiszen a FIS legfontosabb eseményét hárman is szeretnék megrendezni 2025-ben:
- Crans Montana Svájc francia nyelvű részén található, a női világkupa sorozat állandó helyszíne. A mögöttünk hagyott szezonban azonban nem sikerült túl jól az itteni hétvége, hiszen a női lesiklóverseny során gondok voltak az időméréssel, ami meglehetősen ironikus volt, hiszen mégis csak Svájcról van szó. Ráadásul a kézi mérés után rossz irányba korrigálták az eredményeket, ami miatt csak a versenyt követő hét közepén sikerült végeredményt hirdetni. Crans Montana 1987-ben rendezett már vb-t, a 10 számból nyolcat svájci síző nyert, a férfiaknál Pirmin Zurbriggen, a nőknél Erika Hess és Maria Walliser duplázott. Legutóbb 2017-ben, St. Moritzban rendeztek vb-t a svájciak.

000_1DT5YQ.jpg

Fotó: Eurosport

- Garmisch-Partenkirchen állandó helyszíne a FIS világkupa sorozatainak síugrásban és alpesi síben is, utóbbi sportágban szinte minden télen versenyeznek itt a nők és a férfiak is. A férfi lesiklópálya meglehetősen sérülésveszéyesnek számít, két éve Valentin Giraud Moine szenvedett itt horrorsérülést. A német helyszínen 1978-ban és 2011-ben rendeztek világbajnokságokat, ez az egyetlen németországi síközpont, ahol vb-t rendeztek. 2011-ben egyedül Elisabeth Görgl tudott duplázni, 1978-ban pedig két legenda, Annemarie Moser-Pröll és Ingemar Stenmark szerzett két aranyérmet.

043_dpa-pa_190202-99-824668_dpai.jpg

Fotó: Eurosport

- Saalbach-Hinterglemm is rendezett már világbajnokságot korábban, 1991-ben, Stephan Eberharter nyerte a Super G-t és a kombinációt a férfiaknál. Az osztrák központ abból a szempontból hátrányban van a riválisokkal szemben, hogy nem állandó világkupa helyszín, bár az elmúlt szezonban két versenyt rendeztek itt, miután Saalbach beugrott az időjárási problémák miatt elmaradt versenyek helyett.

000_1BP7KP.jpg

Fotó: Eurosport

2024-ben csak egy vb-t rendeznek, a sírepülőknél is csak egy jelentkező, a csehországi Harrachov pályázik a rendezésre. A kandidáló helyszíneknek május utolsó hetében, Dubrovnikban kell bemutatni a tervezetüket, a végleges pályázat leadási határideje pedig szeptember elseje lesz. Ezután több szűrőn át kell esnie a helyszíneknek, hogy aztán a FIS jövő májusban esedékes kongresszusán döntsenek a helyszínekről.
A kongresszust a thaiföldi tengerparti üdülőhelyen, Pattajában rendezik. Hol máshol.
Sportok
A válogatott hozta a kötelezőt San Marino ellen, Valter dobogón végzett a katalán körön
29/03/2021 03:11
Sportok
Kikapott a románoktól a magyar válogatott, Verstappen indulhat az élről Bahreinben
28/03/2021 03:07