Norvégia télisport-nagyhatalom. És ez tök evidensnek tűnik, elvégre az ország annyira északon van, hogy a mi magyar éghajlati tapasztalataink alapján kijelenthető, hogy ott az év nagy része technikailag tél. De belegondoltunk-e már abba, hogy a phjongcshangi éremtáblát az 5,2 milliós Norvégia vezeti, megelőzve olyan nála jóval több lakosságú, és amúgy szintén télisport-nagyhatalomnak számító országokat, mint az Egyesült Államok, Kanada vagy Németország. Vajon mi a titkuk?

Hosszú-hosszú telek és egy rakat hó

Kétségtelen, hogy a felvetett kérdésben fontos szerepet játszik a skandináv ország éghajlata, de a externalGuardian cikkehttps://www.theguardian.com/sport/shortcuts/2018/feb/20/norse-code-whats-the-secret-of-the-norwegians-winter-olympics-successNone szerint az általunk keresett válasz nem csak a hó. November közepétől január végéig Norvégia legészakibb részei nem látnak napfényt. A tél nagy része ráadásul mínuszokat hoz és havazással telik. De ez önmagában nem lehet elegendő magyarázat arra, miért is ilyen elképesztően erős az ország a téli sportok tekintetében.
Sportok
Hurrá, költözünk!
29/03/2021 16:00

Tiril Eckhoff, Phjongcsangban ezüst- és bronzérmes norvég sílöv

Fotó: Eurosport

A felcsatolt lécekkel született nemzet

Az is valószínűleg az időjárási körülményekből fakad, de ettől még igaz, mi több, a mi szempontunkból fontos is, hogy a síelés nem "csak" hobbi, vagy sport a norvégok számára, hanem egy magától értetődő és hétköznapi közlekedési forma is. A városközpontoktól távolabb eső helyeken az is tök normális, ha az ember a közértbe, vagy a kocsmába is síléceken ugrik le. Nem véletlenül tartja a norvég közmondás azt, hogy Norvégiában az emberek síléccel a lábukon születnek.

Pénz, méghozzá sok

Bár az ország népessége kicsit, Norvégia gazdasága pörög. Az egy főre jutó GPD alapján nem véletlenül szerepel rendre a világ legtehetősebb országainak listáján az élmezőnyében az egyébként szintén kis lakosságú, Katarhoz vagy Szingapúrhoz hasonlóan. Ebből az anyagi jólétből pedig jelentős összegeket áldoz Norvégia a sport infrastruktúrájába és a képzési lehetőségekbe saját olimpiai ambícióinak támogatása érdekében.

Norvég szurkolók Phjongcsangban

Fotó: Eurosport

Nemzeti szégyen

A 2006-os torinói téli olimpia borzasztóan sikerült Norvégia számára, az ország színeiben összesen két arany született. Ennek következtében ráadásul az örök rivális, szintén skandináv szomszéd, Svédország is megelőzte őket az éremtáblán. Alighanem ez volt a legrosszabb az egészben. A norvég sajtó egy része ebben a helyzetben egészen odáig ment, hogy elkezdte azokat az aranyakat is "részben norvégnak" tekinteni, amiket norvég felmenőkkel rendelkező sportolók szereztek. (Ez mondjuk nekünk, magyaroknak cseppet sem lehet meglepő...) Végül az egész ország egy emberként fogadta meg, hogy ilyen velük még egyszer nem fordulhat elő.

Az aranyérmes norvég gyorskorcsolya csapat

Fotó: Eurosport

Csapatszellem

"Hiszünk abban, hogy nem kell bunkónak lenned ahhoz, hogy jó sportoló legyél." - nyilatkozta a phjongcshangban ezüst- és bronzérmes Kjetil Jansrud a héten. A norvég sícsapat az év 365 napjából durván 250-et tölt együtt. És nem csak edzenek, meg versenyeznek egymás ellen, hanem minden pénteken - jó norvég szokáshoz híven - közös taco-esteket élveznek. Így pedig már jóval azelőtt hihetetlenül összekovácsolódnak, mielőtt az olimpiai keret tagjaiként összekerülnek az olimpiai faluban. A csapatmunkára fektetett hangsúly és a sztár-mentesség kultúrája pedig most kifizetődni látszik.
via externalThe Guardianhttps://www.theguardian.com/sport/shortcuts/2018/feb/20/norse-code-whats-the-secret-of-the-norwegians-winter-olympics-successNone
Sportok
A válogatott hozta a kötelezőt San Marino ellen, Valter dobogón végzett a katalán körön
29/03/2021 03:11
Sportok
Kikapott a románoktól a magyar válogatott, Verstappen indulhat az élről Bahreinben
28/03/2021 03:07