A régi latin mondás (ép testben ép lélek) a címben is leírt ferdítését gyakran használjuk poénként a hétköznapokban. Pedig aktualitása nem csak a magukat elhagyó, tunya emberek önfelmentése kapcsán, de sok sportoló vonatkozásában is lehetne. Azon már valahol a hatvanas években túljutottunk, hogy az élsport egyben az egészséges életmódot is jelenti, a mai sportvilág legjobbjai (gladiátorai) ipari mértékben zsigerelik kis testüket és lelküket egyaránt. Amíg viszont a konkrét fizikai sérülésekről több szó esik, addig a lélektannal kevesebbet foglalkoznak a kelleténél, igaz a "fiam, jó lenne melléd egy pszichológus" hozzáálláson már szerencsére idehaza is túljutottunk.
A mentális felkészülés, a lélek karbantartása a kíméletlen nemzetközi versenyben akár komoly tényező is lehet, erre bizonyíték egy kiváló sífutó, a kétszeres olimpiai bajnok Justyna Kowalczyk közelmúltbeli kifakadása. A lengyeleknél nemzeti hősnek számító, többszörös Tour de Ski győztes ugyanis bevallotta, hogy régóta szenved depressziótól és annak különböző fokú tüneteitől. Nem egyszerű számára a felkészülés, hiszen az edzőtáborok, versenyek miatt éves szinten 200-250 napig van távol otthonától (emiatt elég régóta párja sincs) és mivel számottevő lengyel csapat (a női versenyzőket tekintve) nincs körülötte, sokat kell egyedül edzenie.
"A rosszabb időszakok során is megpróbáltam megjelenni a nyilvánosság előtt. Azt mondták nekem, hogy ilyenkor az a jó, ha azt a látszatot keltem, hogy minden rendben van. Pedig vannak napok, amikor csak fekszem az ágyamban és nem csinálok mást, csak bámulom a plafont"
- nyilatkozta a titkolózást tovább nem bíró lengyel sífutó, aki még saját családjának sem árulta el korábban személyes problémáit.
Sportok
Hurrá, költözünk!
29/03/2021 16:00
Az utóbbi másfél évben Kowalczyk folyamatosan magas lázzal és ájulással küzdött, pánikrohamai voltak és számtalan éjszakát virrasztott végig, májusban pedig saját bevallása szerint idegösszeomlást kapott. Szakemberek több alkalommal is próbáltak úrrá lenni a helyzeten, de a meditációs kezelések hatására sem múltak el a 31 esztendős klasszis tünetei. "Elegem van a hitegetésből és a hazugságokból. Sokan azt gondolják, hogy a sportolók számára a depresszió szégyellnivaló és mi nem mutathatunk ilyen jellegű gyengeséget. Sokan azt mondták nekem, hogy én vagyok Lengyelország legerősebb lánya, de ez nem igaz" - árulta el a mostani - sokakat meglepő - kitárulkozás motivációját Kowalczyk, aki szeretné ezzel is csökkenteni a rá nehezedő nyomást.
Bár a legutóbbi szezon is jól alakult számára, a majd egy évtizede a nemzetközi élvonalhoz tartozó Kowalczyk egy ideig a visszavonulást is lebegtette, ám végül a folytatás mellett döntött. "Nem azért maradok, mert ennyire imádom a sportot... sokkal inkább azért, hogy harcoljak magamért!" - szólt az indoklás, amely függetlenül a lengyel sífutó személyes problémáitól, sokak számára még így is inspirációt jelenthet a hétköznapokhoz.
Sportok
A válogatott hozta a kötelezőt San Marino ellen, Valter dobogón végzett a katalán körön
29/03/2021 03:11
Sportok
Kikapott a románoktól a magyar válogatott, Verstappen indulhat az élről Bahreinben
28/03/2021 03:07