Április óta Heinz Kuttin vezeti az osztrák síugró válogatottat. A tíz év után távozó sikeredző, Alexander Pointner utódja negyvenhárom éves. Majd’ húsz éve volt kénytelen befejezni karrierjét egy sérülés következtében, majd edzőnek állt, villachi munkája mellett pedig többek között vezette már a lengyel válogatottat (2004-06) is. Az új osztrák mesterrel a FIS honlapjának munkatársai beszélgettek:
- Amikor Pep Guardiola tavaly átvette a Bayern München labdarúgó csapatának irányítását, akkor sokan úgy tartották, hogy ezzel a feladattal csak veszthet, hiszen a csapat mindent megnyert már előtte. Ausztria az utóbbi tíz év legsikeresebb síugró nemzete, így adódik a kérdés: mennyire nehéz ezeket az elképesztő sikereket megismételni?
- Azért ez nem ugyanaz a helyzet. Egyértelmű, hogy a nulláról kezdünk idén és ez egy új éra kezdete. Rengeteg ember érdeme az elmúlt tíz év sikere. Tény: két ugrónk visszavonult (a háromszoros olimpiai bajnok Thomas Morgenstern, valamint Martin Koch - a szerk.), de a többiek maradtak, ami azt jelenti, hogy nagy változások nem lesznek. Az olimpiától eltekintve úgy gondolom, sikeres szezon van mögöttünk, reméljük ez így fog folytatódni a továbbiakban is.
Sportok
Hurrá, költözünk!
29/03/2021 16:00
- Ön egy nagyon sikeres síugró volt a maga idejében, de egy sérülés megszakította a pályafutását. Így talán jobban megérti, hogy Thomas Morgenstern visszavonult?
- Thomas nem sérülés miatt vonult vissza, hiszen száz százalékos állapotban volt fizikálisan, és edzett folyamatosan. Ő átlátta, hogy a síugrás csak úgy megy, hogy maximálisan megbízol saját magadban és a síléceidben. Bizonyos veszélyekkel szembe kell nézned ugrás közben. Így, fél évvel később, úgy döntött, hogy nem akar ezekkel a veszélyekkel többé foglalkozni, és egy új szakaszt szeretne kezdeni az életében. Mint edző, ezt el kell, hogy fogadjam. Rengeteg mindent elért ebben a sportban, most is igazi példaképként viselkedett.
- Milyen benyomások értek ebben a hat hónapban, mióta átvetted a stafétabotot?
- Sok-sok pozitív élményem volt. Már régóta benne voltam a vérkeringésben, mint a villachi edzőközpont vezetője, és az alapvető dolgok nem változtak azóta, csak néhány új ötlettel álltunk elő. Ismét részt vettünk a nyári szezonban, amire egyfajta irányadónak tekintünk az aktuális forma, a fejlődés, illetve a fizikai állapot tekintetében. Úgy látjuk, hogy sokat fejlődtünk és nagyon keményen dolgoztunk. A kemény edzések és a vakáció közötti átmeneten is változtattunk, ami a visszajelzések alapján jól sikerült.
- Mi lesz a legnagyobb kihívás az osztrák síugró válogatott számára a közeljövőben?
- Az új rendszer. Az utóbbi években nem csak edzőként tevékenykedtem, hanem technikai delegáltként is közreműködtem, tehát meg kellett ismernem a síugrást egy teljesen más perspektívából. Ami fontos, hogy az ugrónak tudnia kell, hogy mennyire felkészült és ha olyan szituációba keveredik, akkor megfelelő higgadtsággal kezelje azt. Vannak versenyek, amelyek rajtad kívül álló okok miatt nem sikerülnek jól. Van, hogy a média nyomása tart vissza, ami miatt nem tudsz úgy teljesíteni, ahogy szeretnél. No, ezeknek a versenyeknek az elemzése a legnagyobb kihívás számomra és a csapat számára is.
- Mik az idei célok?
- Szeretnénk, ha azt, amit a nyáron véghezvittünk meglátszana. Persze, mindenki nyerni akar, érmeket szerezni, vagy a Négysáncversenyen remekelni. De a közös célunk az, hogy az év végén úgy nézhessünk vissza, hogy azt mondhassuk: jó munkát végeztünk!
- Melyik válogatott lesz a legveszélyesebb, a legerősebb vetélytárs?
- Ausztria. Nekünk mindenkit meg kell vernünk. A norvégok nagyon erősen kezdtek nyáron, ahogy a lengyelek is, míg a szlovénok közelednek. Világkupa, Négysáncverseny, világbajnokság - lesznek jó és rossz versenyeink. A szezon végeztével a legkiegyensúlyozottabb válogatott fog nyerni.
- Hány Világkupa győzelemnél fog megállni Gregor Schlierenzauer?
- Nem szeretnék ezzel a kérdéssel foglalkozni, hiszen számomra a számok nem jelentenek semmit. Azt kívánom neki, ahogy mindenki a csapaton belül, hogy annyi versenyt nyerjen, amennyit csak tud.
- Mit kíván saját magának, mint az osztrák válogatott kapitányának?
- Nyugodt, sikeres munkát. Csak ennyit szeretnék.
Forrrás: FIS
Sportok
A válogatott hozta a kötelezőt San Marino ellen, Valter dobogón végzett a katalán körön
29/03/2021 03:11
Sportok
Kikapott a románoktól a magyar válogatott, Verstappen indulhat az élről Bahreinben
28/03/2021 03:07