A pedagógia lényege: a szigor. A Dzsungel könyvéből is jól ismert idézet lehet az alapja annak a - talán fogalmazhatunk így, korszakváltó - döntésnek, amelyet a német politikusok fontolgatnak. A mai napon ugyanis a Bundestag elé kerül az a törvénytervezet, amely letöltendő börtönbüntetés kiszabását is lehetővé teszi a doppingvétségen ért sportolók számára. Az előzetes hírek alapján az igazságügyi miniszter (Heiko Maas) és a belügyminiszter (Thomas de Maizière) által közösen benyújtásra kerülő javaslat simán átmegy (annak előterjesztése konszenzusos volt a pártok részéről) majd és már csak az a kérdés, hogy a parlament jövő tavasszal ténylegesen megszavazza-e a dopping kérdéskörben kétségtelenül paradigmaváltást hozó elképzelést.
A tiltott szerek alkalmazása, használata ugyanis ezt követően büntetendő cselekménnyé válik, így az eddig "csak eltiltunk a versenyzéstől" helyett egy sokkal komolyabb szankció léphet életbe. A keményvonalasok bizonyára üdvözlik a hírt, de a lényeg itt is a részletekben és a törvény erejének tényleges alkalmazásában rajlik majd. A tervezet az elit sportolók esetében maximum három éves börtönbüntetést helyezhet kilátásba, ha bebizonyosodik a doppingolás ténye. A tervezet törvény egyelőre csak arra a 7.000 élsportolóra vonatkozik, akik a különböző sportágak nemzeti válogatottjaiban készülnek.
Sportok
Hurrá, költözünk!
29/03/2021 16:00
Érdekes csavar lehet (a jogászok már előre dörzsölhetik a tenyerüket az ügyek növekvő száma miatt), hogy a törvény a Németországban megrendezett versenyeken doppingoláson ért külföldi (!) versenyzőkre is vonatkozna - ez utóbbinak a helyi szervezők talán nem örülnek majd annyira. A szigorú szövegezés a sportolókat tiltott szerekkel ellátó orvosok, segítők esetében is - maximum 10 évig (!) terjedő - börtönbüntetés kiszabását teszi majd lehetővé.
Sportok
A válogatott hozta a kötelezőt San Marino ellen, Valter dobogón végzett a katalán körön
29/03/2021 03:11
Sportok
Kikapott a románoktól a magyar válogatott, Verstappen indulhat az élről Bahreinben
28/03/2021 03:07