Hihetetlen nap volt ez a phjongcshangi téli olimpián nemcsak Magyarországnak, hanem Fehéroroszországnak is, hiszen óriási meglepetésre az ő négyesük nyerte meg a női sílövők váltóversenyét. A svédek ünnepelhettek a dobogó második fokán, míg a bronzérmesek a franciák lettek. A legnagyobb esélyes németek csupán a 8. helyen zártak.

Nem is lehetne elképzelni fordulatosabb versenyt, mint amit a sílövő hölgyek olimpiai váltóversenye hozott. A sokszor a lőtéren is erős szél rendesen megkeverte a kártyákat. Ezt mutatja, hogy a verseny legnagyobb favoritjának számító németek csak az első kilométer után vezettek, utánuk viszont hat nemzet is az élen állt hosszabb-rövidebb ideig. De ami talán ennél is elképesztőbb, hogy összesen 15 váltó szerepelt a verseny különböző szakaszaiban a legjobb háromban.
Az első emberek után a vegyesváltóhoz hasonlóan most is az olaszok vezettek, Lisa Vitozzi ugyanis ismét remekül lőtt hasonlóan a finnek második versenyzőjéhez, Kaisa Makarainenhez, aki a verseny legerősebb szelében lőtt pontosan az álló lövészetben, és szerezte meg a vezetést csapatának. (Nála csak Dorothea Wierer teljesített jobban abban a sorozatban, hiszen 10 másodperc alatt mind az öt korongot leszedte.) Sokat elmond a nehéz körülményekről, hogy a futam során több klasszis is annyit rontott, hogy büntetőkört is futnia kellett. Így járt az olaszok legjobbja, Dorothea Wierer, a háromszoros olimpiai bajnok szlovák Anastasiya Kuzmina és a saját közönsége előtt világbajnok norvég Tiril Eckhoff is. Óriási meglepetésre Darya Domracheva győzelmi pozícióban kapta a fehérorosz váltót befutó embereként, de úgy tűnt, ugyanarra a sorsra jut, mint a többi nagyágyú, hiszen rögtön hármat is hibázott az első öt lövéséből. Azonban megmutatta, milyen hideg fejjel tudott versenyezni a legutóbbi téli olimpián, hiszen míg ott három futamot, most három tartaléklőszerrel három lövését oldotta meg tökéletesen. A többiek se lőttek pontosan leszámítva a meglepetésre olimpiai bajnok 22 éves Hanna Öberget, aki a verseny legvégére hozta fel a svédeket a dobogóra, de a Domracheva vezette fehéroroszokat már ő sem veszélyeztethette.
Sportok
Hurrá, költözünk!
29/03/2021 16:00

Fotó: Eurosport

Különleges pillanat volt a versenyen, amikor az utolsó kilométeren Darya Domrachevát férje, a nyolcszoros olimpiai bajnok Ole Einar Björndalen buzdított a célba, aki bár nem fért be a norvég olimpiai csapatba, a 44 éves legenda a női fehérorosz biatlonválogatottat segítette az ötkarikás játékokon. Most pedig együtt örülhetett feleségével, hiszen bár Domracheva csonka zászlóval ért be a célba – ugyanis elvett egy fehérorosz zászlót, de az a tartórúdról leesett – a győztes fehéroroszoknak ez így sem szeghette kedvét. Valószínűleg Darya Domracheva sem gondolta volna, hogy negyedik olimpiai bajnoki címét a női váltóval szerzi, amivel így a legeredményesebb női sílövővé vált. Kivette a részét a győzelemből Nadezhda Skardino és Iryna Kryuko is, hiszen a fehéroroszok első két versenyzője kitűnően tartották csapatukat az élmezőnyben hasonlóan a mindössze 22 éves, a biatlon számára eddig teljesen ismeretlen nevű Dzinara Alimbekavahoz.
Ugyanakkor nem lehetnek büszkék magukra a nagycsapatok, hiszen közülük csupán a franciák úszták meg büntetőkör nélkül, és lettek bronzérmesek. Az olaszok négy büntetőkörrel lettek kilencedikek, a legnagyobb esélyes németek három büntetőkörrel végeztek a 8. pozícióban úgy, hogy csak legnagyobb klasszisuk, Laura Dahlmeier nem futott büntetőkört. A sok hiba függvényében hihetetlen, hogy a norvégok szintén három büntetőkörrel is csak 12 másodpercre elmaradva az éremtől futottak be negyedikként.
Ilyen női váltóverseny után nehéz elképzelni egy fordulatosabb, és szenzációkkal telibb férfi csapatversenyt, aminek a norvég négyes még nagyobb favoritja, mint amilyen a német ,,kvartett” a hölgyek futamának volt. Ettől függetlenül ott is számíthatunk izgalmas csatákra, például a franciák és a norvégok között. Hogy vajon előbbi csapat tagjaként Martin Fourcade-nak meglesz-e hatodik olimpiai aranyérme, azt a phjongcshangi olimpia utolsó sílövő számában megtudhatjuk, amit 12.20-tól szintén élőben közvetítünk az Eurosport 1-en.

(Szentimrei Kristóf írása)

Sportok
A válogatott hozta a kötelezőt San Marino ellen, Valter dobogón végzett a katalán körön
29/03/2021 03:11
Sportok
Kikapott a románoktól a magyar válogatott, Verstappen indulhat az élről Bahreinben
28/03/2021 03:07