Idén is rengeteg sportcsillag hunyt el, többek között a kosárlabda történetének egyik legnagyobb alakjától, háromszoros olimpiai bajnok magyar vízilabdázótól és minden idők egyik legjobb labdarúgójától is búcsút kellett vennünk 2020-ban. A teljesség igénye nélkül gyűjtöttük össze az év legnagyobb halottainak névsorát.


Már az esztendő nyitó napja is hozott egy szomorú hírt, január elsején, életének 77. évében elhunyt ugyanis David Stern, az észak-amerikai kosárlabdaligát (NBA) megabiznisszé varázsoló sportvezető. A New York-i születésű marketingszakember még 2019. december 12-én kapott agyvérzést, az életmentő műtét sikerült, de Stern állapota válságos maradt, és végül az újév első napján, a hajnali órákban elhunyt. 
És hol volt még a borzasztó hosszú sor vége. 
Sportok
Hurrá, költözünk!
29/03/2021 16:00
E sorok írója éppen a magyar férfi vízilabda-válogatott által megnyert Európa-bajnokság döntője után sétált a Duna Arénában a vegyes zóna felé, hogy interjúkat készíthessen a játékosokkal, amikor Szántó Petrától érkezett egy köremail Kobe Bryant nevével és felkiáltójelekkel. Akkor még csak sejthettük, hogy valami tragédia történt, foglalkozni nem tudtunk a részletekkel. Nem sokkal később már az egyik aranyérmes pólóssal, Manhercz Krisztiánnal is arról beszélgettünk, hogy meghalt a Los Angeles Lakersszel öt NBA-bajnoki címet szerző klasszis. 
Köszönjük, Kobe! | Eurosport
Vasárnap este kicsit megállt az idő, elment az egyetemes sport egyik nagy alakja, a Los Angeles Lakers ikonja, a valaha volt egyik legjobb kosárlabdázó, Kobe Bryant. Neve még életében fogalommá vált, de nem csupán az NBA-n belül, hanem az egyetemes sportban. Mert ő is az a típusú sportoló volt, aki túlnőtte saját sportágát és ikonná nőtte ki magát.
Februárban olyan legendák távoztak, mint Wichmann Tamás,kilencszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kenus, az 1970-es évek Magyarországának egyik legnépszerűbb sportolója. Amikor 2013-ban, 65. születésnapja alkalmából interjút adott az MTI-nek, a kezdetekről azt mondta, hogy mindig vonzotta a messzeség, a távolság, és Vízöntő jegyűként a víz is alapeleme volt, úgyhogy lassacskán el sem tudta képzelni az életét a kenuzás nélkül. A kajak-kenuról és a pályafutásáról pedig a következőképpen nyilatkozott:
"Az eredményeimmel talán egy kicsit utat mutattam az embereknek, hogy alulról indulva is el lehet érni a csúcsra. Hogy lehetetlen helyzetből is lehet valami nagyon alkotni. Talán többeknek erőt adtam azzal, amit elértem. A sportágunk nagyon népszerű volt akkoriban, szerencsére ez azóta is így van."
Nyolcvanéves korában halt meg Göröcs János, az Újpest legendás, olimpiai bronzérmes, 62-szeres válogatott labdarúgója. Aktív részese volt az Újpest sikerkorszakának, egy csapatban játszott Zámbóval, Benével, Fazekassal, Dunai Antallal. 339 bajnoki mérkőzésen lépett lila-fehér mezben a pályára, 109 gólt szerzett, ötszörös magyar bajnok (1959-1960, 1969, 1970 tavasz, 1970-1971, 1971-1972) és kétszeres kupagyőztes (1969, 1971), az 1961-62-es Kupagyőztesek Európa Kupája kiírásban a sorozat gólkirálya lett. Briliáns technikai képességeivel, játékintelligenciájával Göröcs a hatvanas évek kiemelkedő klasszis játékosa volt, aki a válogatottban 62 találkozón 19-szer talált be az ellenfelek hálójába. 1960-ban a római olimpián a bronzérmes csapat tagja volt, 1962-ben a chilei világbajnokságon ötödik helyezést ért el a válogatottal.
92 éves korában hunyt el Székely Éva, olimpiai bajnok úszó, a Nemzet Sportolója. A csúcsra 1952-ben, a helsinki ötkarikás játékokon ért fel: a finn fővárosban úgy nyert aranyérmet 200 méteres mellúszásban, hogy a világon első nőként pillangózta végig a távot. Versenyzői pályafutásának eseményeiről, oktatási módszereiről több könyvet is írt: Az én módszerem (1963), Ússzál velem (1971, társszerző Peterdi Pál), Jöttem, láttam... Vesztettem? (1986) és a Megúsztam (1989). A legnagyobb sikert 1981-ben megjelent emlékirata, a Sírni csak a győztesnek szabad aratta.

Székely-Éva-min.jpg

Fotó: Eurosport

Az 1984-ben Európa-bajnok francia labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Michel Hidalgo is elhunyt, 87 évesen. A koronavírus-járványban 76 éves korában halt meg Lorenzo Sanz, a Real Madrid korábbi elnöke. Hosszan tartó, súlyos betegség után távozott közülünk 71 esztendősen a szerb Radomir Antic, aki az FC Barcelona, a Real Madrid és az Atlético Madrid labdarúgócsapatának vezetőedzője is volt. 90 éves korában, hosszú betegség után hunyt el Sir Stirling Moss, a Forma-1 és az autósport történetének egyik legnagyobb versenyzője. Nagyon megrázó volt a 149-szeres válogatott kosárlabdázó, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége elnökségi tagja, a 48 éves Sitku Ernő halála. 
Aztán két napon belül két vízilabdás legendát veszítettünk el. 
A Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete jelentette be július 17-én, hogy életének 85. évében elhunyt Kárpáti György, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, a Nemzet Sportolója. "Gyurika" lett minden idők legfiatalabb vízilabdázó olimpiai bajnoka, 17 éves volt, amikor nyakába akasztották az aranyérmet Helsinkiben. A három olimpiai aranyérem mellett háromszoros Európa-bajnok is a válogatott 1954-es, 1958-as és 1962-es diadalának részeseként. A nemzeti csapatban 1969-ig 162 mérkőzésen szerepelt. A Ferencvárossal ötszörös magyar bajnok és kupagyőztes, a klub örökös bajnoka.
Visszavonulása után 1970 és 1980 között Gyarmati Dezső szövetségi kapitány mellett a válogatott edzőjeként dolgozott, részese volt a csapat 1976-os montreali olimpián elért elsőségének. Az 1980-as években - több részletben - Ausztráliában, Sydneyben és Melbourne-ben edzősködött.

Sitku-Ernő-min.jpg

Fotó: Eurosport

Június 18-án pedig Benedek Tibor követte őt, mindössze 47 esztendősen. A súlyos betegség után elhunyt legenda  halála nehezen feldolgozható veszteség. 
"He was just a ballplayer, and I was just a kid;
All I ever wanted was everything he did.And just like him, I reached for more than I could ever be;
My childhood hero died today along with a little bit of me."
"Ő csak egy baseballjátékos volt, én pedig csak egy gyerek;
Minden, amit valaha is akartam, az volt, amit ő tett.És akárcsak ő, én is többet értem el, mint amit valaha gondoltam;
Ma meghalt a gyerekkori hősöm, és vele egy kicsit én is."
A Detroit Tigers baseball-legendája, Hall of Famer-e, Al Kaline idén április 6-án hunyt el 85 éves korában. Kaline 22 szezont töltött az MLB-ben, valamennyit a Tigers mezében, 1953 és 1974 között. A kiváló amerikai színész és zenész, Jeff Daniels egy saját maga által írt dallal búcsúzott egyik legnagyobb hősétől, onnan való az idézet. Mintha a cikk szerzőjéről és Benedek Tiborról írták volna. 11 éves korunk óta ő a kedvenc sportolónk. Hat hónapja sokkal rosszabb hely lett a világ. Mert "meghalt a gyerekkori hősöm, és vele egy kicsit én is."
"Mindentől messze, a szívhez közel" - Benedek Tibor emlékére | Eurosport
"Úgy volt pedig, hogy ki fogjuk bírni Kíváncsi voltál, hogy kibírod-e Úgy volt, hogy mindig a másik hal meg Más bolondul meg, mi meg sose" ( Kispál és a Borz: Zár az égbolt) Benedek Tibor emberek ezreinek életére volt, van és lesz hatással, ez egészen biztos.
85 éves korában elhunyt júliusban Jack Charlton, aki tagja volt az 1966-ban világbajnoki címet szerző angol válogatottnak. Kilencvenegy esztendős korában követte őt Tass Olga olimpiai bajnok tornász, hetvenhat évesen pedig Szűcs Lajos olimpiai bajnok labdarúgó. A francia labdarúgás egy fontos személytől búcsúzott októberben: Bruno Martini október 12-én szenvedett szívrohamot, ezután több napig kómában feküdt, de sosem tért vissza onnan. Október 20-án hunyt el. 
Hetvennyolc éves korában halt meg Norbert "Nobby" Stiles, az 1966-os, hazai rendezésű labdarúgó-világbajnokságon győztes angol válogatott egyik kulcsembere. Nyolcvan esztendős korában, hosszan tartó betegség után távozott Fatér Károly, a Csepel SC olimpiai bajnok labdarúgója. 53 év jutott Clifford Robinsonnak, az észak-amerikai kosárlabda-bajnokságban (NBA) szereplő Portland Trail Blazers korábbi klasszisának. 
Novemberben 85 éves korában elhunyt, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) korábbi elnöke, Laczkó Mihály. Hetvenkét éves korában halt meg Ray Clemence, a Liverpool és a Tottenham Hotspur legendás angol válogatott labdarúgója.

Szűcs-Lajos-min.jpg

Fotó: Eurosport

November 25-én jött a hír, hogy60 éves korában szívrohamban elhunyt Diego Maradona, minden idők egyik legjobb futballistája. A Boca Juniors, a Barcelona és a Napoli legendája 1986-ban világbajnoki címig vezette az argentin válogatottat, ám 1997-es visszavonulása óta egészségi problémákkal küszködött. Nápolyban Maradonát pályafutása alatt és azt követően "istenként" tisztelték, a Napoli közleménye szerint a legenda halála "pusztító csapást" jelent a város és a klub számára is. Azóta elnevezték róla a San Paolo Stadiont, ahol annyi sikert aratott, immár Diego Armando Maradona Stadionnak hívják. 
Maradona a Barcelonánál és a Napoliban aratta legnagyobb klubsikereit, utóbbi egyesülettel kétszeres olasz bajnok és Olasz Kupa-győztes volt, UEFA-kupát is nyertek. Az argentin válogatottban 91 mérkőzésen 34 gólt szerzett, négy világbajnokságon képviselte hazája színeit. Az 1986-os vb-n csapatkapitányként vitte aranyéremig együttesét, varázslatos egyéni teljesítménnyel járult hozzá a végső sikerhez. Négy évvel később szintén a döntőig meneteltek, de ott az NSZK-tól 1-0-ra kikaptak, a '94-es tornán pedig megbukott a doppingvizsgálaton, és hazaküldték a vb-ről.
Karrierje második felében kokainfüggőséggel küszködött, és 15 hónapos eltiltást kapott, amikor 1991-ben pozítv lett a drogtesztje. A profi futballtól 1997-ben vonult vissza, a 37. születésnapján, a Boca Juniorsnál töltött második időszakában. 
2000-ben a FIFA internetes voksolásán őt választották a múlt század legjobb futballistájának, ám a sportszervezet a szabályokat az utolsó pillanatban megváltoztatva holtversenyt hirdetett közte és Pelé között. Ugyanebben az évben kórházba került, ahol kiderült, hogy súlyos tüneteit kábítószer-túladagolás okozta. Több elvonókúrán esett át Kubában, ahol Fidel Castróval is összebarátkozott, az utóbbi években többször szorult kórházi kezelésre, túlsúlya miatt gyomorszűkítő műtétet is végeztek rajta.
Maradonát 2008-ban kinevezték hazája válogatottja szövetségi kapitányának, posztjáról a 2010-es világbajnokság után távozott, ahol a negyeddöntőben Németország búcsúztatta őket. Ezt követően az Egyesült Arab Emírségekben és Mexikóban, az elmúlt időszakban pedig az argentin élvonalbeli Gimnasia de La Plata csapatánál edzősködött.
Diego és Maradona viaskodása alig több mint 60 év alatt elemésztette a gazdatestet | Eurosport
Ez az írás néhány héttel ezelőtti születésnapján köszöntötte Diego Armando Maradonát. Most elkerülhetetlen, hogy ismét visszatekintsünk életére. A létező legiszonyúbb okból. Mert lezárult. Isten nyugosztalja őt, aki életének java részét a bolygó legérdekesebb személyiségeként töltötte, és egyes pillanataiban annyi emberben annyiféle és annyi érzelmet váltott ki, mint talán senki.
Negyvenkét éves korában hunyt el a 2002-es labdarúgó-világbajnokság első gólját szerző szenegáli Papa Bouba Diop. Hatvanhat éves korában halt meg Alejandro Sabella, aki szövetségi kapitányként 2014-ben világbajnoki ezüstéremig vezette az argentin labdarúgó-válogatottat. 
Hatvannégy évesen távozott Paolo Rossi, olasz futball-legenda, az 1982-es világbajnok olasz válogatott hőse. A La Gazzetta dello Sport című lap értesülése szerint Rossi "gyógyíthatatlan betegségben" szenvedett. A spanyolországi torna előtt viszont az 1981/82-s idény hajrájában néhány meccsen pályára léphetett Rossi, aki a vb csoportkörében három meccsen nem volt eredményes. Sokan megkérdőjelezték, hogy miért kellett csökkenteni a büntetését és annak ellenére játéklehetőséget biztosítani számára, mivel formán kívül futballozik.
Rossi azonban rácáfolt a hitetlenkedőkre, és a középdöntőtől megtáltosodott.Az olaszok felejthetetlen mérkőzésen az ő mesterhármasával múlták felül a favoritok közé sorolt brazilokat 3-2-re, majd a lengyelek ellen 2-0-ra megnyert elődöntőben csapata mindkét találatát ő szerezte.  A nyugatnémetek elleni döntőben ő juttatta vezetéshez az olaszokat, akik végül 3-1-re bizonyultak jobbnak. Rossi hat találatával kiérdemelte a vb legjobb játékosa és gólkirálya címet, 1982-ben elnyerte az Aranylabdát.
Nyolcvanhét éves korában halt meg Otto Baric, az osztrák, a horvát és az albán labdarúgó-válogatott volt szövetségi kapitánya. A tréner egy zágrábi kórházban hunyt el, sajtóértesülések szerint koronavírus-fertőzés következtében. Életének 74. évében kellett búcsút venni Gérard Houllier korábbi francia szövetségi kapitánytól, aki edzői pályafutása legnagyobb sikereit a Paris SG, a Liverpool és a Lyon élén érte el. Sajtóhírek szerint a három héttel ezelőtt aortaműtéten áteső francia szakembert a halála előtt aznap engedték haza az operáció után a kórházból.

Paolo-Rossi-min.jpg

Fotó: Eurosport

Sportok
A válogatott hozta a kötelezőt San Marino ellen, Valter dobogón végzett a katalán körön
29/03/2021 03:11
Sportok
Kikapott a románoktól a magyar válogatott, Verstappen indulhat az élről Bahreinben
28/03/2021 03:07