Egyre inkább az az érzésem, hogy az emberiség - igen így komplett módon - egyik legnagyobb keresztje, hogy nehezen tud mértéket tartani. Akár valami jóra, hasznosra, előrevivőre bukkanunk, akár valami károsra, igen erős kényszert érzünk rá, hogy túlzásba vigyük. 


Nem hiszem, hogy létezik olyan jó érzésű, egészséges lelkű ember, aki vitatkozna azzal, hogy bőrszíntől függetlenül minden embertársunk élete pontosan ugyanannyit ér, és amennyiben ezt az értékrendet sérelem éri, védelmére kell kelni. 
Az utóbbi hetekben világszerte fellobbantak a #blacklivesmatter őrtüzei, mint Amon Dîn máglyája Gondorban, és milliók emelték fel szavukat (némelyek a kezüket és a baseball ütőjüket is) ennek az egyenlőségnek a védelmében. Ám úgy tűnik, ebben is nehezen megy mértéket tartani, és a most következő esethez hasonló történeket sajnos erősen aláássák egy egyébként fontos törekvés tekintélyét. 
Sportok
Hurrá, költözünk!
29/03/2021 16:00
A hétvégén Talladegában rendeztek NASCAR fordulót, ám a híradásokat felületesen olvasva az ember valami középkori drámára gondolhatott volna, hiszen a szalagcímek mindenütt valami akasztófakötélről számoltak be. Meg rasszizmusról. 
Történt ugyanis, hogy a Richard Petty Racing szerelői a pályára érkezve egy akasztófakötél alakú, fellógatott hurkot találtak a boxukban, amit azonnal jeleztek a csapatvezetőnek, ő pedig továbbította az ügyet a NASCAR vezetőségének. Ennél a csapatnál versenyez ugyanis a bajnokság egyetlen afroamerikai pilótája, Darrel "Bubba" Wallace. 

bubba-wallace-talladega.jpg

Fotó: Eurosport

Az eset azonnal gyökeret vert az Amerikában most rendkívül aktuális narratívában, és rövid időn belül tele volt az internet azzal, hogy mindez egy nyilvánvalóan rasszista cselekedet Wallace ellen, aki az utóbbi időben ráadásul igen aktív volt a #blacklivesmatter kampányban. Más nem is lehet! Egymást érték a felháborodott nyilatkozatok, a bocsánatkérések, a támogatásról biztosítások. 
"Dühösek és felháborodottak vagyunk, és nem tudjuk elég határozottan kijelenteni, mennyire komolyan vesszük ezt a gyalázatos tettet. Azonnal vizsgálatot kezdeményeztünk, és mindent megteszünk azért, hogy megtaláljuk a felelőst, és eltávolítsuk a sportból" - zengett a NASCAR közleménye.
"Sokkolt és elborzasztott, mikor hallottam erről a Bubba Wallace elleni aljas tettről Talladegában. Az államunkban nincs helye az ilyen undorító gyűlölet-megnyilvánulásnak" - kontrázott rá Kay Ivey, Alabama állam kormányzója. 
"Ez a mocskos cselekedet újra emlékeztet arra, hogy még messzebb kell mennünk, ha ki akarjuk törölni a faji alapú előítéleteket. Megerősít abban, hogy a Richard Petty Motorsports minden eszközével a változáson dolgozzunk. Azt a beteg embert pedig, aki ezt elkövette, meg kell találni, elő kell állítani, és azonnal ki kell tiltani a NASCAR-ból" - ezek már Richard Petty csapatfőnök szavai. 
A start előtt a NASCAR mezőny jelentős része tüntetőleg Wallace autója mögé felsorakozva vonult ki a rajtrácsra. Közben megszólaltak barátok, ellenfelek, sőt a többi sportág egyik-másik kiemelkedő alakja, például LeBron James is. 
"Rosszul vagyok! Bubba Wallace, testvérem! Nem vagy egyedül! Itt állok melletted, mint minden más sportoló. El akarom mondani, mennyire büszke vagyok rá, hogy kiállsz a változásért Amerikában és a sportban. NASCAR, előttetek is megemelem a kalapom"
- írta a Twitteren a legendás kosaras. 
A széles körben idézett megnyilvánulások döntő többsége egy dologban egyezett meg: fel sem merült bennünk, hogy bármi másról lehetne szó, mint undorító, embertelen, rasszista megnyilvánulásról. A dolog végül odáig forrósodott, hogy az FBI 15, azaz tizenöt ügynököt küldött a helyszínre, hogy kiderítse, ki küldött "halálos üzenetet" Bubbának. 
Pedig elég lett volna megkérdezni egy fotóst, aki tavaly is dolgozott pitben. Végül ugyanis kiderült, az óriási botrányt okozó hurok már tavaly is ott volt a boxban, és teljesen békés szándékai vannak: mindössze arra szolgál, hogy le lehessen húzni a garázsajtót.
Íme egy fotó tavalyról:
Ebből a történetből is jól látszik, hova vezet, hogy mi emberek nehezen tartjuk meg az egészséges mértéket. Mert miközben kötelességünk kiállni azért, hogy minden élet egyformán értékes, azért nem árt, ha igyekszünk olyanok lenni, mint a régi viccben a szovjet katona: aki először gondolkodik, és csak azután cselekszik. Nem árt, ha először kérdezünk, és csak aztán üvöltünk. 
Ha ezt elkezdjük megtanulni, akkor legközelebb talán nem fogunk fajgyűlölőnek nevezni egy garázskapu-kötelet...
Sportok
A válogatott hozta a kötelezőt San Marino ellen, Valter dobogón végzett a katalán körön
29/03/2021 03:11
Sportok
Kikapott a románoktól a magyar válogatott, Verstappen indulhat az élről Bahreinben
28/03/2021 03:07