Két és fél évvel a verseny vége után írt brazil sporttörténelmet az olimpiai ötödik, csakhogy erről az égvilágon senki nem tájékoztatta - avagy újabb "finom" doppingügy a súlyemelőknél...

Legutóbb február elején számoltunk be a súlyemelésben zajló (egyik) doppingesetről, aminek főszerepében a tokiói játékoktól eltiltott románok állnak. A napokban újabb két, hasonló témájú vonal indult el a nemzetközi sportsajtóban: az egyik arra vonatkozóan, hogy több nagy nemzet is kifogásolja az olimpiai kvalifikáció szempontjából meghatározó, ám a koronavírus-járvány miatt elmulasztott doppingellenőrzéseket és a szabályok zűrzavarát (tavaly márciustól az év végéig egyetlen egy észak-koreai, iráni és türkmén súlyemelőt sem teszteltek, márpedig érmes esélyeik lehetnek nyáron), míg a másik a 2018-as asgabati világbajnokság kapcsán került elő. 
Valóban kizárhatják Romániát a tokiói olimpiáról az egyik sikersportágukban | Eurosport
Ráadásul rajtuk kívül még négy ország legjobbjai vannak egyre komolyabb bajban, köztük nem egy éremesélyes is - úgy tűnik, hiába került elő a szennyezett húsos doppingkifogás. Évek óta zajlik az a doppingügy, ami ezekben a hetekben a jelek szerint immár tényleg a célegyenesébe fordul.
Sportok
Szilágyi Áron és Csipes Tamara az Év sportolója
06/01/2022 21:09
Történt ugyanis, hogy a +109 kilogrammosok kategóriájában az összetett bronzérmes Rustam Djangabaevet két és fél év után diszkvalifikálták. Az üzbéget még 2019 áprilisában függesztette fel egy pozitív teszt miatt a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF), majd hosszas vizsgálódás kezdődött. Időközben kiderült, hogy a biológiai útlevelében észlelt gyanús értékek Djangabaev 2018 májusában leadott vizeletmintájából adódnak, hisz ez a vizeletminta egész egyszerűen nem tőle származott, csak a manipulálás céljából a sajátjaként adta le. A csalást és a növekedés hormon miatti pozitív doppingtesztet a Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) a WADA-kódex értelmében 2020 decemberében négyéves eltiltással büntette, ezt Djangabaev elfogadta.
Csakhogy az IWF a szóban forgó világbajnoki bronzérem sorsáról az utóbbi három hónapban semmiféle közleményt nem adott ki, miközben a döntést már meghozták - ráadásul még a legfőbb érintettnek is "elfelejtettek" szólni. 
"Az internetről tudtam meg, hogy megszereztem Brazília történetének első világbajnoki érmét!"
 - nyilatkozta hitetlenkedve az eredetileg negyedik helyen végző, immár harmadik 
Fernando Reis
"Egyáltalán nem értem, hogy erről miért nem szólt nekem senki, nagyon fura és abszurd az egész. Egy edző jelezte, hogy nézzek már rá az IWF honlapjára, mert úgy látja, megváltoztatták a 2018-as eredményeket, innen tudtam meg Djangabaev kizárását. Nem így képzeltem el az első dobogómat, de kétségtelenül nagy pillanat ez nekem és a brazil súlyemelésnek."
Végül a napokban a brazil szövetség közbenjárására megérkezett a hivatalos értesítés, Reis hamarosan meg is fogja kapni az érmet.
"Sokat jelent nekünk Fernando sikere, ez a bronz országszerte segít a fiatal sportolóink motiválásában és a súlyemelés presztízsének növelésében" - mondta Enrique Montero, a brazil szövetség elnöke.
A riói ötkarikás játékokon ötödik helyen záró 31 éves Reis azt reméli, Tokióban immár "versenykörülmények" között is dobogóra tud állni: "Most kaptam egy jókora adag motivációt az olimpiára. Az edzések fantasztikusan mennek, a testem szinte szárnyal és fejben is nagyon rendben vagyok."
insidethegames.biz
Sportok
A Honvéd bebizonyította, hogy bizony a Fradi is verhető
02/01/2022 11:18
Sportok
2021 legnagyobb sportos bénázásai csokorba szedve
02/01/2022 11:07