Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Kicsi az ország, de sportlövészetben erős: megvan San Marino első olimpiai érme

Takács Márton

Publikálva 30/07/2021 - 19:14 GMT+2

San Marino a legkisebb olyan ország, amely valaha érmet nyert egy olimpián. A miniállam a sportlövő Alessandra Perilli révén szerzett bronzot Tokióban.

Óriási lépés egy kis országnak

Fotó: AFP

Csak 61 év kellett hozzá, de az európai kis ország elhódította első olimpiai érmét.

Az Olaszország által körülvett, tengerparttal nem rendelkező apró európai ország, San Marino csütörtökön története első olimpiai érmét nyerte a tokiói olimpián.
San Marino eddig is elmondhatta magáról, hogy minden bizonnyal a legkisebb országok közé tartozik, amelyek küldenek sportolókat az olimpiára. Japánban szintet lépett a kis ország, ugyanis csütörtökön ennek a pöttöm európai államnak is megvolt a maga pillanata a tokiói olimpián.
Alessandra Perilli sportlövő bronzérmet nyert a női trap versenyszámban, és ezzel ő lett az első San Marinó-i olimpikon, aki valaha is érmet szerzett. Sőt, sikerével San Marino lett a legkisebb ország, amely valaha érmes lett bármelyik olimpián.
Az apró ország, amely technikailag egy mikroállam, amelyet Olaszország vesz körül, mindössze 34 000 lakosú, és Perilli egyike volt annak a mindössze öt sportolónak, aki az országot képviselhette a tokiói olimpián.
A 23,6 négyzetmérföldes területével San Marino kisebb, mint New York öt kerületéből négy. A nemzet még az Egyesült Államok 1000 legnépesebb városa közé sem kerülne be, de Perilli jóvoltából most már van egy olimpiai érme.
picture

Versenyzés közben

Fotó: AFP

A 2012-es londoni olimpián Perilli lett az első San Marinó-i, aki bármely sportágban a negyedik vagy annál jobb helyen végzett egy olimpiai versenyszámban. Abban az évben negyedik lett a trap versenyszámban.
A korábbi legjobb eredmény, amelyet egy honfitársa elért az olimpián, az Franceso Nanni lövész 50 méteres puska fekvőpuska számban kiharcolt ötödik helye volt 1984-ben, Los Angelesben. Perilli elhatározta, hogy többé nem lesz negyedik.
"A döntő alatt, amikor az ötödik lövő kiment, arra gondoltam, nem akarok még egyszer negyedik lenni, úgyhogy muszáj megcsinálnom." - mondta Perilli a Tokióban elért harmadik helyét követően a CNN szerint. "Ez az első érem nekem és az országomnak is. Kis ország vagyunk, de nagyon büszkék vagyunk rá. Otthon biztosan sírva fakadnak."
picture

Ő nem mondhatná a Ponyvaregény elhíresült mondatát, a Puska kellett volna... kezdetűt

Fotó: AFP

A 33 éves Perilli 2001-ben kezdett el lőni, amikor édesapja megismertette a sportággal. Nővére, Arianna Perilli szintén sportlövő, aki Olaszországot és San Marinót is képviselte, és a 2017-es azerbajdzsáni Európa-bajnokságon aranyérmet nyert trapban.
Perilli az olimpia honlapján található adatlapja szerint testvérét tekinti sportolói példaképének. 2013 és 2014 között Perilli hét hónapot szüneteltette sportolói pályafutását, miután várandós lett a fiával.
"Végigmentünk ezen az egész folyamaton, és csapatként együtt nyertük meg az érmet." - mondta Perilli a dobogós sikeréről elmélkedve. "Az első személy, akinek szeretnék köszönetet mondani, az edzőm, Luca Di Mari. Nagyon büszke vagyok, mert megdolgoztunk azért, hogy idáig eljussunk. Azt hiszem, olyanok vagyunk, mint egy nagy család. És ez az, amit a legjobban szeretek. Ez az, ami segít nekünk a győzelemben, és lehetővé teszi számunkra, hogy előrehaladjunk." – tette hozzá.
picture

Alessandra Perilli

Fotó: AFP

San Marino először 1960-ban Rómában vett részt nyári olimpián. Legtöbb sportolójukat mindig is lövészetben nevezték be, ahol a legjobb eredményeik voltak, de ha esetleg Perilli vállára az elvárások súlya nehezedett is, azt egyáltalán nem mutatta.
"Nem volt rajtam nyomás, csak az országom, a csapatom, a szövetségem és az olimpiai bizottság támogatása." A fiatalabb sportolóknak szóló inspiráló üzenetében azt mondta: "Sportoljatok tovább és álmodozzatok!"
A számot egyébként a szlovák Zuzana Rehak Stefecekova nyerte, az amerikai Kayle Browning lett az ezüstérmes.
picture

San Marino új hőse

Fotó: AFP

Perilli legközelebb szombaton a vegyes csapat trap versenyszámban fog versenyezni Gian Marco Berti oldalán. Myles Nazem Amine birkózó, Paolo Persoglia dzsúdós és Arianna Valloni úszó a San Marinó-i csapat további sportolói rajtuk kívül.
Egy mikroállam esetében már ez sem kis teljesítmény.
via CNN, CBS

Aki szeretne az olimpia alatt is a cikkeinkről és a híreinkről első kézből tájékozódni, itt tud feliratkozni a hírlevelünkre!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés