A finn snowboardos az első, akinek a szabadstílusú szakágak világbajnokságán ez sikerült.
A hódeszkások számára a szombat esti villanyfényes big air döntővel értek véget a 2015-ös kreischbergi FIS Freestyle Sí és Snowboard Világbajnokság küzdelmei. A házigazdák számára több szempontból is különleges volt a verseny: egyrészt 12 évvel ezelőtt itt rendezték az első FIS big air versenyt, másrészt a hölgyek most versenyezhettek először ebben a számban világbajnoki érmekért.
A ridereket az esemény színvonalához méltó őrületes hangulat fogadta a döntőben. A telt házas arénában minden ugrást gigászi hangorkán kísért. Kellett is a támogatás a lányoknak, mert az ugrató paraméterei láthatóan nem voltak ideálisak. A túlságosan meredek érkezővel sokaknak meggyűlt a baja, ezért rengeteg volt a rontott érkezés.
Snowboard
Teljes erőbedobással az olimpiai részvételért
02/05/2021 20:10
A versenyzőknek három lehetősége volt ugrani, melyek közül a két legmagasabb pontszámot összeadva alakult ki a végeredmény. Hibázni tehát csak egyszer lehetett, ez pedig keveseknek sikerült. Sokan próbáltak taktikázni és inkább a biztos eredményre koncentrálva egyszerűbb ugrást bemutatni, ami a női verseny színvonalára nem volt éppen pozitív hatással.
Legjobban a svájci Elena Könz bírta a nyomást, és két, szépen kivitelezett 540-es ugrással szerezte meg a női big air első világbajnoki aranyérmét, egyben Svájc első és egyetlen aranyérmét Kreischbergen. A talán túlzottan is biztonsági taktikát választó finn Merika Enne ezüstérmes lett, míg a bronz a szintén svájci Sina Candrian nyakába került.

A női dobogósok balról jobbra: Merika Enne, Elena Könz, Sina Candrian

Fotó: Eurosport

A férfiaknál, annak ellenére, hogy a világ élvonalába tartozó versenyzők nagy többsége a párhuzamosan zajló aspeni X Games-en indult, a mezőnyben azért akadt néhány nagyágyú. Janne Korpi és Patrick Burgener ugyan nem jutott a tízes döntőbe, ott volt viszont az Air and Style-t is megjárt Mans Hedberg és Niklas Matsson, a világ első tripla backside rodeóját jegyző angol Billy Morgan és a világbajnoki címvédő finn Roope Tonteri.
A tökéletesnek nem mondható ugrató ellenére már az első ugrásból sejteni lehetett, hogy a srácok nem fognak óvatoskodni. a svájci Lucien Koch ugyanis egy backside 1260-nal indította a döntőt. Az első triplakork kísérletre sem kellett sokáig várni: a 17 éves orosz Anton Mamajevnek kb. 1 méterrel kellett volna magasabbra ugrania és beadja. Másodszorra már csak fél méter hiányzott, harmadszorra viszont nem merte megpróbálni.
Később többen is próbálkoztak a backside triplakork 1440-nel, de senki sem tudta landolni. Az egyetlen sikeres tripla Billy Morgan nevéhez fűződik, aki a második sorozatban egy tripla backside rodeót ugrott. Harmadik ugrását viszont elrontotta, így nem szerzett érmet.

A győzelem pillanata - Roope Tonteri

Fotó: Eurosport

A címvédő Roope Tonteri a második sorozatban egy csodálatos cab 1440-et ugrott, amivel a nap legmagasabb pontszámát kapta. A harmadik körben ezért elég volt neki egy erős, de nem virtuóz ugrást vállalni a győzelemhez. Roope nem is kockáztatott, egy backside duplakork 1080-nal elegendő pontot szerzett, hogy megnyerje a versenyt. A finn ridernek ez már a harmadik világbajnoki címe, hiszen két éve nemcsak a big airt, hanem a slopestyle-t is megnyerte.
A második helyen hatalmas meglepetésre a kanadai Darcy Sharpe végzett, akinek a nővére, Cassie félcső síben szintén ezüstérmet szerzett a világbajnokságon. A bronzérmet a 17 éves amerikai Kyle Mack viheti haza, aki pár éve 15 évesen elsőként ugrott a világon triplakorkot versenyen.

A férfi dobogósok balról jobbra: Darcy Sharpe, Roope Tonteri, Kyle Mack

Fotó: Eurosport

Egyedüli magyarkéntSzerb Mátyás 47 indulóból a 37. helyen zárta a világbajnokság big air versenyszámát, olyan ridereket megelőzve, mint Matthias Weissenbacher, vagy a friss slopestyle világbajnok Ryan Stassel. Matyi így nyilatkozott a Magyar Snowboard Szövetségnek a selejtező után:
„A kvalifikáció közepesen sikerült számomra. Backside 720-at ugrottam az első körben Indy grabbel, jó érkezéssel, kis hibával a levegőben. A második körben backside 900-at próbáltam, de azt sajnos nem tudtam beadni. Az ugratónak elég szokatlan volt az íve, az érkező pedig meglehetősen meredek volt. Az edzés utáni meeting-en még sok edző és rider is panaszkodott, hogy nagyon furcsán dob az ugrató, de a versenyen ez kevésbé volt érzékelhető, hiszen többen is adtak triplakorkot, meg 1440-eket már a kvalifikáció alatt is.”
A big air versenyszám volt a hódeszkások utolsó fellépése a kreischbergi világbajnokságon. A Magyar Snowboard Válogatott a hazai snowboardsport legeredményesebb világversenyén van túl.Gyarmati Panka világbajnoki 6. helye szenzációs, de a csapat többi tagja is várakozások felett teljesített. Ezúton is gratulálunk a magyar versenyzőknek a kiváló szerepléshez!
Snowboard
Lavinabalesetben elhunyt a világbajnok snowboardos
24/03/2021 17:47
Snowboard
Fricz Botond gyönyörű triplaszaltója a világbajnokságon
14/03/2021 20:21