Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Kozuback Kamilla a hazai snowboardos közösség negyed évszázados álmát váltotta valóra

Pintér László

Publikálva 20/01/2022 - 09:48 GMT+1

Ami a média számára a kissé elcsépelt „sporttörténelmi pillanat”, abban tucatnyi versenyző 25 évnyi munkája, verejtéke, reménye, csalódása van benne.

Kozuback Kamilla

Fotó: AFP

Először indulhat magyar snowboardos a téli olimpián. Hogy ez valójában mit jelent egy olyan országban, ahol lassan a hóért is imádkozni kell, csak azok tudhatják, akik végigkövették annak a maroknyi snowboardosnak az útját, akik versenyzőként megpróbáltak bekerülni a világ élvonalába. Többüknek ez még ezzel az óriási hendikeppel is sikerült, de az olimpia felett mintha átok ült volna. Egészen mostanáig.

Egy 17 éves snowboardos lánynak sikerült kiharcolnia a részvételt, nem akármilyen hátrányból. Amikor a kanadai születésű, de anyai ágon magyar Kozuback Kamilla 15 évesen eldöntötte, hogy magyar színekben szeretne nemzetközi porondra lépni, közel két évet kellett várnia, mire a Nemzetközi Síszövetség hivatalos nemzetiség váltási procedúrája lezajlott. Ez az olimpiai kvalifikációs időszak 30 hónapjából 24-et lefedett. Ezután még további négy hónapot kellett várni a tél kezdetére, az első versenyekig. Közben még becsúszott egy bokaficam, ami miatt az első big air világkupát a svájci Churban ki kellett hagynia.
Kamilla ebben a szezonban, december elején állhatott először rajthoz világkupa versenyen magyar színekben, az olimpiai kvalifikáció hajrájában, rögtön a világ legjobbjai ellen. Negyven nap alatt harcolta ki a helyét az olimpiára. Ebben a negyven napban összesen hét világkupán vett részt, egy big air, három félcső és három slopestyle verseny van a lábában. Két olyan hétvégéje volt, amikor egyszerre két számban is rajthoz állt, az egyik szilveszterkor. Rajta kívül egy olyan versenyzőt ismerek a női mezőnyben, aki mind a három számban indul. A félcső elsősorban a specialisták terepe, nagyban különbözik a slopestyle és big air számoktól, amelyekben egyébként Kamilla is erősebb, ezekre többet is gyakorol.
Akiben esetleg felmerült volna, hogy Kamilla azért váltott országot, mert kanadaiként bizonyára nem tudott volna kijutni az olimpiára, azok számára megnyugtató információkkal szolgálhatunk. Az olimpiára nemenként és versenyszámonként egy nemzetből maximum négyen juthatnak ki. Kamilla a kanadaiaknál harmadik lett volna, és végül éppen egy kanadai lányt ütött ki az olimpiáért.
Szintén felmerülhet egyesekben a nemzetiségváltás miatt a legutóbbi olimpián történt freestyle sí fiaskó, akinek főszereplőjét bevallom, legszívesebben örökre kitörölném az emlékeimből, ha lehetne. Másfél évtizedes sportriporteri pályafutásom alatt egyszer sem éreztem még olyan szekunder szégyenérzetet, mint amikor az ő menetét néztem. Előre leszögezem, hogy bármiféle párhuzam közte és Kamilla között nemcsak téves, de konkrétan sértés Kamillára nézve. Kamilla él-hal a snowboardért, nem marketingből büszke magyar gyökereire, és nem azért megy az olimpiára, hogy feszíthessen a nyitóünnepségen átélve a feelinget, hanem azért, hogy a versenyzőtársaival együtt megmutassák a világnak, hogy mennyire király dolog snowboardozni. Mármint úgy, hogy ők tudnak is.
Ennyit a dolog szakmai részéről. Most pedig következzék egy szubjektív írás arról, hogy mit is jelent valójában a magyar snowboardos közösségnek ez az olimpiai részvétel. Az író a hazai snowboard szcéna ismert és elismert tagja, amolyan „öreg” motoros, Sticzay Péter, akit mindenki csak Sticónak ismer. Bár közösségi oldalára írt bejegyzése elsősorban a sportág hazai történetét ismerők számára szól, így a benne szereplő nevek közül még a téli sportot kedvelő olvasónak is csak néhány lehet ismerős, az üzenet a szereplők ismerete nélkül is tisztán átjön.
"Ötkarikás mese
Ma olyan hírt kaptunk, amire a magyar verseny snowboard közösség 1998 óta vár.
Snowboard közösség alatt azt a pár embert értem, akinek az előző két évtizedben a snowboard versenyzés volt a szenvedélye. Hiszen 1998-ban debütált a snowboard Naganóban az olimpián. 24 éve!
24 éve próbálkozik magyar snowboard versenyző kijutni az ötkarikás játékokra. Micsoda álom, micsoda utazás, micsoda küzdelmek, drámák és most Kozuback Kamillának valósággá vált a 24 éves délibábunk. Kamilla beadta, amit megkövetelt a haza… és valószínű most hihetetlen sok elismerő impulzust kap. Ami jár, az jár!
Kamilla, a 17 éveddel megtörted a 24 éves átkot! Le a kalappal előtted!
Mindamellett szeretnék egy teljesen egyéni szempontú visszatekintést is tenni (hiszen elfogult vagyok)! 1998-ban egy maréknyi magyar fiatal snowboard versenyző teljes elánnal ugrott fejest az olimpiai álomba. Totálisan fogalmatlanok voltunk, de hihetetlenül lelkesek. Simán tudnék hősi eposzt írni azokról az időkről, versenyekről és versenyzőkről. Az volt a snowboard vadnyugata. Itthon és külföldön is.
1998-ban azt gondoltuk, hogy minden ország alanyi jogon kijuttathat egy női és egy férfi versenyzőt, így abban az évben azonnal házi versenyeket írtunk ki, és egész szezonunkat áthatotta az örült izgalom, hogy igazi olimpikonná válhatunk. Ezzel ébredtünk és keltünk, ezt lélegeztük (utána sok-sok éven keresztül). Pedig milyen messze voltunk tőle….
Aztán persze jött a fekete leves, hiszen kiderült, hogy harminc snowboard versenyző (még annyi se) juthatott „csak” ki! A világon a legjobb 30 közé kerülni pedig igazán nem könnyű dolog (főleg nem a dombos kis hazánkból, ahol sokan bolondnak néztek bennünket)! Annyira nem könnyű, hogy 24 év kellett ahhoz, hogy az álom valóra váljon.
A 24 év alatt számtalan versenyző és támogató tette bele irdatlan sok energiáját, idejét, pénzét, csontjait, szalagjait, családi kasszáját, párkapcsolatát, az Életét. Kamilla fantasztikus sikere kapcsán szeretném felidézni, és egyben szeretnék tisztelegni azok előtt, akik az előző 24 évben komoly erőfeszítéseket tettek a magyar snowboardsportért. Mert tudnotok kell, hogy itt hatalmas erőfeszítések történtek, a mai nagy napig! A felidézés a teljesség teljes igénye nélkül (!!!) történik. Bedobálom azok nevét (akikre hirtelen emlékszem), akikről tudom, hogy egy adott időszakban mindent megtettek azért, hogy az olimpiára kijussanak magyar snowboardosként.
Csuti (Varga Judit) és Ádzsi (Pajor Ági) női alpin párharca volt az első igazán színvonalas rivalizálás. Mellettük többen tolongtunk alpinos fiúk: Zaza, Marcika, Juni, Rozi, Magyesz, meg a többiek… olimpiai álmok, nemzetközi versenyek hőskora. Talán a legközelebb Ádzsi és Zaza volt az ötkarikához. Aztán felnőtt szép lassan Laura (Lovász Laura) és majdnem odaért vagy éppen épp nem ért oda, de az biztos, hogy újra egy női versenyzőnek nyílt „majdnem” lehetősége. Közben sokan kitartottunk a régiek közül és újra és újra rápróbáltunk négyévenként a nagy álomra. Számolgattuk a FIS pontokat, keresgéltük a könnyebb versenyeket.
Közben Liptay Dév és Mani [Manninger Máté – a szerk.] generációja vette át az egyeduralmat az ugratókon, de az olimpiai láng messze volt nekik is. Majd kislány cseperedett fel Gyarmati Panka személyében és új remény éledt. Panka tényleg ott volt! Az, hogy nem volt ott, az a csoda  Hihetetlen nemzetközi eredményei magukért beszélnek.
Panka csodálatos tündöklése alatt a férfiaknál Szigi (Szigeti Viktor) hozott új szenvedélyt az ugratókon és mutatta meg az akkori top színvonalat. Milyen jó volt újra és újra elhinni, hogy magyar versenyző odaér a legjobbak közé! Mindeközben az MSBSZ (Magyar Snowboard Szövetség) sok-sok generáción keresztül szolgálta és támogatta társadalmi munkában ezeket az álmokat és versenyzőket és visszafojtott lélegzettel drukkolt a csodának.
[…]
Bécsy Bazsi vezetése alatt Fritz Boti és Kozuback Kamilla óriásit lépett a nemzetközi színvonal terén. Boti szép lassan, a szemünk előtt lett professzionális versenyző, Kamilla meg hipp-hopp itt termett, és megtörte a csúnya átkot. Biztos segített neki, hogy nem is tudott nagyon az átokról, se arról a történetről, amiről éppen írok. Az a csodálatos, hogy innentől már nincs rajtunk az a lelki teher, hogy miért sikerülne… Innentől az új generációs versenyzőknek lelkileg biztos könnyebb dolguk lesz. Ezért is köszönet jár olimpikonunknak! Igazából azért írtam ezt a posztot, mert azt gondolom, hogy Kamilla eredményében mindannyiunk küzdelme benne van, és mind büszkék lehetünk, hogy ez megtörtént.
Miközben ezt írom, felvillannak az emlékek. Számtalan verseny hangulata, fontos futamok csalódása, öröme és hangulata, az a sok-sok barát és versenyzőtárs, és azok a csodálatos élmények...
Lassan leesik a tantusz, hogy nem is a nevek a fontosak, hanem az a folyam(at), ahogy a magyar verseny snowboard kanyargott, a sok-sok generációja alatt! Keep riding 4ever!”
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés