Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Az oltatlan olimpiai bajnok háromhetes kötelező karanténját tölti a téli játékok kezdete előtt

Dobos Lilla

Frissítve 22/01/2022 - 16:20 GMT+1

Patrizia Kummer úgy kezdte meg pekingi karanténját, hogy még az olimpiai kerettagsága sem volt biztos.

Patrizia Kummer - fotó: Xinhua

Fotó: AFP

Novak Djokovic után a parallel snowboardos olimpiai bajnok Patrizia Kummer került reflektorfénybe, miután kiderült: ő sincs beoltva koronavírus ellen.
Patrizia Kummer Szocsiban lett olimpiai bajnok parallel snowboardban, emellett pedig háromszoros világbajnoki dobogós és tizenötszörös világkupa-győztes. Most azonban nem eredményeivel került címlapokra, hanem azzal, hogy nyíltan vállalja: nem vette fel a koronavírus elleni védőoltást. Az olimpiai szerepléshez ugyan az oltás nem kötelező, azonban annak, aki úgy dönt, hogy ezt az utat választja, egy háromhetes karantént kell vállalnia a játékok megkezdése előtt (ez alól csak nagyon indokolt jogi vagy orvosi esetben lehet felmentést kérni). A svájci már egy hetet lehúzott az olimpiai karanténhotelben, onnan értékelt a sajtó képviselőinek:
„Tavaly áprilisban hoztam meg a döntést, hogy nem oltatom be magam, de akkor még nem lehetett tudni, hogy ez mivel jár az olimpia tekintetében. Szeptember óta azonban tisztában vagyok vele, hogy ha az olimpiára akarok jönni, karantén vár rám. Teljesen megértem és elfogadom, hogy itt kell lennem, tudom, hogy ez az emberek védelmére szolgál.
Egyébként a bezártságot nem tekintem büntetésnek, kreatív vagyok, feltalálom magam egy szobában is.”
Kummer elmondása szerint nem oltásellenes, de személyes okokból úgy döntött, a koronavírus elleni védőoltást nem adatja be, vállalva ezzel a nehézségeket az olimpia kapcsán.
A nehézségek esetében azt jelentették, hogy úgy utazott el Pekingbe, hogy még nem volt biztos résztvevője a svájci olimpiai csapatnak. Svájcnak négy kvótája van női parallel snowboardban, de öten is pályáztak erre a négy helyre. Az olimpiai bajnok eddig nem produkált túl erős szezont, ráadásul több világkupa-versenyt is ki kellett hagynia. Az olasz versenyeken az oltás hiányában nem állhatott rajthoz, az osztrák versenyekre pedig már a karantén miatt nem tudott elutazni.
picture

Patrizia Kummer

Fotó: SID

Kummer így a Pekingbe tartó gépre úgy ült föl, hogy egyáltalán nem lehetett biztos abban, hogy elindulhat a játékokon. Azóta közben a svájci szövetség kihirdette keretét, amelynek az olimpiai bajnok is tagja, mivel Svájc azon országok közé tartozik, akiknél lehetnek olimpiai kerettagok azok is, akik nincsenek beoltva. Kummer tehát ott lesz a startnál, ám az erősen kérdéses, hogy egy egyébként sem túl erős szezont produkáló versenyző három hét szállodai karantén után vajon mire lesz képes a pályán.
A parallel snowboardosok mezőnyében egyébként nem Kummer az egyetlen, aki nyilvánosságra hozta, hogy nem kérte az oltást. A svájci jó barátja, a sportág nagyasszonya, a 48 esztendős osztrák Claudia Riegler is kijelentette, hogy elzárkózik a vakcinától. A közel 50 esztendős világbajnok még mindig aktív tagja a világkupa-sorozatnak, ráadásul az idei szezonból is vannak dobogó közeli eredményei, így akár éremesélyes is lehetne az olimpián.
Azonban Svájccal ellentétben az osztrák szövetség kijelentette, hogy nem visz ki az olimpiára oltatlan személyt, így Rieglernek e hét végéig adott határidőt az első oltás beadatására. Az osztrák azonban nemrég közétett egy posztot Instagram-oldalán, amely alapján elég valószínűnek tűnik, hogy döntésén nem fog változtatni. Így minden bizonnyal Claudia Riegler reményei elszálltak az olimpiai részvétel kapcsán, amely bizonyosan az utolsó ötkarikás szereplése lett volna.
A parallel snowboard versenyszámait február 8-án és 9-én rendezik Pekingben. Tartsanak az Eurosporttal az olimpia alatt is!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés