A kanadai ex-sprinter, Ben Johnson anabolikus szteroidokra szakosodott üzletet nyitott Torontóban. Az amerikai Lance Armstrong pedig új típusú EPO-nagykereskedésének megalapításán fáradozik éppen Kaliforniában. Mindkét fenti mondat egyelőre nyilvánvaló képtelenség, ugyanakkor némi párhuzam vonható a doppingolás miatt megbukott két világszerte ismert sportsztár és a kanadai olimpiai bajnok snowboardos, Ross Rebagliati között.
A kapcsolódás megértéséhez időben az 1998-as naganói téli olimpiáig kell visszamennünk, ahol a snowboard versenyt megnyerő kanadaitól néhány órára elvették az aranyérmet. A laza életvitelükről ismert boardosok között nem volt ritkaság annak idején (talán még ma sem) a marihuána fogyasztása, Rebagliati dopping-mintájában pedig pont ezen szert mutatta ki a vizsgálat. A közkedvelt kábítószer egyik alkotóeleme (a THC - tetrahidrokannabinol) ugyan rajta volt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tiltólistáján (ezért vették el elsőre az érmet), ám gyors fellebbezés után kiderült, hogy a Nemzetközi Síszövetség (FIS) listáján viszont nem szerepelt a marihuána, így Rebagliati mégis a párhuzamos szlalom történetének első olimpiai bajnoka lett. A szer és hatóanyaga, a THC pedig azóta bevésődött a WADA mindenkire érvényes dopping-listájába is.
A
marihuána
az indiai kender szárított virága, magja és levele. Több más nevén ismert, mint pl. fű, spangli, zöld, mari, THC stb. Kétezer évvel ezelőttre nyúlik vissza a kender termesztése, amikor érzékcsalódást okozó hatása miatt kezdték el termeszteni. Korábban a cannabis THC tartalma jóval kevesebb volt, mint manapság, azonban a modern termesztési technikákat kihasználva és továbbfejlesztve a THC arány 1974-re a korábbi egyről 4%-ra nőtt, 2008-ban pedig már elérte a 9,6%-ot is. Forrás: narconon.hu
Snowboard
Teljes erőbedobással az olimpiai részvételért
02/05/2021 20:10
A téma 16 év után most azért került előtérbe, mert Rebagliati tavaly januárban egy új (a beszédes Ross' Gold névre hallgató) céget alapított, amely az orvosi kezelésekre használatos - Kanadában idén áprilisban legalizált - marihuána forgalmazására szakosodott. A liberalizáció óta cégek százai kezdtek gondolkozni a hirtelen felszabadított piac "elfoglalásán" és az engedélyek gyors beszerzésén, Rebagliati korábbi sportmúltját és a naganói történések miatti ismertségét latba vetve (már egy éve "haknizik" a témával a kanadai és az amerikai médiában) szeretne a piac élszereplőjévé válni.
Mi pedig azt vonhatjuk le tanulságként, hogy egy egyszerű adminisztratív döntés milyen érdekes fordulatokat hozhat egy addig sokszor bűnösnek minősülő szer kapcsán. Ki tudja, lehet, hogy egyszer majd a szteroidok és az EPO vonatkozásában is jön a fokozott liberalizáció? Bár azt hiszem ezen termékek (fekete)piaca Ben Johnson és Lance Armstrong szerepvállalása nélkül is (vagy talán pont miattuk?) eléggé virágzik...
Snowboard
Lavinabalesetben elhunyt a világbajnok snowboardos
24/03/2021 17:47
Snowboard
Fricz Botond gyönyörű triplaszaltója a világbajnokságon
14/03/2021 20:21