Hazatért a kínai Yabuliból a Magyar Junior Snowboard Válogatott, ahol Fricz Botond slopestyle-ban, míg Fehér Zsófia, Csillag Dávid és Szász Csongor snowboardkrosszban képviselte hazánkat a junior világbajnokságon.
Snowboardkrossz versenyszámban Csillag Dávid az 54 fős, nagyon erős világbajnoki mezőnyben a 24. helyezést szerezte meg, ami hatalmas sikernek számít. Dávid ugyanabba a schladmingi sportiskolába jár, ahol Gyarmati Panka és Szigeti Viktor is végzett, és mindent megtesz azért, hogy álmát, az olimpián való indulást valóra váltsa. Bekényi Ádám szövetségi kapitány így számolt be a versenyről:
„A hosszú, kitartó, szorgalmas munka gyümölcse végre beérett.Dávida selejtezőből a 39. helyen jutott a legjobb 64-es főtáblára. A magyar versenyző rendkívül okosan, a közösen megbeszélt taktikát betartva a 2. helyen jutott tovább a legjobb 32 közé. Ott két francia és egy cseh versenyzővel került szembe. Nem sokon múlott az újabb bravúr, de kevéssel lemaradva a továbbjutó 2. helytől harmadikként búcsúzott a további egyéni küzdelmektől.
Snowboard
Teljes erőbedobással az olimpiai részvételért
02/05/2021 20:10
Ugyanebben a versenyszámban Szász Csongor az 52. helyet szerezte meg. Kaotikus futamba került, ahol az első kanyarban az osztrák versenyző megpördült, így Csongornak fékezni kellett, lendületét vesztette. A pálya rövidségéből adódóan, ilyen sebességvesztést követően már nem tudta behozni az élmezőnyt.

Csillag Dávid és Szász Csongor

Fotó: Eurosport

A lányok mezőnyében Fehér Zsófiért szoríthattunk. Az egyetlen edzésnap nem úgy sikerült, ahogy elterveztük, de biztató köröket teljesített. A szélsőséges időjárás még nehezebbé tette a három ugratóval tarkított, felnőtt Európa Kupa-szintű pályát. 80 km/h-s széllökések voltak, a szembeszél Zsófit az egyik ugratón úgy megfogta, hogy az érkező helyett a lapos részre zuhant. Megütötte az arcát, de tudta folytatni. Sokat elmond a körülményekről, hogy a selejtező előtt öt lány lépett vissza, mert nem mertek lemenni a pályán. Zsófi viszont legyőzte félelmét, és nagyon bátran, bevállalósan teljesítette a kvalifikációt. Sajnos az utolsó ugrató kifogott rajta. A 36. helyet szerezte meg, ami nem volt elég a 32-es kieséses szakaszba jutáshoz.

Fehér Zsófia

Fotó: Eurosport

A csapatverseny során fiainkat az egyik legerősebb csoportba sorsolták, így a tisztes helytállás volt a cél. A fiúk a hosszú versenyhét ellenére nagyon összeszedetten és jól versenyeztek, de a papírformának megfelelően a 3. helyen értünk célba és elbúcsúztunk a további küzdelmektől.”
Slopestyle versenyszámban egyetlen indulónk a kecskeméti Fricz Botond volt. Neki jutott a legrosszabb időjárás: a selejtező napján hóvihar tombolt, vízszintesen szakadt a hó, látni is alig lehetett. Bekényi Ádám szövetségi kapitány szerint le kellett volna fújni a versenyt, mert olyan körülmények között életveszélyes volt a pálya. Boti a selejtező első körében a második ugratón egy szélroham miatt elvesztette egyensúlyát és akkorát esett, hogy a deszkája is eltört. Nem érezte jól magát, így a második kört már nem vállalta. A hátát és a bokáját fájlalta (nem tudott lehajolni, hogy becsatoljon), de azóta már rendbejött. Végül az 56 fős mezőnyben a 48. helyet szerezte meg. Boti az elmúlt néhány hónapban nagyon sokat fejlődött a korábbi négyszeres magyar bajnok Rigler Miklós edző irányítása mellett. A 14 éves hódeszkásnak ez volt az első komoly világversenye, a kedvezőtlen körülmények miatt azonban ezúttal sajnos nem tudta megmutatni, mire képes.

Fricz Botond

Fotó: Eurosport

Bekényi Ádám maximálisan pozitívnak értékelte a csapat kínai szereplését, és mindannyiuk nevében köszönetét fejezte ki a támogatásért.
„Rengeteg versenytapasztalattal gazdagodott a magyar utánpótlás csapatunk. Köszönjük a Magyar Snowboard Szövetségnek (különösen Pajor Ágnesnek és Némethné Harmat Rózsának), hogy a versenyen való részvételünket zökkenőmentesen megszervezték. Köszönet Szilágyi Ferencnek a waxfelszerelésünk kiegészítéséért, és nem utolsó sorban köszönjük a sportolók családjainak támogatását, hogy részt vehettünk a világbajnokságon!”
A csapat szereplésének legnagyobb tétje a jövő évilillehammeri Ifjúsági Olimpiára (YOG) való kvótaszerzés volt. Csillag Dávid 24. helyének köszönhetően férfi snowboardkrosszban Magyarország 12. a nemzetek rangsorában. A YOG-ra az első 12 ország kvalifikál egyenesen, további négy országot a YOG korosztályos versenyzők 2014. december és 2016. január között szerzett FIS pontjai alapján választanak ki. Illetve, ha Norvégia nincs az első 12-ben, akkor a rendező ország jogán a négy helyből egy az övék. Hanne Staff, a Norvég Olimpiai Bizottság elnökhelyettese viszont kijelentette, hogy nincs YOG korosztályos SBX versenyzőjük, és ahogy az EYOF-on, úgy a YOG-on sem indítanak senkit. Ezek alapján 99% bizonyossággal állíthatjuk, hogy Magyarország kvótát szerzett a 2016-os lillehammeri Ifjúsági Olimpiára!
A balassagyarmati Fehér Zsófia, ha mostani helyezése alapján nem is, de FIS pontjai alapján még reménykedhet a lillehammeri kvótában.
Snowboardkrossz
: Talán a leglátványosabb hódeszkás szakág, ahol egy döntött kanyarokkal és ugratókkal nehezített pályán kell a lehető leggyorsabban lejutni. Egy időmérő selejtező alapján a versenyzőket négy (a világkupán hat) fős futamokba sorolják, ahol egyenes kieséses rendszerben folytatják. Négyfős formátum esetén az első kettő, hatfős futamoknál az első három jut tovább a következő fordulóba. Mivel egyszerre indulnak, elkerülhetetlen az ellenfelekkel való fizikai kontaktus. Az őrült száguldás közben akár a 100 km/h-s sebességet is elérhetik.
2006 óta olimpiai sportág.
Snowboard
Lavinabalesetben elhunyt a világbajnok snowboardos
24/03/2021 17:47
Snowboard
Fricz Botond gyönyörű triplaszaltója a világbajnokságon
14/03/2021 20:21