A coloradói Aspenben zajlik a napokban a FIS Freestyle Sí- és Snowboard Világbajnokság, ahol a snowboard versenyeken magyar riderért is szurkolhatunk. A húszéves kecskeméti Fricz Botond a big air versenyszám kvalifikációjában hibátlanul mutatta be legnehezebb trükkjét, annak ellenére, hogy egy edzésen elszenvedett bukás miatt még mindig fájdalomcsillapítóval versenyez.

Botond az ősszel ugrotta meg havon először élete legnehezebb trükkjét, egy tripla szaltót, amelynek törzskönyvi neve "backside triplakork 1440". Ez egy hátrafelé indított, ferde tengely mentén forgatott tripla szaltó. Az 1440 a fordulatok száma fokban kifejezve, mivel a trükk horizontális és vertikális forgást is ötvöz, gyakorlatilag egy tripla szaltó négy teljes fordulattal.
A férfi snowboardos világelitbe ez alap belépő volt Boti számára, hiszen a kizárólag ugrásokra koncentráló big air versenyszámban ez már a döntőhöz is csak ritkán elég, ugyanakkor Boti specialitásában, a slopestyle versenyszámban, a korlátokon bemutatott különböző csúszásokkal, forgásokkal ötvözve ott már komoly versenyképességet jelent. Ráadásul Boti elképesztő ütemben fejlődik, folyamatosan tanulja az egyre nehezebb trükköket.
Peking 2022
Történelmet írhat a Repülő Paradicsom
TEGNAP 13:52
A tanulási folyamatnak persze megvan az ára. Boti nemrégiben az ausztriai Absolut Parkban edzett, és egy backside 1620 (négy és fél fordulatos ugrás, ennél már nem nagyon van nehezebb jelenleg) gyakorlása közben nagyot esett. A forgást befejezte, de a kelleténél nagyobbat repült, és amikor landolnia kellett volna, még 2-3 méterrel volt a föld felett. Háttal esett le, egy alsó hangon húsz méteres repülést követően. Szerencsére a zúzódásokon túl nem szenvedett komolyabb sérülést, ugyanakkor egy ekkora bukás után az embernek még a haja is fáj. Egy-két napig felkelni is alig tudott.
Aspenbe tehát közel sem ideális fizikai állapotban érkezett. Az első edzéseken csak 360-akat mert ugrani, két nap kellett, mire az első duplaszaltót bevállalta. Mindezt folyamatos fájdalomcsillapítás mellett. Érthető módon a csütörtöki slopestyle kvalifikációban messze elmaradt attól, amit egyébként tud (a 45. helyen zárt).
A big air verseny kapcsán sem a döntőbe jutás volt a cél, hanem a legnehezebb trükkjének hibátlan bemutatása versenykörülmények között. Ez pedig makulátlanul sikerült Botinak, ahogy az az alábbi videón látszik.
Boti a második menetben egy backside duplakork 1080-at ugrott, ami ebben a mezőnyben nem számít már versenyképesnek, de az első körben beadott tripla után már egyrészt nem volt hová emelni a lécet, másrészt Magyarországon jelenleg így is ő az egyetlen snowboardos, aki ezt a dupla szaltót tudja. Elugráskor érezte, hogy kissé lassabban forog, ezért a legegyszerűbb grabet fogta hozzá, nem a Japan grabet, amit eredetileg tervezett. (A snowboardosok ugrás közben mindig megfogják valahol a deszkát, ez növeli a trükk stílusértékét és természetesen nehézségét is. A Japan grab a nehezebb fogások közé tartozik.)
Boti végül a remek 27. helyen zárta a kvalifikációt. Ebben a mezőnyben ez bizony igencsak megsüvegelendő eredmény. Olyan nagyágyúkat előzött meg, mint a slopestyle olimpiai bajnok Redmond Gerard, a sokszoros X Games-érmes svéd Sven Thorgren, vagy a japán Hiroaki Kunitake és Takeru Otsuka.
A FIS Snowboard Világbajnokság Big Air döntőjét március 16-án kedden este 20:20-tól láthatjátok élőben az Eurosport 1-en. Boti pedig marad Aspenben, mert március 20-án szombaton ugyanitt slopestyle világkupa fordulót rendeznek, amire viszont már Boti is szeretne éles lenni. Ennek döntőjét is élőben közvetíti az Eurosport 1, szombaton, 19:50-től.
Peking 2022
Az oltatlan olimpiai bajnok háromhetes kötelező karanténját tölti a téli játékok kezdete előtt
22/01/2022 13:05
Snowboard
Akiket a snowboard szeretete motivál - egy sporttörténelmi pillanat, és ami mögötte van
20/01/2022 20:53