A fiatal cseh lány meggyőző fölénnyel nyerte a parallel szlalom versenyt a kreischbergi snowboard világbajnokságon.
Az alpinosok nyitószámát tökéletes minőségű pályán, változó látási viszonyok között rendezték a Kreischbergtől 50 km-re fekvő lachtali VB-helyszínen. Felhők jöttek-mentek, bár ez talán jobban zavarta a televíziós közvetítést, mint a versenyzőket. A hangulatra nem lehetett panasz: több ezer néző szurkolta végig a versenyt, az osztrák riderek pedig igazi hangorkán közepette csúszhattak.
Három magyar versenyzőért is szoríthatunk: Viszlay Vanda, Papp Endre „Junior” és Sümegi Péter „Sümi” képviselte a hazai színeket. Sokszor elmondjuk, hogy a felkészülési lehetőségeiket és a technikai hátterüket figyelembe véve számukra a tisztes helytállás a cél, amit mindhárman maximálisan teljesítettek. Viszlay Vanda a 39., Papp Endre a 47., míg Sümegi Péter a 46. helyen végzett. A negyedik világbajnokságán induló Pátkai Marcellnek a második edzésen eltört a keze, így neki sajnos idejekorán haza kellett utaznia. Sümegi Péter így számolt be a Magyar Snowboard Szövetségnek a versenyről:
Snowboard
Teljes erőbedobással az olimpiai részvételért
02/05/2021 20:10
„Reggel minden a tervek szerint alakult. Jól sikerült a bemelegítés, a deszkám is kiváló állapotban volt. A meredeken nem akartam kockáztatni, mert ott egy pillanatnyi kihagyás is végzetes következményekkel jár, ahogy az az iráni ellenfelemmel is történt. Ezért tudatosan inkább kis fékezésekkel a helyes íven és magasságban maradtam. Amikor leértem a laposra, onnan már adtam rá a gázt, de sajnos az egyik élváltásom túl lassúra sikeredett, és elkezdtem lecsúszni a helyes ívekről. De azért próbáltam pumpálni. Viszont ott már nem lehetett belefékezni, mert az nagyon nagy hátrány a laposon. Ezért inkább elvállaltam, hogy késésben vagyok. A lapos szakasz végéhez közeledve azonban annyira felhalmozódott a késés, hogy egy front fordulót csak egy nagyon dinamikus felsőtestcsavarással tudtam áthúzni. Ez hajszál híján végzetes volt, ugyanis a felsőtestem teljesen a kifordult a menetirányhoz képest, és onnan csak egy hatalmas mentés árán tudtam épphogy meghúzni a következő backside fordulót. Sajnos az nagy veszteség volt, de nagyon örültem neki, hogy sikerült mentenem, és nem buktam. Nagyon megküzdöttem a pályával, de hihetetlenül élveztem. Csodálatos itt lenni. Erre vártam 3 éve. Őrületesen klassz a VB-hangulat, már alig várom a holnapi PGS-t!”
Viszlay Vanda, Papp Endre "Junior" és Sümegi Péter "SümiFotó: Miczek Szilvia
A végeredményt tekintve nagy meglepetésről nem beszélhetünk, viszont jó néhány nagy esélyes a vártnál sokkal korábban búcsúzott.
A hazaiak főként a férfi mezőnyben maradtak jócskán hoppon. A négyszeres világbajnok Benjamin Karl, aki hatodik volt a selejtezőben, óriási hibát követett el a pálya kiválasztásakor. A versenyzőket a selejtezőben elért eredményük szerint a főtáblára párokba sorsolják, ahonnan egyenes kieséses rendszerben folytatódik a verseny. Mivel csak egy futam van, az a versenyző választhat először pályát, aki gyorsabb volt a kvaliban. Mindenki úgy vélte, hogy a lachtali lejtőn a piros pálya a gyorsabb. Egyetlen ember gondolta másként: Benjamin Karl. Pontosabban az osztrák edzők. Igaz, gyanús volt neki, hogy mindenki más a pirosat választotta, de az edzői megnyugtatták, hogy a kék a gyorsabb. Karl az első fordulóban kiesett a címvédő szlovén Rok Marguccal szemben.
Karl legjobb barátja, a törött hüvelykujjal versenyző Andreas Prommegger is az első fordulóban búcsúzott, őt a kétszeres olimpiai bajnok Vic Wild búcsúztatta. Rok Marguc a negyeddöntőben is begyűjtött egy osztrák skalpot, a tavalyi világkupa-győztes Lukas Mathies személyében. A férfiaknál ezzel az utolsó osztrák is kiesett a további versenyből.
Az első futamban a meredek startlejtőn elkövetett hibáját leszámítva a dél-tiroli Roland Fischnaller végig meggyőzően csúszott, bár Vic Wild és Rok Marguc ellen szoros futamai voltak. A döntőben az orosz Andrej Szoboljevvel került össze, akit könnyedén győzött le. Fisch ezzel élete első világbajnoki címét szerezte korábbi ezüst- és bronzérme mellé. Benjamin Karl is elismerte, hogy Fischnaller győzelme abszolút megérdemelt, hiszen ebben az idényben a teljesítménye kiemelkedő (5 versenyből hármat megnyert a világkupában). Szoboljev ezüstérme kiváló eredmény, ez talán az egyetlen meglepetés a dobogósokat tekintve. Különösen úgy, hogy a negyeddöntőben az olimpiai ezüst- és bronzérmes szlovén Zan Kosirt búcsúztatta.
A kisdöntőben a bronzéremért Rok Marguc legyőzte a dél-tiroli Aaron Marchot, aki nagyon fente a fogát az éremre, de hibázott, így nem jött össze neki. Marguc a két évvel ezelőtti világbajnoki címe után ezúttal egy bronzéremmel gazdagította kollekcióját.

Roland Fischnaller

Fotó: Eurosport

A hölgyek versenye szenzációs párharcokat hozott, és itt az osztrákok végre örülhettek, hiszen ketten is a dobogón végeztek. Egy apró szépséghiba azért akadt számukra: a dobogó legfelső fokára egy cseh lány állhatott.
Ha létezik őstehetség, akkor a prágai születésű Ester Ledecká az. Alpesi síben és snowboardban is élvonalbeli szinten teljesít. Alpesi síben egyetlen hellyel maradt le a téli olimpiáról, és hiába lobbizott érte a cseh szövetség, végül csak snowboardban engedték indulni. A szíve egyértelműen a hódeszka felé húzza, ebben a szakágban látjuk többet szerepelni, igencsak meggyőző eredményekkel. Mindkét alpin versenyszámban, parallel szlalomban és óriás-műlesiklásban is junior világbajnok, tegnap óta pedig az óriásszlalom felnőtt világbajnoka is. Formája különösen annak tükrében bámulatos, hogy december elején edzés közben súlyos agyrázkódást szenvedett, ami miatt az összes decemberi versenyt ki kellett hagynia. A VB előtti utolsó versenyen Bad Gasteinban tért vissza, ott viszont azonnal nyerni tudott.
Ledecká nagyon éretten versenyzett és nem volt könnyű útja a döntőig. Az első fordulóban az olimpiai ezüstérmes japán Tomoka Takeucsit, a negyeddöntőben a kétszeres világbajnok orosz Jekatyerina Tugyegyesevát, az elődöntőben pedig a világkupát vezető és hazai közönség előtt csúszó osztrák Marion Kreinert győzte le. A döntőben is egy osztrák, ráadásul olimpiai bajnok volt az ellenfele: Julia Dujmovits. Azonban a bájos burgenlandi lány sem bírta a nyomást Ledecká ellen és be kellett érnie az ezüstéremmel. A kisdöntőben Marion Kreiner a német Selina Jörgöt legyőzve szerezte meg a bronzérmet.

Ester Ledecká és Roland Fischnaller, a két világbajnok

Fotó: Eurosport

A kreischbergi világbajnokság ma a másik parallel versenyszámmal, az óriás-műlesiklással folytatódik. A döntőket 13:25 perctől az Eurosport 2élőben közvetíti.
Snowboard
Lavinabalesetben elhunyt a világbajnok snowboardos
24/03/2021 17:47
Snowboard
Fricz Botond gyönyörű triplaszaltója a világbajnokságon
14/03/2021 20:21