Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Neil Robertson és Jackson Page a hét meglepetésemberei

Buzás Gábor

Frissítve 22/03/2024 - 15:07 GMT+1

Kialakultak az elődöntők párosításai a World Openen: Judd Trump és Jackson Page játszik a felső ágon. A walesi fiatalember pályafutása első elődöntőjére készül, Trump csak ebben a szezonban a tizedikre. Az alsó ágon Ding Junhui és Neil Robertson csap össze. Az ausztrál világbajnok közel másfél éve nem szerepelt ennyire jól pontszerző viadalon.

Neil Robertson

Fotó: WorldSnooker

Jackson Page valami egészen hihetetlen teljesítményt nyújt ezen a héten.

Életében először jutott pontszerző negyeddöntőbe, és meg is nyerte, amivel értelemszerűen pályafutása első elődöntőjéig is eljutott. És hogyan! A korábbi fordulókban legyőzte mindkét négyszeres világbajnokot, John Higginst és Mark Selbyt. És nem annak köszönhetően, hogy a sztárok betliztek volna.
Higgins ellen még "csak" három 70 feletti breaket lökött (ebből egy volt százas), és 5-3-ra győzött. Aztán Wu Yize ellen hasonló teljesítményt nyújtott (egy százas plusz két 60 feletti). És ezután jött a Selby elleni nyolcaddöntő. Ahol Page úgy lépett el 3-1-re, hogy három (!) százast lökött, majd a szünet után még hozzátett egy 93-as és egy 74-es breaket. Selby is igyekezett, de csak két frame-re futotta tőle, egy 129-es és egy 96-os break segítségével. Azért ez nagyon durva színvonalú meccs volt.
Ilyenkor szokott jönni az a közhely, hogy oké, Page-nek volt egy tökéletesen sikerült napja, de a következő meccsén majd biztos nem tud ennyire jól játszani. Csakhogy ez most nem igazolódott be, merthogy Elliot Slessor ellen is lökött öt 70 feletti breaket, köztük egy 140-est. És a 22 éves walesi játékos ezzel bemenetelt az elődöntőbe, úgy, hogy a Kínában megnyert húsz frame-je során 16-szor lökött 60 feletti breaket, amiből 14 volt 70 feletti, azaz önmagában frame-nyerő, és ebből is hat százas volt. Emberfeletti teljesítmény, pláne egy olyan játékostól, aki még sosem jutott el ilyen szintre egy versenyen.
A következő ellenfele Judd Trump lesz, aki 5-2-vel küldte haza Kyren Wilsont. Sokadszor láttuk azt a Trumpot, akinek a nagy breakek nem jönnek össze, sokkal inkább taktikus játékkal nyeri a frame-eket. Ez volt Trump sorozatban nyolcadik győzelme Wilson ellen, amivel szezonbeli nyolcadik pontszerző (összességében tizedik) elődöntőjébe jutott be. Három meccset játszott eddig egymással Trump és Page, az első kettőt nullára hozta az angol, legutóbb viszont Page döntő frame-re kényszerítette őt. Az ő mérkőzésük lesz a reggeli elődöntő, 7 órás kezdéssel.
picture

Judd Trump

Fotó: Getty Images

A délutáni negyeddöntőkön villámrajtot vett Ding Junhui és Neil Robertson is. A hazai sztár Hossein Vafaei ellen húzott el 3-0-ra három nagy breakkel, az ausztrál pedig Barry Hawkins hibáit büntette három 80 feletti breakkel, amiből az egyik százas volt.
Aztán mindkét meccsen egy szoros frame következett. Az ázsiai játékosoknál ez nem változtatott a mérkőzésen: Ding 5-0-ra győzött, két százas és további két hetvenes break segítségével. Robertson lendülete azonban kissé megcsappant, Hawkins 3-1-re szépített. A szünet után Robertson lökött még egy százast, Hawkins megint szépített, de 2010 világbajnoka egy 79-essel 5-2-re lezárta a találkozót.
Robertson és Ding 12:30-kor kezdi szombaton a második elődöntőt. Az egymás elleni mérlegükben az ausztrál vezet, azért, mert az utóbbi négy mérkőzésüket egyaránt ő nyerte. Viszont az utolsó igazán fontos összecsapásuk, mely a 2014-es China Open döntője volt, 10-5-tel Dinggé lett. Robertson legutóbb közel másfél éve, 2022 decemberében játszott pontszerző elődöntőt. Döntőt pedig közel két éve, 2022 áprilisában.
Vafaei veresége az jelenti, hogy John Higgins kissé fellélegezhet, mert az iráni így nem előzi meg őt az egyéves ranglistán, azaz nem pöcköli ki a Tour Championship mezőnyéből. Csakhogy egy másik veszély is leselkedik a skótra: Robertson váratlan magára találásával az egyik favorittá lépett elő a héten, márpedig ha megnyeri ezt a versenyt, akkor ő lesz az, aki megelőzi Higginst, és felugrik az egyéves ranglista 9. helyére. Sőt, ott van még Page-is, aki tornagyőzelem esetén a skót elé ugrana.
És ami még ennél is fontosabb motiváció lehet az ausztrál számára: ha megnyeri a World Opent, akkor megtartja a helyét a top 16 között, és nem kell selejtezőket játszania ahhoz, hogy ott legyen a Crucible-ben.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés