Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ronnie O'Sullivan győzött Szaúd-Arábiában és kereseti rekordot állított fel

Buzás Gábor

Frissítve 07/03/2024 - 13:00 GMT+1

Ronnie O'Sullivan az ötödik trófeáját szerezte a szezonban: a Shanghai Masters, az Egyesült Királyság Bajnoksága, a Masters és a World Grand Prix után a World Masters of Snooker szaúdi meghívásos versenyt is megnyerte. Ezekkel a sikerekkel 1.060.000 fontot keresett. És ehhez jön a többi versenyen összeszedett "aprópénz".

Ronnie O'Sullivan nyolcszoros Masters-bajnok

Hiszen volt még elődöntője és negyeddöntői is - mindezekkel együtt összesen 1.142.300 font a hivatalos keresete a szezonban.
Ami persze nem foglalja magában a fellépti díjakat... Eddig Judd Trump tartotta a rekordot 1.094.900 fonttal, amit a 2018/2019-es szezonban keresett.
Azért érdemes a pénzkereseteket összevetni, mert mégiscsak ez a legjobb fokmérője a játékosok sikerességének. Így nem kell elmondani, hogy milyen versenyt nyert meg valaki, ami pontszerző volt, vagy nem volt az, mégis sokkal jobban fizetett. De azért nézzük végig ilyen szemmel is:
O'Sullivan három meghívásos versenyen vett részt (és maradt is a végéig) a szezonban, mindhármat megnyerte. Sanghajban, az Ally Pallyben és Rijádban összesen 710.000 fontot kasszírozott. Indult a Championship League-ben is, de azt a versenyt ott hagyta az első nap után. Két győzelme, illetve nyolc megnyert frame-je összesen 800 fontot hozott neki a konyhára...
Ami a pontszerzőket illeti: ezekből "mindössze" kettőt nyert meg, a többi tornán egy elődöntő, két negyeddöntő és egy nyolcaddöntő a mérlege. Nyilvánvalóan ez is remek teljesítmény, és ezzel az egyéves ranglista második helyén áll Judd Trump mögött. Nyolc pontszerző kihagyása mellett. A hivatalos világranglistán, melyet két év teljesítményéből számolnak, még vezet, de ha a szezon hátralévő három pontszerzőjén (World Open, Tour Championship és világbajnokság) nem alkot nagyot, akkor elbukja az első helyét.
Mégpedig azért, mert kiesik a pontjai közül a két évvel ezelőtti világbajnoki címért kapott 500.000 ranglistapont. A mostani helyzet alapján a szezon végére előrejelzett ranglistát Mark Allen vezeti bő 200.000 ponttal, akit Luca Brecel, Judd Trump és Mark Selby követ viszonylag szoros állásban, és az ötödik helyen jár O'Sullivan.
A rijádi zárónap igen érdekesen alakult. Brecel és Allen indította a játékot a torna mérkőzésével. Az uralkodó világbajnok két 70 feletti breakkel kezdett, majd jött sorozatban három százas (Allen - Brecel - Allen sorrendben), aztán Brecel egy 82-essel lezárta a találkozót. Magyarán mindegyik frame-ben láttunk legalább 70-es breaket, ami őrült magas színvonalat jelent.
picture

Luca Brecel

Fotó: WorldSnooker

Utánuk következett a torna mérkőzésének hitt O'Sullivan - Trump rangadó. Csakhogy itt elmaradt a parádé. Trump azt mondta, végig reszketett a mérkőzésen, saját bevallása szerint talán túlságosan nagy nyomást helyezett önmagára. Sokat rontottak mindketten, de a Rakéta még így is összehozott egy százas breaket.
A döntő a szünetig volt izgalmas. Brecelnek esélye volt a 3-1-es vezetésre, de elbukta a negyedik frame-et. A szünet után pedig már pontot sem tudott szerezni; O'Sullivan 5-2-re győzött. A három mérkőzésén összesen 13 frame-et nyert, ebből hatot százas breakkel, és további két 90 felettit és egy 80 felettit is lökött. Nagyon akarta ezt a trófeát, és mindent meg is tett a győzelemért. Senki sem tudta megszorongatni, sem Higgins, sem Trump, sem Brecel.
Nézd vissza a szaúd-arábiai torna döntőjét itt:
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés