Véget ért az első forduló a World Grand Prix-n, és született néhány meglepetés. Az első kiemelt Zhao Xintong, a háromszoros világbajnok Mark Williams, valamint az utóbbi időben jó formát mutató Kyren Wilson, Anthony McGill és David Gilbert búcsúja egyaránt papírformaborulás, de feldolgozható méretű meglepetés. Az igazán meghökkentő eredmény John Higgins veresége, mégpedig elsősorban azért, mert Tom Fordtól kapott ki. Márpedig az idén négyszer döntőző és mind a négyszer alulmaradó négyszeres világbajnok egyrészt nem szokott kikapni Fordtól, másrészt nem szokott kiesni az első fordulóban. Az utóbbi öt szezonban többször játszott döntőt, mint ahányszor kiesett az első körben...
Csakhogy "mostmáraztántényleg" nagyon fáradt kellett hogy legyen, illetve Fordnak jól is ment a játék, különösen 2-2 után, amikor odatett egy 71-es és egy 130-as breaket. Így Ford lesz Judd Trump ellenfele a nyolcaddöntőben, szerda este.
A címvédő Trump egyébként finoman szólva nem alkotott maradandót, Ben Woollaston ellenében mindössze 50-60 körüli breakekre futotta tőle, és csak 4-2-re győzött. Mark Selby sem varázsolta el a közönséget, egyetlen 51-es breakre volt képes. Pedig olyan nagyon fáradtnak nem mondhatja magát így év vége felé sem, hiszen rendre kiesik a versenyek elején. Selby ellenfele Mark Allen lesz a 16 között szerda este, ez a forduló egyértelmű rangadója.
UK Championship
Ronnie O'Sullivan rettentő nagy verést kapott, ilyen még sosem történt vele
18/11/2022 - 19:17
A legnagyobb sztárok közül Neil Robertson volt a leginkább meggyőző, különösen ha figyelembe vesszük, hogy betegség miatt mondta le az előző versenyt. Az ausztrálnak egy hétig erősen zúgott a füle, és még mindig vannak utóhatások, de, mint elmondta, már nem igazán zavaró a dolog. A World Grand Prix 2020-as bajnoka egy százast, és további két 50 felettit gyártott Noppon Saengkham ellen. Robertson szerda este játszik következő ellenfelével, Anthony Hamiltonnal.
Ronnie O'Sullivan volt az utolsó továbbjutó a szupersztárok közül. Enyhe közepes játékkal, egyetlen 60-as breakkel szórakoztatta a nagyérdeműt, de így is 4-1-re győzött Andy Hicks ellen. Luca Brecel ugyancsak 4-1-re győzött Jordan Brown ellen, viszont ő lökött három 80 felettit, köztük két százast. A negyeddöntőben összefuthatnak ők ketten, de ehhez Ronnie-nak túl kell jutnia Hossein Vafaei-en, Brecelnek pedig Jimmy Robertsonon. Az alsó ág mondhatni, kiürült, O'Sullivan az egyetlen Triple Crown-bajnok, míg a felső ágon ott találjuk Selbyt, Robertsont és Trumpot. Ráadásul O'Sullivan mumusa, Higgins ugye kiesett, és bizony idei négy főtáblás vereségből hármat ő mért a hatszoros világbajnokra. Ez még nem jelenti, hogy O'Sullivan bejut a döntőbe, de papíron jó rá az esélye.

Luca Brecel

Fotó: WorldSnooker

UK Championship
O'Sullivan - Ding szuperrangadó a negyeddöntőben
18/11/2022 - 10:19