Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Megvannak a kiemeltek a vb-re – O’Sullivan és Trump egy ágra kerülhet

Szentimrei Kristóf

Frissítve 29/03/2024 - 15:54 GMT+1

A múlt héten lezajlott World Open után kialakult annak a 16 játékosnak a névsora, amely alanyi jogon ott lesz az idei snooker-világbajnokság főtábláján, vagyis akiknek nem kell selejtezőmérkőzéseket játszania, hogy ott lehessenek a sheffieldi Crucible Színházban. Ugyanakkor azt még nem lehet tudni, ki melyik ágra kerülhet, amiről majd az április 1-jén rajtoló Tour Championship dönthet.

Megvan a hetedik! Ronnie O'Sullivan nyerte a snooker-világbajnokságot

17-ből 15 pontszerző tornán már túl vagyunk a 2023/24-es snookerszezonban, a legfontosabb verseny viszont még hátravan, a világbajnokság, amely előtt fontos főpróba lehet többek számára az április 1. és 7. között megrendezendő Tour Championship, ahol idén először a szezon legjobb 12 játékosa vehet részt.
Az igencsak komoly presztízsű tornára először kerül sor Manchesterben, a győztes pedig nem kevesebb mint 150 ezer angol fontot tehet majd zsebre. A nagyágyúk közül a legtöbben kvalifikálták magukat, a hiányzók között azonban megtaláljuk Neil Robertson és Shaun Murphy nevét is, akik az elmúlt három évben megnyerték ezt a versenyt.
A címét biztosan nem megvédő Murphy ennek ellenére ott lesz a vb főtábláján, ugyanis neki egyáltalán nincsenek megvédendő ranglistapontjai a két évvel ezelőtti Tour Championshipről, amelyre abban az esztendőben sem kvalifikált. Egészen más a helyzet Robertson esetében, aki hiába áll jelenleg a világranglista 14. helyén, a 2022-es győzelméért járó pontjai elvesztésével biztosan kiesik a top 16-ból a világbajnokság előtt, és így 2006 óta először kényszerül selejtezőre a Crucible-részvételért.
Ennek a fejleménynek a nyertese Robert Milkins, aki így a 17. pozícióból egy helyet előre lépve idén is kiemelt játékos lesz a vb-n, és mivel ő sem lesz ott a Tour Championshipen, biztosan marad is a 16. helyen a kiemelés szempontjából.
Ugyanakkor rajta kívül csupán két olyan játékos van, akiknek ismerjük a helyét az idei főtáblán. Az egyikük Luca Brecel, akit uralkodó világbajnokként az első helyen emelnek ki, és ezáltal a tábla legtetején kap helyet. Ennek köszönhetően azt is tudjuk, hogy a belga éppen Milkinsszel futhatna össze a legjobb 16 között, amennyiben mindketten sikerrel vennék az első fordulót.
picture

Így ült fel a snooker trónjára Luca Brecel - videón a világbajnoki döntő utolsó lökései

Nemcsak a tavalyi vb-döntő győztese, hanem vesztese is már biztos kiemelésszámmal rendelkezik, Mark Selby körül ugyanis akkora az űr a pontok terén a kétéves világranglistán, hogy biztosan az ötödik kiemeltként várhatja az április 20-án kezdődő küzdelmeket (bár Brecel nem sokkal van előtte a negyedik helyen, ő címvédőként biztosan az első kiemelt lesz).
A maradék 13 kiemelt játékos neve szintén ismert a világbajnokság főtábláján, azonban hogy ez a 13 név a tábla mely részén kap majd helyet, és hogy ezáltal miképpen alakulnak az ágrajzok, mindez csak az április 7-én véget érő Tour Championship után fog kiderülni. Ráadásul egy olyan versenyről van szó, amin már egy-két győzelemmel is rengeteg pontot lehet szerezni, így a top 16 rangsora még bőven átrendeződhet.

Az mindenesetre valószínűnek tűnik, hogy Ronnie O’Sullivan és Judd Trump a második és a harmadik helyen lesznek kiemelve az idei vb-n, amely azt is jelentené, hogy a mostani szezont uraló két klasszis már az elődöntőben összecsaphat.

Ezen az eshetőségen az sem változtatna, ha a jövő heti tornát követően Trump átvenné a világelsőséget a Rakétától, hiszen akkor csak annyi történne, hogy ő lenne a második kiemelt a Crucible-ben, O’Sullivan pedig a harmadik. Aki viszont még beleszólhat ebbe, az Mark Allen, neki viszont meg kellene nyernie a Tour Championshipet, hogy megelőzze Trumpot, és ezzel ő lehetne a harmadik kiemelt Brecel és Ronnie mögött.
picture

Mark Allen

Fotó: Getty Images

Közel sem ennyire egyértelmű a szituáció a hatodik helytől lefelé, és egészen a 15. pozícióig egyik játékosnak sem biztos a jelenleg elfoglalt ranglistás helyezése. Bár a hivatalos rangsorban még Murphy neve szerepel hatodikként, Ding Junhui biztosan megelőzi őt annak köszönhetően, hogy vele ellentétben kvalifikált a Tour Championshipre, ráadásul ha Ali Carter eljutna legalább a döntőig Manchesterben, ő is a Mágus elé kerülne.
Szintén hátrafelé mehet a listán John Higgins, aki bár ott lesz a jövő héten, jó eséllyel pontokat veszít azáltal, hogy két évvel ezelőtt döntőt játszott ezen a versenyen, amennyiben pedig nem jut el ezúttal is a fináléig, akkor a 13. helyig vagy még lejjebb is visszacsúszhat. Ez főleg azért lenne érdekes a vb szempontjából, hiszen ebben az esetben akár már a legjobb 16 között összejöhetne egy Higgins-O’Sullivan vagy egy Higgins-Trump csúcsrangadó!
Akik pedig a négyszeres világbajnok skót esetleges visszaeséséből profitálhatnak, azok az idei szezon meglepetésemberei, Zhang Anda és Gary Wilson, a kínai játékosnál pedig nem mellékes megemlíteni, hogy életében először lesz kiemelt a világbajnokságon, akárcsak Tom Ford, aki ugyancsak sok helyet lépne előre, ha esetleg óriási meglepetésre behúzná a Tour Championshipet (akár a 8. helyig is feljöhetne).
Mindent egybevéve tehát bőven lehetnek még mozgások a top 16-ban a jövő héten sorra kerülő Tour Championshipen, amely sajnos idén sem kerül az Eurosport képernyőjére, a verseny történéseiről viszont rendszeresen beszámolunk majd.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés